Kou, wind en sneeuw verwacht in grote delen van Spanje dankzij een ‘chorro polar’

Kou, wind en sneeuw verwacht in grote delen van Spanje dankzij een ‘chorro polar’
Beeld: 123rf

Kou, wind en sneeuw verwacht in grote delen van Spanje dankzij een ‘chorro polar’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een zogenaamde ‘chorro polar’ zal vanaf vrijdag en tot en met zondag over een groot deel van Spanje trekken waardoor de temperatuur flink gaat dalen, het behoorlijk koud kan worden vanwege de aanhoudende sterke wind, nat vanwege de regen en het kan gaan sneeuwen op veel plaatsen vanaf 800 tot 1.000 m hoogte.

De Spaanse weerdienst Aemet waarschuwt (PDF ) voor koud en nat weer de komende dagen in veel delen van Spanje. Het gaat daarbij om de gevolgen van de zogenaamde ‘chorro polar ’ ofwel in het Nederlands een straalstroom uit het Poolgebied. Dit is een geofysisch effect dat ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de noordpool of zuidpool en de evenaar. 

De straalstroom is soms te herkennen aan de wolkenlucht. Karakteristiek zijn de zeer langgerekte banden van hoge bewolking, vaak in de vorm van windveren. Deze wolken vormen wijzen meestal op snelle veranderingen in het weerbeeld. 

De afgelopen dagen is er al sneeuw gevallen op veel hoger gelegen plaatsen in Spanje zoals in de Picos de Europa, het Cantabrische gebergte en de Pyreneeën. Dat was in de meeste gevallen vanaf 1.500 m hoogte maar de sneeuwgrens komt de komende dagen lager te liggen, tussen de 800 en 1.000 m hoogte.

HET ACTUELE WEER EN TEMPERATUREN IN SPANJE via onze weer-pagina

Langs de Atlantische Oceaankust in het noordwesten en noorden van Spanje zal men nog steeds last hebben van het slechte weer met harde windvlagen waardoor er ook een wilde zee is met regen en sneeuw op sommige plaatsen.

Langs de Middellandse Zeekust is er de komende dagen opnieuw veel wind en zal ook de sneeuwgrens dalen terwijl het op sommige plaatsen langs de kust en op de balearen kan regenen waardoor er kans is op de eerste sneeuwval deze herfst/winter op Mallorca.

Op de Canarische Eilanden kan het volgens de Aemet op de bergachtige eilanden in het noorden gaan regenen en daalt de temperatuur enigszins.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.