Kerstperiode afgesloten met 57 doden op Spaanse wegen

Kerstperiode afgesloten met 57 doden op Spaanse wegen
Beeld: Adobe Stock

Kerstperiode afgesloten met 57 doden op Spaanse wegen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de kerstperiode 2019/2020 zijn er in Spanje 57 verkeersdeelnemers om het leven gekomen bij 52 ongevallen, aldus de cijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT. Naast dat dit een hoog aantal is in twee weken tijd zijn het er ook 8 meer dan gedurende dezelfde periode in 2018/2019.

Volgens de Dirección General de Tráfico (DGT) hebben er 52 verkeersongevallen plaatsgevonden waarbij 57 mensen om het leven zijn gekomen. Als we spreken over de kerstperiode hebben we het over de periode tussen 21 december 2019 (vanaf 15 uur) tot middernacht 7 januari 2020.

Van de 57 overleden verkeersdeelnemers hadden er 5 geen autogordel om. Daarnaast zijn er 9 motorrijders om het leven gekomen, verloren 10 voetgangers hun leven en overleden 2 fietsers. 

33 van de dodelijke ongevallen (35 doden) vonden plaats op conventionele of secundaire wegen terwijl er 19 ongevallen met dodelijke afloop (22 doden) plaats hebben gevonden op snel- en autowegen.

Van het totaal van 57 doden overleden er 13 in de Madrid regio, 11 op wegen in Andalusië gevolgd door de 5 verkeersdoden in Galicië en 4 doden op wegen in Extremadura en de Valencia regio. 

Catalonië, Castilla-La Mancha en de Canarische Eilanden hadden te maken met elk 3 verkeersdoden terwijl dat aantal 2 was in Baskenland en Castilië en León gevolgd door 1 dode op het asfalt in Murcia, Navarra en La Rioja.

Het meest voorkomende ongeval was het van de weg geraken met 18 ongevallen gevolgd door de frontale botsing en de botsing achterop met 8 ongevallen. Er zijn echter ook 10 voetgangers (in 2018/2019 was dat nog 2) en 2 fietsers overleden deze kerstperiode.

In totaal zijn vorig jaar 1.098 verkeersdeelnemers overleden, het laagste aantal sinds dat men begon deze gegevens bij te houden. Daarbij raakten ook nog eens 4.395 personen gewond waarvan veel ernstig met gevolgen voor de rest van hun leven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.