skip to Main Content
Spanje heeft bijna 2,6 miljoen ambtenaren
Archieffoto

Spanje heeft bijna 2,6 miljoen ambtenaren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de gegevens over het eerste half jaar van 2018 is het aantal ambtenaren ofwel personen die in een openbare betrekking een deel van de overheidstaak verrichten, in Spanje met 22.111 werknemers gegroeid. In totaal heeft Spanje nu bijna 2,6 miljoen “trabajadores públicos” werkzaam in verschillende overheidsinstellingen.

Het aantal overheidsmedewerkers is in het eerste halfjaar van 2018 gegroeid met 22.111 werknemers naar een totaal van 2.583.494 ambtenaren, het hoogste aantal sinds 2013.

Van dit totaal aantal ambtenaren werken er 512,577 voor de centrale overheidsinstellingen (Administración Pública Estatal), 1.340.939 ambtenaren voor de autonome deelstaten instellingen (Administración de las Comunidad Autónomas) en 572.867 ambtenaren voor lokale instellingen zoals de gemeenten (Administración Local).

Tussen januari en juli 2018 is het aantal overheidsmedewerkers van de Spaanse regering en alle ministeries (Administración General del Estado) met 1.309 ambtenaren afgenomen terwijl ook het aantal militairen (Fuerzas Armadas) daalde met 261 personen.

Bij het aantal politieagenten van o.a. de Policia Nacional en Guardia Civil (Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado) is het aantal medewerkers met 1.573 personen gestegen, net zoals bij justitie (Administración de Justicia) met 664 arbeiders meer en bij overheidsinstellingen (Entes públicos) met een stijging van 202 personen.

Bij de verschillende autonome regionale instellingen is het aantal ambtenaren aanzienlijk gegroeid met 14.754 ambtenaren (terwijl dit bij de staatsinstellingen 869 personen was). Daarbij waren de grootste stijgers te merken bij het gezondheidspersoneel (Instituciones Sanitarias) met 16.916 werknemers meer terwijl dit er 6.258 minder waren bij de niet universele leerkrachten (Docencia No Universitaria).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Voordat men commentaar c.q. een reactie geeft, is het misschien verstandig eerst het artikel in Spanje Vandaag van 10 mei 2018 te lezen. In dat artikel is te lezen dat Spanje op de lijst van de OCDE (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), toen met 3.1 miljoen ambtenaren, onder het gemiddelde valt, te weten op plaats 19.
  Dus als Spanje nu 2.6 miljoen ambtenaren heeft is dat een positieve ontwikkeling.

 2. Er zijn veel soorten ambtenaren. Ze doen niet allemaal niks. Dat is gewoon een ontzettend ouderwets vooroordeel. Mensen die werkenin de gezondheidszorg en het onderwijs bijvoorbeeld zijn ook ambtenaren. Wie heeft daar iets tegen?

  1. Mieke, ik heb niets tegen de door jouw omschreven ambtenaren, ik zou zelfs willen dat je de politie-ambtenaren zou kunnen toevoegen, waar naar mijn mening best wel wat meer mannen en vrouwen actief mogen zijn in dit land.
   Ik heb wel moeite met overheids-instanties in Spanje zoals bijvoorbeeld de verkeersdienst en de civiele overheid, waar je de matige en ongeïnteresseerde betrokkenheid van de ambtenaren meteen voelt.
   Dit komt ook omdat die organisaties erfelijk slecht en willekeurig zijn gegroeid en gemanaged.
   Een organisatie als Tráfico zou perfect gelinkt kunnen zijn aan de ITV-keurstations, maar je merkt al snel dat je heen-en-weer wordt gestuiterd.
   “Ben ik nu bij meneer kastje of bij meneer muur?”
   Over het % ambtenaren in vergelijk met andere EU landen heb ik geen gegevens, maar het lijkt mij aan de hoge kant in Spanje.

  2. ik zeg niet dat de ambtenaren niet werken. ik zeg dat ze heel veel zinloos werk doen. Met name Spanje kan gigantisch besparen op het ambtenaren apparaat als ze eens gaan kijken hoe het in andere landen werkt

 3. Viva de bureaucratie
  Nog meer gasten die niks uitvreten .
  Als ze dit aantal om te beginnen met 2/3 verminderen dan is dit beter voor Spanje en haar inwoners Blijft er veel meer geld over

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken