skip to Main Content
Wat zouden de Spanjaarden stemmen als er nu nationale verkiezingen werden gehouden

Wat zouden de Spanjaarden stemmen als er nu nationale verkiezingen werden gehouden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de barometer van oktober 2017 van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) is te lezen wat de intentie bij het kiezen is van de Spanjaarden zouden er nu verkiezingen zijn in heel Spanje. Zoals bekend vinden er op 21 december vervroegde door de centrale overheid opgelegde regionale verkiezingen plaats in Catalonië maar het CIS onderzoekt ook elke vier maanden wat de situatie is in heel Spanje wat betreft onder andere de politiek.

Uit deze enquête is gebleken dat de Ciudadanos partij en de leider Albert Rivera de grote stijgers zijn terwijl Podemos en de leider Pablo Iglesias de grootste dalers zijn en de PSOE en Pedro Sanchez licht aan het dalen is terwijl de PP en Mariano Rajoy ook weer iets aan het dalen is. Bij het laatste onderzoek in juli van dit jaar bleek dat 14,5% zou stemmen op Ciudadanos en dat is nu 17,5% geworden terwijl Unidos-Podemos in juli op 20,3% stond en dat nu gedaald is naar 18,5%. De PSOE partij is van 24,9% in juli gedaald naar 24,2% en de PP is van 28,8% gedaald naar 28%.

Het CIS onderzoek werd gehouden in de vorm van een enquête onder 2.487 personen van 18 jaar en ouder tussen 2 en en 11 oktober. Met andere woorden, het is de eerste barometer die bekend is gemaakt nadat Catalonië een illegaal referendum heeft gehouden en de politie hardhandig optrad. Uit de gegevens is duidelijk te zien dat de Ciudadanos partij flink gestegen is terwijl de Podemos partij weer flink gedaald is. De twee grootste partijen PP en PSOE blijven min of meer hetzelfde.

Albert Rivera (Ciudadanos) is ook de meest gewaardeerde politieke leider met 3,75 van de 10 punten wat meer is dan juli toen dat 3,58. Pablo Iglesias (Podemos) is echter gedaald van 2,95 op de tien naar 2,67 terwijl ook Pedro Sanchez (PSOE) van 3,73 op de 10 daalt naar 3,61. Mariano Rajoy (PP) is echter weer wat populairder geworden en steeg van 2,79 op de 10 naar 3,02.

Ter vergelijking, bij de verkiezingen van juni 2016 had de PP nog 33% van de stemmen, de PSOE 22,7%, Unidos-Podemos 21,1% en Ciudadanos 13,1%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. veel beloven en weinig geven ok
  misschien nog beter : veel beloven en veel stelen, alle prijzen zijn weer lichtjes gestegen…voel het in mijn portemonnee, niet veel maar toch.
  inderdaad, spanje blijft blind maar ja wat doe je daar aan?
  wie gaat dat hier veranderen? Ciudadanos?
  hoop doet leven zeker
  iedereen veel geluk dan

 2. Wat zo jammer is…. vind ik…..dat met het referéndum tegen alle wetten in, men de corruptie in Spanje niet kan oplossen maar wel als excuus gebruikt! Dus met andere woorden omdat Spanje de wet van eerlijkheid niet naleefd hebben de Catalanen het recht ???? Om ook de wet aan hun laars te lappen? En verder, wat betreft België….. moeten zij ook niet de wet die de rechters van Spanje uitschrijven respecteren ??? Ik hoop maar op een ding, hou op met deze onzin en ga aan het werk en laat de jeugd studeren zodat het goede leven terug keert hier in Cataluña!

 3. Puigdemont heeft gedaan wat hij beloofd heeft: een referendum (tegen de grondwet, maar wel een belofte) en als resultaat deel regering in gevangenis, een deel donderdag gevangenis en een deel in Brussel.
  Vandaag komt de ex-president van Madrid González vrij na 400.000 euro betaald te hebben en 7 maanden gevangenis van de totaal geëiste 20 jaar…. ondanks de vele corruptieschandalen van de PP, blijft Spanje blind voor de echte realiteit….

  Wat wil ik benadrukken: alles wat gebeurd in Catalonië is, komt voor uit de verkiezingsbelofte en daarna democratisch gekozen regering van Catalonië. (Nogmaals, tegen de grondwet – maar vanaf het begin een verkiezingsbelofte)…

 4. Het is inderdaad overal het zelfde, veel beloven maar niets komt ervan terecht.
  Daarvoor hebben ze de slogan uitgevonden, politiek is compromis sluiten.
  Geef mij maar de mensen op straat.

  1. De mensen op straat kozen Hitler, Stalin, Pol Pot, om maar even een paar van de grootste moordenaars van de moderne tijd te noemen…. Nee, daar moet je het zeker niet van hebben, de straat…

   1. En waarom noem je niet Franco? Die heeft met de hulp van Hitler de burgeroorlog gewonnen, heeft zijn eigen volk laten afslachten door de nazi’s, omdat ze tegen hem waren, heeft daarna nazi’s helpen ontsnappen naar Argentinië, heeft Léon Degrelle altijd beschermd, heeft hem een luxe leventje bezorgd tot zijn dood, heeft de doodstraf uitgevoerd tot 1975 met de garrote (wurgpaal) de dood zo lang mogelijk laten duren, in 1953 liet hij zich Caudillo de España por la Gracia de Dios (vertaald leider van Spanje bij de Gratie Gods) noemen. Ja, wreedaardig zijn ze nog altijd, dat doen ze nu ook nog met de stieren, en de honden.
    Dat was de PP, En dan durven ze de N-VA beschuldigen van nazi’s aanhangers te zijn.

 5. De spaanse politiek zweeft en reageert op emoties waar dan weer misbruik van wordt gemaakt men kan tegenwoordig van alles verwachten net als in Nederland. Welk vervelend onderwerp het ook zal zijn. Altijd een verdeeld beeld.
  Is het toeval of een goed doordacht politiek spel.
  Wat wel duidelijk is , dat er weinig tot niets aan vooruitgang te bespeuren valt.

  Een soort van politieke toverbal die heel eigenwijs niet de juiste kleur laat zien.

  Wat die kleur ook van rechtvaardigheid zal zijn. De hoop van velen worden keer op keer vertrapt of ernstig beschadigd d.m.v. geweld en corruptie. Wat een rotzooi. Al die berekeningen en procenten raken nog kant nog wal.

  Het kwaad geniet en leeft in volle glorie over andermans ellende.

  1. Pedro, wat je schets is waar. En al eeuwen zo. Nooit anders geweest. En toch is de mensheid nog nooit zo goed af geweest als nu. Nog nooit zo rijk, nog nooit werden we zo oud en in gezondheid en nog nooit was er zo weinig armoede en ziekten. Nee, met al die politieke nietszeggerij en verdeeldheid zijn we nog nooit zo goed af geweest als nu. Maar ja, bij sommigen is het natuurlijk nooit goed.
   Mopper lekker verder en maak je eigen leven tot een misère. De meesten van ons zijn nog nooit zo gelukkig geweest.

 6. Als de PP de volgende verkiezingen weer wint krijg je een ware leegloop in Spanje. Ik zelf ben dan ook na ruim 20 jaar niet meer van plan hier nog te blijven.

 7. Wat moet je hier mee.
  Het moge mijn inziens duidelijk zijn, dat nog vaker dan voorheen, de emotie het wint van de ratio.
  Alle partijen gaan weer veel beloven, en komen het wederom niet na.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken