skip to Main Content
Enorme verschillen tussen autonome regio’s in Spanje wat betreft erfenis- en schenkingsbelastingen

Enorme verschillen tussen autonome regio’s in Spanje wat betreft erfenis- en schenkingsbelastingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De belastingen voor erfenissen (successies) en donaties (schenkingen) worden beheerd en de hoogtes bepaald door de regioregeringen van de autonome deelstaten in Spanje. Op zich is dat niet verkeerd ware het niet dat er enorme verschillen zijn tussen de deelstaten wat betreft de hoogtes van de aan de regionale overheden te betalen belastingen. Hierdoor komt het vaak voor dat als je iets erft of geschonken krijgt men dat simpelweg niet accepteert omdat de belastingen veel te hoog zijn.

Om het enorme verschil duidelijk te maken van de verschillende hoogtes bij de “Impuesto de sucesiones y donaciones” in Spanje enkele voorbeelden:

Bij een erfenis van 800.000 euro betaal je in Andalusië 164.049 aan belastingen en in Asturië 167.492 euro terwijl dat bedrag slechts 1.568 euro is in de Comunidad de Madrid en maar 163 euro op de Canarische Eilanden. De deelstaten Andalusië en Asturië zijn de regio’s waar de successierechten het hoogst zijn van heel Spanje.

In het geval van een schenking van 800.000 euro lopen de bedragen zelfs nog meer op naar 208.159 euro aan belastingen in Andalusië en 205.920 euro in Asturië tot slechts 200 euro op de Canarische Eilanden of 2.000 euro in de Comunidad de Madrid. Ook in dit geval zijn de deelstaten Andalusië en Asturië de regio’s waar de schenkingsrechten het hoogst zijn van heel Spanje.

Er is op dit moment veel te doen rondom de financiering van de autonome deelstaten en de inkomsten uit erf- en schenkingsrechten hebben daar ook mee te maken. De grote verschillen tussen bijvoorbeeld Andalusië en de deelstaat Madrid hebben ondermeer te maken met het zogenaamde “dumping fiscal” wat de regio Madrid doet om belastingen tussen familieleden zo laag mogelijk te houden.

De regionale premier van Andalusië, Susana Díaz (PSOE) wil dat alle autonome deelstaten minimum en maximum bedragen gaan hanteren om zo de belastingen op erfenissen en schenkingen gelijk te trekken. De regionale premier van de Comunidad de Madrid Cristina Cifuentes (PP) is het daar niet mee eens en zij meent dat elke regio de eigen belasting hoogtes mag regelen om deze zo beter af te stemmen op de inwoners van een deelstaat.

Het probleem voor de inwoners van Spanje is nu echter dat mocht men in Andalusië of Asturië iets erven of krijgen na een schenking dan wordt dat simpelweg vaak niet geaccepteerd omdat de mensen de belastingen niet kunnen betalen. Dat is in de goedkopere deelstaten dan weer anders waardoor erfenissen en schenkingen wel geaccepteerd worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Hierbij vergeleken zijn de gemeentelijke WOZ-graaiers in Nederland dan eigenlijk maar kruimeldieven. Maar die WOZ-verschillen in NL kloppen ook niet. Ze zitten dus overal die zakkenvullers…

 2. Precies in Andalusië en Asturië waar een socialistische deelstaats-regering aan de macht is moet je het meeste betalen. Susana Diaz klaagt hierover, en vindt dat de andere deelstaten meer moeten innen aan deze belasting.
  Wat Diaz niet verteld is dat zij ervoor kiest om een peperdure autonomische televisie in stand te houden, terwijl dit in Castilla en León bijvoorbeeld niet gebeurd. Wat nevrouw Diaz moet doen is andere prioriteiten stellen ipv de mensen te bestelen via het erf en schenkingsrecht.

  1. Dit is zo’n beetje de redenering van de NV-A bij ons die beweert dat alles watslecht gaat in België de fout is van de socialisten, daarbij vergetend dat de CD&V (CVP) altijd de grootste en langs regerende partij is geweest. Niet vergeten dat er in Andalucia ook andere partijen aan de macht zijn geweest en dat dit een erfenis is van de voorgaande regeringen.

 3. Heel vreemd en onverstandig van de centrale regering om dit soort tarieven per deelstaat te laten bepalen. Om nou te voorkomen dat elke deelstaat het idee krijgt of al heeft, min of meer zelfstandig te zijn in dit soort kwesties, wakkert dit logischer wijs seperatisme in de hand. Voor de centrale regering zal het in de toekomst steeds belangrijker worden om eenheid te scheppen in uniforme tarieven voor belastingen, pensioenen, sociale uitkeringen enz. enz.
  Als je daar mee begint leg je een basis voor een uniform Spanje.

 4. Welk bedrag is vrij in elke comuniteit? Daar schrijven de kranten helemaal niet over.

 5. Krankzinnig natuurlijk. Een soort loterij, een omgekeerde straat”prijs”, die afhankelijk is van de postcode waar je woont.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken