Problemen rondom hardhandig optreden Catalaanse politie in Gerona en Terrassa

Problemen rondom hardhandig optreden Catalaanse politie in Gerona en Terrassa
Beeld: CDR Raval / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Op donderdag heeft de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra hardhandig moeten optreden bij twee manifestaties in Gerona en Terrassa. Daarbij zijn verschillende agenten en demonstranten, waaronder een CUP-parlementariër, gewond geraakt. De optredens gebeurde bij een manifestatie van de extreemrechtse partij VOX ter ere van de Spaanse grondwet en Catalaanse CDR-leden die op gewelddadige wijze probeerden deze manifestaties tegen te gaan.

De regionale premier van Catalonië Quim Torra heeft de regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch opgedragen om binnen vier dagen met oplossingen te komen om te voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst niet meer gebeuren. Torra is niet blij met de videobeelden die de wereld zijn rondgegaan want deze corresponderen niet met een “democratische politie eenheid” zoals de Catalaanse politie. Torra heeft echter niets gezegd over de gewelddadige houding van de CDR-leden.

Grondwet

Op donderdag vonden er in heel Spanje manifestaties plaats ter ere van de Spaanse grondwet die op 6 december dit jaar 40 jaar oud bestond. Ook in Catalonië werd door VOX-leden gemanifesteerd maar in Gerona en Terrassa werden deze bijeenkomsten tegengewerkt door tientallen tot honderden leden van de zogenaamde Comités en Defensa de la República (CDR) die veelal met bedekte gezichten de confrontatie zochten met de VOX-manifestanten en de Catalaanse politie.

Oproerpolitie

De Brigada Mòbil (Brimo) afdeling ofwel oproerpolitie van de Mossos d’Esquadra moest daarbij hard optreden om de CDR-manifestanten te verwijderen. Daarbij raakten diverse CDR-leden gewond waaronder Maria Sirvent, een CUP-parlementariër in het Catalaanse parlement. Zij werd door een door de politie afgeschoten projectiel geraakt aan haar hand. Er raakten ook vijf agenten gewond.

Gerona en Terrassa

De eerste opstootjes tussen de CDR-leden en de Catalaanse politie vonden donderdagochtend plaats in Gerona waar de Catalaanse oproerkraaiers een provocerende VOX bijeenkomst wilden boycotten. Daarbij werden ze tegengehouden door tientallen agenten van de Mossos d’Esquadra oproerpolitie die de groep geweldige manifestanten hardhandig met knuppels weg kregen.

Er werd echter een spoor van vernielingen aangericht (containers, straatmeubilair) en raakten enkele mensen gewond. Later op donderdag vond hetzelfde plaats in de stad Terrassa nabij Barcelona.

Ontslagen

De regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch moet nu van de regiopremier Torra orde op zaken stellen en Buch heeft al aangegeven dat hij geen moeite zal hebben om agenten te ontslaan. De politici keuren het geweld en optreden van de CDR-leden echter niet af en melden alleen dat de agenten niet correct hebben opgetreden.

De relatie tussen de regionale minister van Binnenlandse Zaken in Catalonië en de agenten van de Mossos d’Esquadra is al niet geweldig dus de vraag is hoe deze situatie verder zal escaleren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.