skip to Main Content
Nieuwe WK-shirt Spaanse voetbalteam zorgt voor ophef vanwege republikeinse vlag en Catalaanse kleuren

Nieuwe WK-shirt Spaanse voetbalteam zorgt voor ophef vanwege republikeinse vlag en Catalaanse kleuren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VOETBAL – In Spanje heeft de kledingsponsor Adidas het shirt gepresenteerd waarmee het Spaanse nationale elftal naar het WK in Rusland zal reizen in 2018. Al snel regende het commentaren vanwege het ontwerp waarin sommigen de kleuren van de vlag zien van de Tweede Spaanse Republiek. Daarnaast hebben anderen ook de kleuren en zelfs het patroon van de Catalaanse vlag Senyera ontdekt op het nieuwe shirt.

Adidas begrijpt de ophef niet zo want het nieuwe shirt is geïnspireerd op het tenue wat de spelers droegen tijdens het WK van 1994 toen er van boven naar beneden een blauw gele streep op te zien was. Op het nieuwe 2018 shirt lijkt het erop dat de blauwe streep paars is geworden wat overeenkomt met de vlag van de Spaanse Republiek van 1931 tot en met 1939.

Vanwege deze gelijkenis zijn er op de sociale media veel commentaren te lezen waarbij velen het een belediging vinden, een schande en zelfs een boycot onder de hashtag #BoicotAdidas hebben aangekondigd. Er zijn echter ook positieve geluiden te horen waarbij aangegeven wordt dat het lang geleden is dat het nationale elftal een zo’n mooi shirt heeft gedragen.

De paarse kleur is echter niet het enige probleem met dit nieuwe shirt. Er zijn er ook veel die zich storen aan de gele streep waarbij als men inzoomt ziet dat er dunne rode verticale lijnen te zien zijn. Dat geel en rood is een gelijkenis met de Catalaanse senyera vlag en tja alles wat met Catalonië te maken nu wordt in grote delen van Spanje als negatief gezien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Nu gaan mensen zich ook al druk maken om de kleuren van een sportshirt ? Wat een vreemde hobby hebben sommige mensen.Verdere discussie hierover laat ik dan maar aan de kleur hobbyisten over. ?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken