skip to Main Content
Leider van Spaanse socialisten wil een coalitie van linkse partijen vormen
Foto: 20 Minutos

Leider van Spaanse socialisten wil een coalitie van linkse partijen vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 20 Minutos

Foto: 20 Minutos

MADRID – Afgelopen 20 december waren er algemeen verkiezingen in Spanje waaruit bleek dat iets meer dan 7 miljoen stemmers voor de Partido Popular (PP) kozen maar meer dan 18 miljoen stemmers voor andere partijen, zoals PSOE, Podemos en Ciudadanos, kozen. De PP ziet zichzelf als winnaar en volgens het huidige systeem in Spanje is dat ook zo maar feit blijft dat er meer Spanjaarden gekozen hebben tégen de partij van de premier in functie Mariano Rajoy dan vóór deze conservatieve partij.

Dat is dan ook een van de redenen dat de leider van de tweede meest gekozen partij PSOE, Pedro Sanchez, er niet eens over na wil denken om een minderheidsregering van de PP te accepteren. Dat kan deze partij ook niet doen want ze hadden als verkiezingsslogan “echamosarajoy” oftewel, we gooien Rajoy eruit. Sanchez wil nu een grote coalitie vormen van progressieve en linkse partijen zoals bijvoorbeeld Podemos en andere partijen, in de stijl van buurland Portugal.

Na de verkiezingen van 20 december is een ding duidelijk geworden, het twee-partijen systeem in Spanje werkt niet meer nu er naast de stemmen voor de traditionele PP en PSOE ook veel stemmen zijn gegaan naar de nieuwkomers Podemos en Ciudadanos. Na deze verdeeldheid is het aan de premier in functie Mariano Rajoy en zijn PP partij om een regering te vormen maar vooralsnog gaat dat geen kant op door de negatieve houding van de PSOE, Podemos en Ciudadanos.

Volgens Pedro Sanchez van de PSOE zijn er twee mogelijkheden, of een grote coalitie tussen linkse en progressieve partijen of nieuwe algemene verkiezingen. Het eerste scenario is redelijk haalbaar als elke partij wat water bij de wijn doet en het tweede scenario is eigenlijk door niemand gewenst. Terwijl de PP nog wel enige hoop heeft op een grote coalitie tussen PP en PSOE, ziet de PSOE dat helemaal niet zitten.

Volgens diverse media heeft de PP zich er echter toch ook bij neergelegd en bereiden zij zich voor op een eventuele nieuwe verkiezing die dan, net zoals waarschijnlijk in Catalonië, in maart zou moeten plaatsvinden. Rajoy wil zichzelf weer als kandidaat stellen want volgens hem (en zijn partij) is de enige hoop voor het land op verbetering het beleid van zijn regering. Meer dan 18 miljoen Spanjaarden hebben echter met hun stem aangegeven dat ze niet met Rajoy en de PP verder willen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken