Europees Hof in Straatsburg oordeelt in voordeel van voormalig ETA-terrorist Otegi

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Europees Hof in Straatsburg oordeelt in voordeel van voormalig ETA-terrorist Otegi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Arnaldo Otegi van de Baskische politieke partij EH Bildu in het gelijk gesteld en geoordeeld dat hij geen eerlijk proces heeft gehad in Spanje. Samen met vier andere veroordeelde Baskische politici presenteerde Otegi een klacht bij het Europees Hof die nu in het voordeel van de Basken heeft geoordeeld.

Sonia Jacinto, Rafael Díaz Usabiaga, Miren Zabaleta en Arkaitz Rodríguez werden in 2010 net zoals Arnaldo Otegi voor twee jaar naar de gevangenis gestuurd voor o.a. het verheerlijken van terrorisme. Dat werd gedaan door rechter Murillo die niet echt een van haar beste en onpartijdige rechtszaken had, iets wat ook op video werd vastgelegd.

Het Europees Hof heeft nu geoordeeld dat deze rechtszaak niet goed is verlopen en dat er sprake was van partijdigheid van de rechter. Het Tribunal Europeo de Derechos Humanos heeft Spanje echter geen boete opgelegd en ook zal Otegi nog steeds een van zijn straffen moeten voltooien.

Otegi werd namelijk veroordeeld tot een celstraf van twee jaar die hij reeds heeft uitgezeten en het niet mogen uitoefenen van een openbare functie gedurende tien jaar (tot 2021). Dat laatste blijft (voorlopig) gehandhaafd.

Geen lievertje

Ondanks dat het Europees Hof nu geoordeeld heeft dat de rechtszaak in 2010 niet onpartijdig en niet eerlijk was wil dat niet zeggen dat Arnaldo Otegi geen crimineel verleden heeft. Zo wordt Otegi in verband gebracht met een bomaanslag van de Baskische terreurgroep ETA op een tankstation en een aanval op een legerbasis in San Sebastian.

Hij is tevens een van de verantwoordelijken voor de ontvoering in 1979 van de directeur van Michelin in de stad Vitoria die gedurende tien dagen in een grot werd opgesloten. Daarnaast heeft hij diefstallen gepleegd, nam hij deel aan diverse ETA-acties en heeft hij een ETA-terrorist uit een ziekenhuis gered. Vanwege al deze acties vluchtte hij naar Frankrijk waar Otegi in 1983 werd gearresteerd.

Hij werd voor de ontvoering voor zes jaar naar de gevangenis gestuurd terwijl zijn naam ook wordt genoemd bij andere ontvoeringszaken in het Baskenland. Later in zijn loopbaan en na de celstraf zette hij zich in voor het ontbinden van de ETA terroristische organisatie maar tegelijkertijd was hij voorstander van de later illegaal verklaard politieke formatie Batasuna.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.