skip to Main Content

Spaanse eiland Mallorca klaar om eerste Grand Prix in 2012 te organiseren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MALLORCA – De organisatoren van de Grand Prix in Mallorca hopen snel een contract met Bernie Ecclestone te kunnen ondertekenen voor het organiseren van een race. De plannen voor de bouw van het circuit zijn goedgekeurd, alleen moet er nog een investeerder gevonden worden.

Het is zeker niet ondenkbaar dat er binnenkort een Grand Prix van Mallorca op de Formule 1-kalender staat. Bernie Ecclestone heeft zich enkele maanden geleden al positief uitgelaten over een race op het Spaanse eiland en nu hebben ook de plannen voor het bouwen van een circuit groen licht gekregen. Echter, er is 200 miljoen euro nodig op het project te realiseren en er is nog geen investeerder gevonden.

In het voorjaar van 2010 kwamen de burgemeester van Llucmajor, Joan Jaume, en Bernie Ecclestone bij elkaar om te spreken over de race. “Ecclestone was onder de indruk en heeft ons aangemoedigd om verder te gaan met het project”, vertelde Jaume destijds. Men heeft ook al een datum in gedachten voor de eerste Grand Prix van Mallorca: 25 september 2012.

Mocht de race in Mallorca daadwerkelijk op de kalender komen te staan, zal Valencia waarschijnlijk moeten wijken voor het evenement. De race, dat nu nog de naam Grand Prix van Europa draagt, heeft de uitstraling van een kleurloos havengebied en ook de ticketverkopen vallen tegen. Verder heeft de organisatie in Valencia maar een contract tot 2012. Daarna zou de Grand Prix dus eventueel verplaatst kunnen worden naar Mallorca.

Het nieuwe circuit in Mallorca moet uitblinken in milieuvriendelijkheid. Het glazen dak dat over de hoofdtribune gebouwd zal worden, wordt beplant met klimplanten. Verder is er een kunstmatig meer om al het regenwater op te vangen en wordt er een zonne- en windcentrale gebouwd. Dat architect Gabriel Palmer nog nooit een racecircuit heeft gebouwd, maakt volgens hem niks uit. “Toen ik de opdracht kreeg om een vuurpark te bouwen had ik zoiets ook nog nooit gemaakt. Verder sta ik altijd open voor nieuwe suggesties.”

Dat het project geen succes zal worden, kan Palmer zich niet voorstellen. Hij hoopt naast de Formule 1, GP2 en MotoGP ook andere raceklassen aan te trekken. Door het goede klimaat kan het circuit ook als testcircuit in de winter dienen. Pirelli en Ferrari zouden al interesse hebben getoond daarin.

Echter, de grootste vraag blijft: hoe wordt het project gefinancierd? Het project zal zo’n 200 miljoen euro gaan kosten en tot op heden is er nog geen financiële partner gevonden. Express weet echter te melden dat bank Santander interesse zou hebben om geld te investeren in het circuit. Premier Francesc Antich heeft al aangegeven het project volledig te ondersteunen, maar vertelde ook dat er geen sprake in van een financiële injectie door de staat. (Bron: F1Today)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend