skip to Main Content

Catalunya in de ban van Tres Tombs en San Antonio feesten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) Vele dorpen in Catalunya zullen in januari de Fiestas de Sant Antoni Abat vieren met een paard en wagen optocht en andere Catalaanse traditionele onderdelen tijdens de Tres Tombs optocht. San Antonio is de schutspatroon van de dieren en dus worden bij vele kerken in de dorpen en steden huisdieren en andere dieren naar de pastoor gebracht voor een zegen.

17 januari is de dag van San Antonio Abat (Antonius van Egypte) aangezien dit zijn naamdag is en dat wordt overal in Catalunya gevierd, een viering die vaak samenvalt met een bonte optocht van paarden, versierde koetsen en mensen in klederdracht. De Tres Tombs optocht wordt niet alleen maar op 17 januari gehouden maar begint traditioneel in Barcelona op 11 januari en gaat soms wel door tot ergens in juni. De meeste optochten vinden echter plaats rondom de naamdag van de heilige Antonio.

San Antonio wordt ook wel eens de beschermer van de varkens, paarden en ezels genoemd omdat hij de beschermheilige is van werk dieren maar tegenwoordig ook steeds meer alle dieren. Vandaar ook dat op 17 januari veel mensen met honden, katten, ezels, schapen, paarden, etc. naar de kerk gaan om tijdens een speciale kerkmis een zegen te ontvangen voor de gezondheid van de dieren.

De Tres Tombs optocht is een waar spektakel om te zien en op sommige plaatsen buiten Catalunya zoals de Balearen of Valencia worden de feesten soms begeleid door vuurduivels, demonen en veel muziek en dans.

Data van Tres Tombs optochten in Catalunya:

9 januari
Argentona, Batea

15 januari
Centelles, L’esquirol, L’Hospitalet del Llobregat, Santa Coloma de Queralt

16 januari
Cerdanyola del Vallès, Martorell, Polinyà, Sant Andreu del Palomar Barcelona, Taradell

17 januari
Sabadell, Vila-Seca, Vilanova i la Geltrú

22 januari
Barcelona, Canovelles, Roda de Ter

23 januari
Caldes de Montbui, Cambrils, Igualada, Manlleu, Mataró, Puig-Reig (La Corrida), Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès

30 januari
Calafell, Esparreguera, Lliçà d’Amunt, Rubí, Santa Eugènia de Berga

Andere data vanaf februari tot en met oktober zijn hier te bekijken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend