skip to Main Content
Recordaantal migranten in Spanje gedurende 2017

Recordaantal migranten in Spanje gedurende 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de actuele gegevens van Frontex is het aantal migranten die met boten over de Middellandse Zee van Afrika naar Spanje zijn gereisd het afgelopen jaar verdubbeld ten opzichte van 2016 naar 22.900 personen. Terwijl er in andere landen zoals Italië en Griekenland gedurende 2017 minder boten met migranten aankwamen steeg dat aantal juist in Spanje. In totaal heeft Spanje vorig jaar over land en over zee 27.253 migranten mogen ontvangen waarbij er 190 zijn die zijn overleden in hun poging Spanje/Europa te bereiken.

Sinds het jaar 2009 houdt de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex cijfers bij over de migratie van Afrika naar Europa over zee waarbij opgemerkt kan worden dat sinds dat jaar nog nooit zoveel migranten de oversteek hebben gemaakt naar Spanje. Volgens Frontex komt dit hoge aantal migranten omdat er veel onrust is in de Rif-regio in Marokko waar veel demonstraties zijn vanwege de economische malaise in het gebied.

Daarnaast valt op dat de smokkelaars grotere boten (pateras in het Spaans) zijn gaan gebruiken waardoor ook de aantallen migranten kunnen toenemen per oversteek. Bijna 40% van de migranten die Spanje bereiken zijn Marokkanen en Algerijnen terwijl de rest uit West-Afrika komt. Marokkanen en Algerijnen hebben in Spanje en de rest van Europa vaak geen kans op een verblijfsvergunning waardoor zij vaak in de illegaliteit verdwijnen.

Waar in Spanje

De meeste migranten bereiken Spanje via de straat van Gibraltar en Alboran Zee waar de overgang tussen Afrika en Europa het smalst is. Andalusië is de deelstaat die de meeste migranten te verwerken krijgt waarbij er vorig jaar 6.691 migranten arriveerden in de provincie Cádiz, 5.680 in de provincie Almería, 3.833 in de kustplaats Motril, provincie Granada en 2.300 migranten in de provincie Málaga. Andalusië is goed voor bijna 80% van alle aankomsten van migranten.

Er zijn ook migranten die Spanje bereikt hebben via de kust van Murcia en de Comunidad Valenciana (2.720 migranten in totaal) en via de Canarische Eilanden (416 migranten) maar in aantallen is dat niet vergelijken met de aankomsten in Andalusië (17.319 in totaal). Dan zijn er ook nog de regelmatige pogingen om Spanje te bereiken via de grenzen door het beklimmen van de hekken in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Totaal in Spanje

Frontex heeft in haar rapport alleen de bootmigranten opgenomen maar als er ook gekeken wordt naar de migranten die Spanje bereiken via Ceuta en Melilla dan loopt het aantal migranten op van 22.900 naar 27.253, aldus het Rode Kruis in Spanje. Volgens ACNUR zijn er 5.995 migranten over land Spanje binnengekomen via Ceuta (2.257 in totaal) en Melilla (4.541 in totaal). De aantallen in deze twee Spaanse enclaves zijn hoger omdat ook hier migranten met boten arriveerden.

Totaal in Europa

Het totaal aantal migranten die via de vier belangrijkste routes naar Europa zijn gereisd is met 60% gedaald ten opzichte van 2016 en geëindigd op 204.300 personen. De daling komt hoofdzakelijk omdat er minder migranten zijn aangekomen in Italië en Griekenland waarbij deze aantallen nog steeds hoog zijn met 119.000 in Italië (hoofdzakelijk afkomstig uit Nigeria en de Ivoorkust) via de centrale Middellandse Zee route en 41.700 migranten naar Griekenland (hoofdzakelijk afkomstig uit Syrië en Irak) via de oostelijke Middellandse Zee route.

Spanje bevindt zich met het vasteland aan de westelijke Middellandse Zee route en met de Canarische Eilanden aan de westelijke Afrikaanse route. De migranten die naar Spanje komen zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Marokko en Algerije maar ook uit de Ivoorkust, Guinea, Gambia, Syrië en andere West Afrikaanse landen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Dat vele Marokkanen naar Europa willen heeft niets te maken met onrust in de Rif regio .12 jaar geleden deed men in Marokko ook alle mogelijke pogingen om de oversteek te maken naar Spanje.Jonge gasten kropen onder bussen en hingen onder vrachtwagens ,poogden in de garages van rijdende mobilhomes te kruipen.In Algeciras en Tarifa controle met honden en retour met dezelfde ferry naar Maroc.Nu zijn het “vluchtelingen”.

 2. Inderdaad is “mogen ontvangen” een wat vreemde term in deze.
  Ook wordt “migranten” 25 keer gebruikt zonder dat er één maal bij is vermeld dat het om een illegale activiteit gaat.
  Een illegale activiteit voortkomend uit criminele organisaties die geweld niet schuwen.
  Ik weet het.
  Dit verhaal gaat alleen over de aantallen als gevolg van de criminele activiteiten.
  Maar, mijnheer Stoffer, al was het maar één maal aangeven dat deze ‘migratie’ illegaal en crimineel is zou uw journalistieke objectiviteit zeker geen geweld aan doen.

  1. En voor de duizendste keer herhaaldelijk gemeld: SV vertaald alleen maar artikels uit de Spaanse kranten!

   1. Hallo Vlaming, geen idee namens wie of wat je spreekt. Maar of het nu een vertaling of een eigen artikel betreft, mijn opmerkingen blijven staan want het is gepubliceerd in/op Spanje Vandaag.
    En mij is door SV letterlijk gevraagd: “Geef jouw mening over dit artikel!”.
    Dus . . . . ??

    1. En waarom zouden ze uw artikel wegdoen? Er is toch niets beledigends aan?
     Maar in uw laatste alinea vraagt u uitdrukkelijk aan deze redactie om er iets bij te plaatsen wat NIET in het krantenartikel stond. Kennelijk begrijpt u (en u bent zeker niet de enige!) de opzet van SV niet: zij vertalen énkel de artikels uit de Spaanse kranten, ze moeten er niet zélf iets bij verzinnen zoals u nu nét wél zou wensen.

     1. …nog vergeten te melden: ik spreek énkel namens mezelf + ik deel wél uw mening in deze (die inderdaad een ietsje naast de kern van dit artikel ligt maar dat doen we allemaal wel eens)

 3. Eng dit alles. Ik ben altijd, en nog steeds van mening dat iedereen die in uiterste nood is geholpen moet en kan worden. Maar waar ligt die grens, wie is welkom en wie niet? Europa gaat te ver met z’n grenzen, letterlijk.
  Wanneer is het zover dat we ons niet meer willen afscheiden( eigenbelang!) maar de handen inelkaar slaan om de islamitisering een halt toe te roepen?
  Mijn oude vader, 89, riep al 30 jaar geleden dat dit ging gebeuren, ik lachte erom. Hoe heeft hij gelijk. Eng.

 4. Mogen ontvangen??? Ik zie dat wat anders. Marokko en Algerije zijn velige gebieden. Dus graag alleen legale migranten! En frappant, dat er geen melding gemaakt wordt over de aanvallen van de Marokkanen die de grensbewakers aanvallen met de haken waar ze mee over de hekken klimmen. Lekker volk krijg je zo binnen :-((((

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken