skip to Main Content
Europees Hof in Straatsburg oordeelt in voordeel van voormalig ETA-terrorist Otegi
Archieffoto

Europees Hof in Straatsburg oordeelt in voordeel van voormalig ETA-terrorist Otegi

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Arnaldo Otegi van de Baskische politieke partij EH Bildu in het gelijk gesteld en geoordeeld dat hij geen eerlijk proces heeft gehad in Spanje. Samen met vier andere veroordeelde Baskische politici presenteerde Otegi een klacht bij het Europees Hof die nu in het voordeel van de Basken heeft geoordeeld.

Sonia Jacinto, Rafael Díaz Usabiaga, Miren Zabaleta en Arkaitz Rodríguez werden in 2010 net zoals Arnaldo Otegi voor twee jaar naar de gevangenis gestuurd voor o.a. het verheerlijken van terrorisme. Dat werd gedaan door rechter Murillo die niet echt een van haar beste en onpartijdige rechtszaken had, iets wat ook op video werd vastgelegd.

Het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat deze rechtszaak niet goed is verlopen en dat er sprake was van partijdigheid van de rechter. Het Tribunal Europeo de Derechos Humanos heeft Spanje echter geen boete opgelegd en ook zal Otegi nog steeds een van zijn straffen moeten voltooien.

Otegi werd namelijk veroordeeld tot een celstraf van twee jaar die hij reeds heeft uitgezeten en het niet mogen uitoefenen van een openbare functie gedurende tien jaar (tot 2021). Dat laatste blijft (voorlopig) gehandhaafd.

Geen lievertje

Ondanks dat het Europees Hof nu geoordeeld heeft dat de rechtszaak in 2010 niet onpartijdig en niet eerlijk was wil dat niet zeggen dat Arnaldo Otegi geen crimineel verleden heeft. Zo wordt Otegi in verband gebracht met een bomaanslag van de Baskische terreurgroep ETA op een tankstation en een aanval op een legerbasis in San Sebastian.

Hij is tevens een van de verantwoordelijken voor de ontvoering in 1979 van de directeur van Michelin in de stad Vitoria die gedurende tien dagen in een grot werd opgesloten. Daarnaast heeft hij diefstallen gepleegd, nam hij deel aan diverse ETA-acties en heeft hij een ETA-terrorist uit een ziekenhuis gered. Vanwege al deze acties vluchtte hij naar Frankrijk waar Otegi in 1983 werd gearresteerd.

Hij werd voor de ontvoering voor zes jaar naar de gevangenis gestuurd terwijl zijn naam ook wordt genoemd bij andere ontvoeringszaken in het Baskenland. Later in zijn loopbaan en na de celstraf zette hij zich in voor het ontbinden van de ETA terroristische organisatie maar tegelijkertijd was hij voorstander van de later illegaal verklaard politieke formatie Batasuna.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 32 reacties
 1. Ik ben totaal niet geinteresseerd in wat je eet of wat je drinkt. Overigens heb ik een interessante tip voor je. Drink vooral geen kraanwater of flessenwater. Maar wat dacht je toen je je commentaar opschreef. De aanval is de beste verdediging. Meestal zijn figuren zoals jij niet zeker van hun zaak en beginnen maar een beetje in het rond te slaan. Feit blijft dat ik mij erger aan de vele meestal negatieve en onterechte antwoorden en nogmaals daar heb jij ook een handje van. Maar daar hoor ik je niet over.
  Ik zou zeggen kijk zelf eens in de spiegel, schud je bovenkamertje nog eens op en kom eens met een zinnige reactie. Moet toch mogelijk zijn!

 2. Juan74 wat vind je er nu zelf van. Er klopt toch iets niet in jullie bovenkamertjes. Lees al die commentaren en reacties nu eens terug en vertel mij dan eens wat je er van vindt. De meeste van deze commentaren bevestigen nogmaals mijn gelijk. En daar hoef je heus niet almachtig of alwetend voor te zijn. En wie slaat onzin uit!? Jijzelf hebt er ook een handje van. Getuige de reactie op Miel . Niet leuk meer! Ga eerst eens lekker slapen voordat je meteen je onterechte commentaar spuit. De volgende dag denk je er misschien heel anders over. Een stuk vriendelijker misschien bij een kopje koffie of thee. En dan die Anoniem! Onbegrijpelijke wartaal.

  1. Schnauzer, ik heb goed geslapen, ik gebruik verder niets dan decaf-koffie, thee en water. Geen drugs of niets, dus ik kan je totaal nuchter en niet onder invloed zeggen, dat ik er nog net zo over denk als gisteren.
   Je moet misschien eens iets inzien, jij bent degene die nu vind dat anderen iets mankeren in hun bovenkamer, waaronder ik. Blijkbaar vinden al die anderen en ik dat niet.
   Oftewel in plaats van dat al die anderen iets in hun bovenkamer mankeren, misschien ben jij wel het probleem of heb jij het probleem.
   Het is een beetje zo als de persoon die met iedereen op zijn werk problemen heeft, maar al die andere mensen die daar werken hebben helemaal geen problemen met elkaar. Dat houdt over het algemeen dan toch in dat het aan die ene persoon ligt. In dit korte verhaaltje ben jij wellicht die ene persoon, hij of zij die vind dat hij de enige is die nooit iets fout doet of zegt, maar zich wel stoort aan anderen die dat wel doen, is vaak de persoon met het probleem.
   Wellicht gaat dit iets te diep voor je, ik zal het samen vatten.
   Kijk eens wat vaker in de spiegel en kijk eerst naar jezelf alvorens anderen te oordelen en te veroordelen.

   1. Ik ben totaal niet geinteresseerd in wat je eet of wat je drinkt. Overigens heb ik een interessante tip voor je. Drink vooral geen kraanwater of flessenwater. Maar wat dacht je toen je je commentaar opschreef. De aanval is de beste verdediging. Meestal zijn figuren zoals jij niet zeker van hun zaak en beginnen maar een beetje in het rond te slaan. Feit blijft dat ik mij erger aan de vele meestal negatieve en onterechte antwoorden en nogmaals daar heb jij ook een handje van. Maar daar hoor ik je niet over.
    Ik zou zeggen kijk zelf eens in de spiegel, schud je bovenkamertje nog eens op en kom eens met een zinnige reactie. Moet toch mogelijk zijn!

 3. Toch wel vreemd dat een “EUROPEES” hof na acht jaar eindelijk tot zo een uitspraak komt en kort geleden ook een vrouw veroordeelde over een moslim uitspraak. Welke
  mensen vertegenwoordigen dit hof, welke mensenrechten ?

 4. Ik begrijp echt niet hoe deze persoon nog in aanmerking, zou kunnen komen voor een openbare functie.
  Verder laat ik iedereen in zijn waarde, of ik met iemand eens ben of niet
  En ja corruptie is er in de politiek in ieder land, ze laten zich links of rechts om regelmatig beïnvloeden.

  1. Dat vind ik van Trump ook. Maar in een moderne democratie, moet je ruim de keuze laten aan de kiezer.
   Politieke opponenten (dat zijn mensen met een ander idee dan jezelf) in de gevangenis steken of uitsluiten, via handige juridische procedures: niet netjes. Hoort voor mij niet thuis in een land waarmee mijn land in eenzelfde politieke unie zit.

 5. Ik zie wel één heel groot verschil tussen de moeilijkheden die er waren tussen het Baskenland en Spanje enerzijds, en anderzijds tussen Catalonië en Spanje.
  In Catalonië zijn nog geen bomaanslagen of zwaardere gewelddaden gepleegd. De grote betogingen in Barcelona zijn van de vredelievendste van heel de wereld.
  Ik begrijp, bijvoorbeeld, van geen kanten waarom Madrid als reactie op het referendum zich niet beperkte tot de droge mededeling “dit heeft geen enkele wettelijke waarde en we gaan over tot de orde van de dag’. Maar neen, er moest en er zou zwaar repressief opgetreden worden.
  Hoe anders ging dat in Schotland of vorige week nog in Nieuw-Caledonië (deel van Frankrijk).

 6. “…Het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat deze rechtszaak niet goed is verlopen en dat er sprake was van partijdigheid van de rechter…”
  Tja, waarom verbaast mij dat niet ?

  1. En “voormalig terrorist” want?
   Bedoel je niet de politicus die door het nu voor ongeldig verklaarde proces tot terrorist werd verklaard en op deze manier een beroepsverbod kreeg?

   1. Beste Benny, het is bewezen dat hij een ETA-terrorist was, dat hij mensen heeft ontvoert en dat hij betrokken was bij aanslagen (zonder verlies van levens gelukkig). Daarvoor heeft deze meneer al in de gevangenis gezeten waar hij zijn jaren gebruikte om zich om te toveren tot een politicus die plots de ETA wilde afschaffen maar daarna wel de partij die ETA gelinkt was goedkeurde. Deze partij werd verboden. De rechtszaak daarover werd gedaan door een rechter die zich belachelijk heeft gemaakt en terecht heeft Otegi dit gewonnen maar dat neemt niet weg dat het een heilige is en een rolmodel om te volgen en zeker niet meer in de politiek mag omdat zijn ideeën absoluut niet rein zijn (om het maar zo te zeggen)

  2. 1 ding moet je mij eens uitleggen heh Miel, je bent overal zwaar negatief over Spanje, niets is goed en overal gaan dingen volgens jou fout. Wat doe je eigenlijk in Spanje?
   De zon hebben ze ook in andere landen wel en anders kan je een zonnebank kopen en in Vlaanderen gaan blijven.
   Werkelijk waar, ik begrijp er helemaal niets van dat je in Spanje bent gaan wonen.

   1. Spanje is een mooi land, goedkoop en meestal schitterend weer en geloof me: ik woon hier héél graag. Je overdrijft als je stelt dat ik ‘overal zwaar negatief’ over ben. Dat komt niet alleen omdat ik enkel reageer op ‘nieuwsberichten’ waar ik een uitgesproken eigen mening over heb maar toch ook wel omdat jij/jullie alles wat ik schrijf negatief wíllen zien. Zo bijvoorbeeld zie ik niet goed in waarom mijn reacties ivm het kerkhof in Orihuela of de mogelijke verkiezingen of de namen van steden negatief zouden zijn. Wel ben ik absoluut negatief over het politiek systeem in dit land dat volgens mij een corrupte pseudo-democratie is, of over de hypocrisie van zo gezegde dierenliefhebbers. Volgens de theorie van je vriend Jopke moet je deze negatieve reacties echter zien als een gevolg van uitlokking/provocatie door de redactie.

     1. Dat zegt hij niet, maar hier wordt dan ook gelezen wat men wil lezen. Niet wat er werkelijk staat.

     2. Grappig anoniem.
      Dat je zegt hier wordt gelezen wat men wil lezen en niet wat er staat.
      Je weet wel dat de artikelen vertalingen zijn van Spaanse artikelen naar het Nederlands? Dus mensen lezen heus wel wat er staat, alleen een ieder heeft daar zijn mening over en geeft deze.
      Er staan regelmatig reacties op waarbij ik dan denk ¨waarom lees je hier en reageer je hier als het je toch niet aanstaat¨ Dat is dan mijn mening en heeft niets te maken met wat ik lees of wat er staat.

     3. @Redactie. Ik herhaal : “Volgens de theorie van je vriend Jopke …” !
      @Anoniem. Thanks.
      @ Juan74. Deze reactie is onbegrijpelijke wartaal.

    1. Tja, zo kan je overal wel een punt aan lullen Miel.
     Maar voor je naar dit land kwam, heb je moeten weten hoe het politieke systeem is. Dus je hebt de kans gehad om weg te blijven. Als je dan toch komt, heb je er mee te leven. En laten we wel wezen in het dagelijkse leven hebben de meeste mensen die hier komen wonen vanwege het weer, toch geen last van het politieke systeem.
     Misschien moet je je realiseren dat je ergens bent waar het anders werkt als waar je vandaan komt. En over de politieke systemen en partijen in jouw vaderland en het mijne kunnen we ook wel van alles vinden en zeggen en negatief over zijn, dat is niet zo lastig.
     De huidige democratie bestaat hier nu zo´n 40 jaar, feitelijk dus een zeer jonge democratie. In elk land is wel iets dat beter kan en zover ik kan zien is men overal hard bezig om bijvoorbeeld de corruptie uit te bannen. Maar 100% zal dat niet gaan, in Nederland vind ook zat corruptie plaats, alleen doet men het daar wat slimmer en minder opvallend. Bij de Belgen zal dat niet anders zijn, daar laten politici zich waarschijnlijk ook regelmatig voor het karretje spannen van banken en de grote bedrijven alleen horen we dat vaak jaren achteraf.
     Ik zou vooral eens kijken naar de positieve zaken, zoals je al zegt, dingen zijn veel goedkoper hier, kijk maar naar je eigen internet hahahaha.

