skip to Main Content

Oktober 2017 was een (te) warme en droge maand in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaans weer agentschap, AEMET, heeft zijn tussentijdse cijfers voor de maand oktober vrijgegeven en het resultaat weten we eigenlijk al zonder de cijfers te bekijken. Deze oktober was een van de warmste en droogste maanden in de geschiedenis van het meten van het weer. Het was de tweede warmste oktober sinds 1965 en oktober 2017 werd enkel voorafgegaan door die van 2014 toen de gemiddelde temperatuur 0,2 graden hoger kwam.

De gemiddelde temperatuur voor heel Spanje was 18,5ºC en dat is 2,6ºC hoger dan het gemiddelde voor deze maand (referentieperiode: 1981-2010). De hoogste temperatuurafwijkingen werden opgemeten in het zuidwestelijk deel van het land (Extremadura en in delen van centraal en westelijk Andalusië) waar de temperaturen 4ºC hoger waren dan normaal.

Wat de regenval in Spanje betreft was oktober 2017 een droge maand met zijn 26 mm, slechts 33% van het gemiddelde van 78 mm (referentieperiode 1981-2010). Daar komt dan nog bij dat 90% van deze neerslag op 4 dagen viel. Ook de spreiding van de regenval was zeer ongelijk verdeeld.

Wat de regenval betreft, staat oktober 2017 op de zesde plaats sinds 1965. In oostelijk en zuidelijk Castilla y León, centraal Aragon en zuidoostelijk van Albacete was er slechts een neerslag van 5mm, terwijl in Grazalema (Cádiz) viel er 100 mm op een dag (18 oktober).

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken