Search
menu
Search

Enorme verschillen tussen autonome regio’s in Spanje wat betreft erfenis- en schenkingsbelastingen

Oeps ... foto ontbreekt!

Enorme verschillen tussen autonome regio’s in Spanje wat betreft erfenis- en schenkingsbelastingen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De belastingen voor erfenissen (successies) en donaties (schenkingen) worden beheerd en de hoogtes bepaald door de regioregeringen van de autonome deelstaten in Spanje. Op zich is dat niet verkeerd ware het niet dat er enorme verschillen zijn tussen de deelstaten wat betreft de hoogtes van de aan de regionale overheden te betalen belastingen. Hierdoor komt het vaak voor dat als je iets erft of geschonken krijgt men dat simpelweg niet accepteert omdat de belastingen veel te hoog zijn.

Om het enorme verschil duidelijk te maken van de verschillende hoogtes bij de “Impuesto de sucesiones y donaciones” in Spanje enkele voorbeelden:

Bij een erfenis van 800.000 euro betaal je in Andalusië 164.049 aan belastingen en in Asturië 167.492 euro terwijl dat bedrag slechts 1.568 euro is in de Comunidad de Madrid en maar 163 euro op de Canarische Eilanden. De deelstaten Andalusië en Asturië zijn de regio’s waar de successierechten het hoogst zijn van heel Spanje.

In het geval van een schenking van 800.000 euro lopen de bedragen zelfs nog meer op naar 208.159 euro aan belastingen in Andalusië en 205.920 euro in Asturië tot slechts 200 euro op de Canarische Eilanden of 2.000 euro in de Comunidad de Madrid. Ook in dit geval zijn de deelstaten Andalusië en Asturië de regio’s waar de schenkingsrechten het hoogst zijn van heel Spanje.

Er is op dit moment veel te doen rondom de financiering van de autonome deelstaten en de inkomsten uit erf- en schenkingsrechten hebben daar ook mee te maken. De grote verschillen tussen bijvoorbeeld Andalusië en de deelstaat Madrid hebben ondermeer te maken met het zogenaamde “dumping fiscal” wat de regio Madrid doet om belastingen tussen familieleden zo laag mogelijk te houden.

De regionale premier van Andalusië, Susana Díaz (PSOE) wil dat alle autonome deelstaten minimum en maximum bedragen gaan hanteren om zo de belastingen op erfenissen en schenkingen gelijk te trekken. De regionale premier van de Comunidad de Madrid Cristina Cifuentes (PP) is het daar niet mee eens en zij meent dat elke regio de eigen belasting hoogtes mag regelen om deze zo beter af te stemmen op de inwoners van een deelstaat.

Het probleem voor de inwoners van Spanje is nu echter dat mocht men in Andalusië of Asturië iets erven of krijgen na een schenking dan wordt dat simpelweg vaak niet geaccepteerd omdat de mensen de belastingen niet kunnen betalen. Dat is in de goedkopere deelstaten dan weer anders waardoor erfenissen en schenkingen wel geaccepteerd worden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?