skip to Main Content
Problemen rondom hardhandig optreden Catalaanse politie in Gerona en Terrassa
CDR Raval / Twitter

Problemen rondom hardhandig optreden Catalaanse politie in Gerona en Terrassa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Op donderdag heeft de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra hardhandig moeten optreden bij twee manifestaties in Gerona en Terrassa. Daarbij zijn verschillende agenten en demonstranten, waaronder een CUP-parlementariër, gewond geraakt. De optredens gebeurde bij een manifestatie van de extreemrechtse partij VOX ter ere van de Spaanse grondwet en Catalaanse CDR-leden die op gewelddadige wijze probeerden deze manifestaties tegen te gaan.

De regionale premier van Catalonië Quim Torra heeft de regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch opgedragen om binnen vier dagen met oplossingen te komen om te voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst niet meer gebeuren. Torra is niet blij met de videobeelden die de wereld zijn rondgegaan want deze corresponderen niet met een “democratische politie eenheid” zoals de Catalaanse politie. Torra heeft echter niets gezegd over de gewelddadige houding van de CDR-leden.

Grondwet

Op donderdag vonden er in heel Spanje manifestaties plaats ter ere van de Spaanse grondwet die op 6 december dit jaar 40 jaar oud bestond. Ook in Catalonië werd door VOX-leden gemanifesteerd maar in Gerona en Terrassa werden deze bijeenkomsten tegengewerkt door tientallen tot honderden leden van de zogenaamde Comités en Defensa de la República (CDR) die veelal met bedekte gezichten de confrontatie zochten met de VOX-manifestanten en de Catalaanse politie.

Oproerpolitie

De Brigada Mòbil (Brimo) afdeling ofwel oproerpolitie van de Mossos d’Esquadra moest daarbij hard optreden om de CDR-manifestanten te verwijderen. Daarbij raakten diverse CDR-leden gewond waaronder Maria Sirvent, een CUP-parlementariër in het Catalaanse parlement. Zij werd door een door de politie afgeschoten projectiel geraakt aan haar hand. Er raakten ook vijf agenten gewond.

Gerona en Terrassa

De eerste opstootjes tussen de CDR-leden en de Catalaanse politie vonden donderdagochtend plaats in Gerona waar de Catalaanse oproerkraaiers een provocerende VOX bijeenkomst wilden boycotten. Daarbij werden ze tegengehouden door tientallen agenten van de Mossos d’Esquadra oproerpolitie die de groep geweldige manifestanten hardhandig met knuppels weg kregen.

Er werd echter een spoor van vernielingen aangericht (containers, straatmeubilair) en raakten enkele mensen gewond. Later op donderdag vond hetzelfde plaats in de stad Terrassa nabij Barcelona.

Ontslagen

De regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch moet nu van de regiopremier Torra orde op zaken stellen en Buch heeft al aangegeven dat hij geen moeite zal hebben om agenten te ontslaan. De politici keuren het geweld en optreden van de CDR-leden echter niet af en melden alleen dat de agenten niet correct hebben opgetreden.

De relatie tussen de regionale minister van Binnenlandse Zaken in Catalonië en de agenten van de Mossos d’Esquadra is al niet geweldig dus de vraag is hoe deze situatie verder zal escaleren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. aan Karel Knol: het nederlands van Remco Stoffel is belabberd, dat overkomt mij ook wel eens, ik tip hem als daardoor misschien zijn inhoud in de knel komt, zoals in zijn laatste zin. Jij kan daar blijkbaar niet tegen, Remco reageerde ook nog niet, vanwaar deze gevoeligheid?

 2. Beste Catalanen , slaapt u rustig verder. Onze eigen leider, de grote, namens de Messias op aarde gelande en hier te uwer dienst zijnde Quim Torra , gaat zich persoonlijk met deze zaak bemoeien . Dat weet u inmiddels dat een oplossing nabij is, al dan niet met de helpende portemonnee van Madrid, als het trouwens niet al hun schuld is. Dit zal vermoedelijk op korte termijn onthuld worden.

 3. Tja, laat die mossos nou een flink uithalen naar die radicale separatisten in hun bolwerk Gerona! Dat was natuurlijk niet de bedoeling volgens de separatistische president Torra.

 4. Houdt betogingen rustig en blijf met je fikken van de orde diensten die doen hun job zoals het hoort.Of willen jullie het zo als in den belziek waar criminelen meer rechten hebben dan de politie.

 5. een foutje ingeslopen waarschijnlijk: ´´te zorgen dat dit soort situaties in de toekomstniet meer gebeuren´´ in plaats van ´´te voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst niet meer gebeuren. De slotzin is fors:U gaat sowieso uit van een escalatie, door de vraag te stellen hoe de escalatie zal plaatsvinden.

  1. Iets wat me nog nooit is opgevallen in andere artikelen maar de tekst in dit artikel is duidelijk niet goed nagelezen voor plaatsing. Redactie: lees het nog eens goed na, tekstueel rammelt het nogal.

 6. Toch opvallend, zonder vervelend te willen zijn.
  Normaal had het hier reacties moeten regenen, maar dat zal wel niet zo zijn omdat het dit keer de Catalaanse politie was of is die klappen uitdeelde en hard optrad.
  Ik had het wel eens willen horen, lezen en zien als dit politie eenheden van de Guardia Civil of van de Nationale Politie waren geweest. Dan was het schreeuwen en gillen over fascisme en buitensporig geweld, denk ik niet van de lucht geweest.
  Die CDR randdebielen zag ik op TV en foto´s ja, dat zijn gewoon lui die zich onherkenbaar maken en overal waar ze kunnen rellen, gaan lopen rellen.

  1. Je zal het niet geloven, maar we zijn het eens. Bij betogingen vallen al eens meer klappen maar ik vind dergelijk politiegeweld altijd onaanvaardbaar! Wel vraag ik me af of het toeval is dat de slachtoffers alweer separatisten zijn, net als vorig jaar.
   Torra (de Catalaanse separatistische president) vindt dat ook maar niets en wil dat de Mossos ‘uitgezuiverd ‘ worden !! (Torra ordena purgar a los mossos que cargaron en Gerona y Tarrasa,) Wat zou hij daarmee bedoelen ?

   1. Miel, ik neem aan dat je mij aanspreekt?
    Dat we het eens zijn?
    Als ik iets lees over ¨zuiveren¨ en dat soort kreten, is het dan zo gek dat ik eerder in de week iets zei over de jaren 30?
    Denk niet dat dit de reactie op je vraag is die je wilde horen, maar deze mensen, de Separatisten, beginnen er meer en meer op te lijken. En dan moet ik eerlijk toegeven dat ik wel iets meer inside informatie heb dan anderen hier wellicht, maar die kan ik dan niet open en bloot delen.
    Feiten liegen niet, en er zijn erg veel feiten die aantonen dat de Separatisten toch wel erg veel lijken op wat ome Adolf en zijn mensen vroeger wilden doen.
    Er is een beroemd boek over, en ik bedoel dan niet de Bijbel zeg maar.

  2. Het regent hier geen reacties om één simpele reden … wat jullie hier seperatisten noemen zijn democraten. Zij aanvaarden dan ook dat dit de reactie is van de politie tijdens zulke acties.
   De acties van gc en pn waren in tegenstelling dan ook gratuit en buitensporig geweld tegen staatsgevaarlijke mensen die een papiertje met een kruisje in een kunststof doos wilden steken!

   1. Helaas Olivier, de reacties zijn er toch.
    Dit heeft niets met democratie te maken, dit is gewoon tuig dat de straat op gaat om rellen te trappen en vernielingen te doen.
    Maar dat wil jij met je gehersenspoelde brein niet in zin, dat is vooral jouw probleem, niet dat van de rest van de echte democratische wereld.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken