De traditie van het kerstboom plaatsen op 8 december in Spanje

De traditie van het kerstboom plaatsen op 8 december in Spanje
Beeld: 123rf

De traditie van het kerstboom plaatsen op 8 december in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Een van de meest internationale en bekende kerst-symbolen is de kerstboom (arbol de Navidad) die ook in Spanje overal in allerlei vormen, kleuren en afmetingen te vinden is. Maar wist je dat het optuigen van de kerstboom en het plaatsen van de traditionele kerststal eigenlijk op 8 december moet gebeuren in Spanje?

In Nederland en België is het bij veel mensen de traditie om na het Sinterklaasfeest en pakjesavond de kerstboom te plaatsen en op te tuigen (al gebeurt dat tegenwoordig steeds eerder). In Spanje gebeurt dat niet op 6 december, ten eerste omdat dit een nationale feestdag is vanwege de Día de la Constitución en ten tweede omdat Spanje geen Sinterklaasfeest heeft, maar gebeurt dit in veel gevallen traditiegetrouw op 8 december.

Die datum is niet toevallig gekozen want dit is in Spanje ook een feestdag (als onderdeel van de Puente de la Constitución) vanwege Día de la Inmaculada Concepción ofwel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.  

8 december is ook niet toevallig gekozen en het heeft eigenlijk ook niets te maken met het feit dat het een vrije dag is maar wel met de dag waarop paus Pius IX op 8 december 1854 via de ‘Ineffabilis Deus’ het ‘dogma fidei’ van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria verklaarde.

De afkondiging van het dogma zette onder katholieken een nieuwe golf van Mariaverering in gang en in Spanje werd vanaf die dag besloten de kerstboom te plaatsen die mag blijven staan tot 6 januari wanneer de ‘Reyes Magos’ ofwel de drie koningen/wijzen weer in het land zijn en de kinderen hun cadeaus in ontvangst nemen.

Kerststal

Naast de kerstboom plaatsen veel Spanjaarden op 8 december ook de traditionele kerststal (belén) waar soms meer aandacht aan wordt besteed dan aan de kerstboom. 

De meeste huishoudens hebben een compleet ingerichte kerststal met een stal, dieren, beeldjes van Maria, Jozef en het kindje Jezus met daaromheen de Drie Wijzen, diverse engelen en herders met schapen. 

In Catalonië plaats men ook nog vaak in een hoekje een Caganer, een klein gehurkt mannetje die zit te poepen voor het goede geluk, gezondheid en welzijn.

In vele dorpen en steden staan op straat tevens grote kerststallen waarbij er soms een heel spektakel van gemaakt wordt met echte dieren en acteurs die shows opvoeren. Deze zijn dan meestal te vinden op een centraal plein waar op hetzelfde moment ook nog een kerstmarkt kan plaatsvinden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.