     1. “… En laten we wel wezen in het dagelijkse leven hebben de meeste mensen die hier komen wonen vanwege het weer, toch geen last van het politieke systeem….”
      Klopt. Ik ook niet. Neemt niet weg dat ik mijn mening mag geven.

      De overige 80% van je reactie is inhoudsloos ‘geneuzel’.

     2. Juan74 Ik had het over reacties die worden gelezen zo als men ze zelf wil lezen, ik heb het helemaal niet over het artikel zelf. Dat bewijst dus overduidelijk dat er dus alleen gelezen wordt wat men zelf graag wil lezen. Sommigen schrijven hier heel iets anders als door jullie begrepen wordt, of jullie willen het niet zien? Als je hier nieuw komt en de reacties doorleest valt je mond dus open over de enorme vriendelijkheid die onder de schrijvers heerst. Elke mening die wat afwijkt van de betweter wordt linia directa de grond in gewerkt. Ik moet zeggen dat het helpt je gaat deze nieuws pagina stukken minder serieus nemen met al die vriendelijke reacties eronder en je bezoekt de pagina zo nu en dan om het geleuter te ontlopen.

     3. Het valt wel op, hoe later op de dag, hoe onvriendelijker Miel wordt en dan het op de persoon spelen weer eens niet kan laten, misschien toch wat later op de dag beginnen met je alcoholische versnaperingen of je neus uit de poeder halen, want je begint af en toe echt zoveel onzin uit te slaan dat het gewoon treurig wordt.

    2. Zoals gewoonlijk Miel ben je weer bezig om woorden van iemand te verdraaien om je gelijk te kunnen halen.
     Waar staat die theorie van mij dat jouw negatieve reacties een gevolg zijn van provocaties vd redactie? WAAR?
     Het is net jij die steeds de redactie aanvalt. Je bent er reeds een goed half jaar mee bezig en soms gaat het zover dat je een verwittiging tot blokkage krijgt vd redactie wat bij mijn weten nog bij niemand anders voorgevallen is. Mag je fier op zijn (sarcastisch bedoeld).

     Tov de rest vn de lezers: mijn excuses dat het niet over het artikel gaat maar ik wou wel even een rechtzetting.

     1. Tja, Jopke, soms gaat het niet meer over het artikel, maar zoals jij het zegt zo zie ik het ook.

     2. Ik neem aan dat niemand nog geïnteresseerd is in deze discussie, maar ik wil net als Jopke toch nog een en ander rechtzetten.
      Juan74, je verwijt me op de persoon te spelen en daarom zou het misschien niet slecht zij dat je alle vorige reacties nog eens herleest. Het is mogelijk dat je op je tenen getrapt bent omdat ik jouw reacties wartaal en geneuzel heb genoemd, maar daarmee heb ik het wel over de tekst en niet over jouw persoon. Lees dan ook nog eens na wat jij zelf allemaal (niet alleen over mij) geschreven hebt en trek je conclusies.
      Jopke, beweer je nu dat je écht niet meer weet wat je geschreven hebt over de doodsbedreigingen aan het adres van die komiek, namelijk dat die negatieve reacties het gevolg zouden zijn van uitlokking/provocatie door zijn actie. Wat ik bedoeld én geschreven heb is dat volgens die theorie mijn negatieve reacties ook kunnen worden gezien als uitgelokt door de bepaalde teksten van de redactie. Dat is geen aanval op de redactie, maar wel op die theorie.
      Conclusie: begrijpend lezen is duidelijk niet jullie sterkste kant.
      Hasta la próxima.

     3. Beste Miel: ik kan nog goed begrijpend lezen en ik ben vrij zeker dat je mijn laatste reactie op dat bepaald artikel niet meer gelezen hebt. Jij beweerde dat ik geprovoceerd was door jou wat ik ontkende.
      Verder trek jij de lijn door naar de redactie met jouw theorie. Dit is appelen met peren vergelijken.
      Het artikel ging over iemand die met een bewuste actie als reactie doodsbedreigingen kreeg waarin ik reageerde met te stellen dat dit overal in elk land voorkomt. Dit is wat anders dan (jouw) stelling dat de redactie jou telkens zit te provoceren met artikels. Jij krijgt hier toch geen doodsbedreigingen op mag ik hopen? Verder verdraai jij bepaalde feiten: jij stelt steeds VEEL van wat de redactie plaatst in vraag en stevast over artikels ivm de politiek en justitie in Spanje en vooral ivm de regio Catalonië. Wat Juan74 beweert klopt wel he: wat doe jij in Spanje? Je geeft er wel een duiding aan maar als ik zo negatief was als jij (op welk land dan ook) dan ging ik niet heen.
      En zoals ik reeds herhaaldelijk heb verklaard: de redactie heeft ook een eigen mening en mag die net als iedereen verkondigen. SV is met alle artikels duidelijk tegen onafhankelijkheid van de Catalaanse regio, SO WHAT? Elke krant of media heeft een politieke voorkeur en laten dit blijken in hun artikels. Kan je er niet mee leven: wel lees dan een andere krant of log in op andere sites die wél bij jouw mening aanleunen.
      Tot slot Miel wat mij en andere lezers wél persoonlijk raakt is het feit dat – door jouw steeds wederkerende aanvallen op deze redactie – niemand van ons nog een debat kunnen houden aangaande Catalonië. Bedankt hoor! (Sarcastisch bedoeld)… En dan mogen wij jou niet viseren? Dat heb je in het verleden dus wel ‘uitgelokt’. Och ja: je vernoemd ook steeds mij en Juan74 maar zoals je wel ondervonden hebt zijn wij 2 niet alleen die eenzelfde idee van jou hebben.

      Ter vervollediging zal ik ook nogmaals herhalen dat er ook veel andere reacties zijn van jou waar ik me wel in kan vinden maar daarom reageer ik er niet op.
      Inderdaad: fins la proxìma (= Catalaans)

     4. Ach Jopke, de ene keer staat hij hier als Miel, dan weer als Anoniem, omdat hij meestal al te hoog in de gordijnen zit om zijn naam zelfs in te voeren.
      Hij denkt dat hij mij op de tenen trapt, maar de man of vrouw, dat weten we niet natuurlijk, doet mij echt helemaal niets.
      Het feit echter dat hij te pas en te onpas maar tegen Spanje loopt aan te trappen, tegen de redactie loopt aan te trappen dat hangt me dan wel danig de strot uit.
      Niemand is verplicht hier te wonen, niemand is verplicht op deze site te lezen of te reageren.
      Zijn theorie dat zijn reacties zo zijn door wat de redactie schrijft is je reinste kolder, want de redactie plaatst artikelen die ze uit het Spaans vertalen en wellicht uit het Catalaans, dat weet ik niet dat laatste.
      Feit is, dat als de redactie iets plaatst dat zegt ¨het gaat naar links of het is rood¨ dan zegt Miel ¨we gaan naar rechts en het is geel¨
      Tja, wellicht is er maar 1 oplossing, gewoon niet meer op reageren? Dan stopt het vanzelf, soms is dat onmogelijk voor ons gevoel, maar laten we dat gewoon eens proberen, zwijgen op negatief doen over Spanje of over de redactie, dan is het podium dat zo iemand kennelijk zoekt weg en houdt het vanzelf eens op.

      Dan u echt iets belangrijk, hoe is het met de gezondheid Jopke??

     5. Dag Juan74. Gezondheid weer wat minder. Het gaat zo wat op en af. Maar ik ben steeds een positievo geweest, na regen komt er zonneschijn. Bedankt voor de belangstelling.
      Misschien goed idee om hem gewoon te negeren, ik ga trachten het op te volgen maar of het lukt? Ik reageer meestal ‘gevoelsmatig’. We zien wel. Nog een prettig w.e.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken