Search
menu
Search

Problemen rondom hardhandig optreden Catalaanse politie in Gerona en Terrassa

Oeps ... foto ontbreekt!

Problemen rondom hardhandig optreden Catalaanse politie in Gerona en Terrassa

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op donderdag heeft de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra hardhandig moeten optreden bij twee manifestaties in Gerona en Terrassa. Daarbij zijn verschillende agenten en demonstranten, waaronder een CUP-parlementariër, gewond geraakt. De optredens gebeurde bij een manifestatie van de extreemrechtse partij VOX ter ere van de Spaanse grondwet en Catalaanse CDR-leden die op gewelddadige wijze probeerden deze manifestaties tegen te gaan.

De regionale premier van Catalonië Quim Torra heeft de regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch opgedragen om binnen vier dagen met oplossingen te komen om te voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst niet meer gebeuren. Torra is niet blij met de videobeelden die de wereld zijn rondgegaan want deze corresponderen niet met een “democratische politie eenheid” zoals de Catalaanse politie. Torra heeft echter niets gezegd over de gewelddadige houding van de CDR-leden.

Grondwet

Op donderdag vonden er in heel Spanje manifestaties plaats ter ere van de Spaanse grondwet die op 6 december dit jaar 40 jaar oud bestond. Ook in Catalonië werd door VOX-leden gemanifesteerd maar in Gerona en Terrassa werden deze bijeenkomsten tegengewerkt door tientallen tot honderden leden van de zogenaamde Comités en Defensa de la República (CDR) die veelal met bedekte gezichten de confrontatie zochten met de VOX-manifestanten en de Catalaanse politie.

Oproerpolitie

De Brigada Mòbil (Brimo) afdeling ofwel oproerpolitie van de Mossos d’Esquadra moest daarbij hard optreden om de CDR-manifestanten te verwijderen. Daarbij raakten diverse CDR-leden gewond waaronder Maria Sirvent, een CUP-parlementariër in het Catalaanse parlement. Zij werd door een door de politie afgeschoten projectiel geraakt aan haar hand. Er raakten ook vijf agenten gewond.

Gerona en Terrassa

De eerste opstootjes tussen de CDR-leden en de Catalaanse politie vonden donderdagochtend plaats in Gerona waar de Catalaanse oproerkraaiers een provocerende VOX bijeenkomst wilden boycotten. Daarbij werden ze tegengehouden door tientallen agenten van de Mossos d’Esquadra oproerpolitie die de groep geweldige manifestanten hardhandig met knuppels weg kregen.

Er werd echter een spoor van vernielingen aangericht (containers, straatmeubilair) en raakten enkele mensen gewond. Later op donderdag vond hetzelfde plaats in de stad Terrassa nabij Barcelona.

Ontslagen

De regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch moet nu van de regiopremier Torra orde op zaken stellen en Buch heeft al aangegeven dat hij geen moeite zal hebben om agenten te ontslaan. De politici keuren het geweld en optreden van de CDR-leden echter niet af en melden alleen dat de agenten niet correct hebben opgetreden.

De relatie tussen de regionale minister van Binnenlandse Zaken in Catalonië en de agenten van de Mossos d’Esquadra is al niet geweldig dus de vraag is hoe deze situatie verder zal escaleren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?