skip to Main Content
Europese Unie wil geografische restricties op internet services zoals Netflix weg hebben

Europese Unie wil geografische restricties op internet services zoals Netflix weg hebben

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De politici in Brussel willen dat Europeanen vrij zijn om in andere EU lidstaten naar hun favoriete series en films, sportwedstrijden kunnen kijken, boeken in eigen taal kunnen downloaden en muziek kunnen luisteren via streaming. Dat zou dan dus inhouden dat de bestaande internet grenzen of geografische belemmeringen zouden komen te vervallen. Hierdoor zou het dus mogelijk worden om precies dezelfde Netflix programma’s zoals in Nederland ook in Spanje te kunnen bekijken, inclusief Nederlandse ondertiteling, iets wat nu niet op de normale manier mogelijk is.

Na het afschaffen van de roamingkosten in de mobiele telefonie dit jaar en het vrij handelen en vervoeren van producten, financiën en het zonder beperkingen reizen van inwoners van de EU lidstaten binnen de EU landen, gaat Brussel zich nu richten op de technologie en het internet. Ook hier wil men een vrij verkeer hebben, maar dan wel, net zoals bij de roaming, met beperkingen om misbruik en fraude te voorkomen.

Dat zou dus kunnen betekenen dat diensten zoals Netflix of Spotify geen grens beperkingen meer zullen hebben in de toekomst. Ook het downloaden van Nederlandstalige boeken, tijdschriften of computerspellen in Spanje zou dan tot de mogelijkheden gaan behoren. Ook het bekijken van sportwedstrijden waar iemand in eigen land een abonnement op heeft voor dat land maar dit ook kan bekijken in andere EU landen is een van de mogelijkheden. Met andere woorden men moet toegang krijgen tot de website van het land van oorsprong.

Tot nu toe hebben deze beperkingen vaak (of eigenlijk altijd) te maken met auteursrechten en uitzendrechten waardoor bepaalde series, films of boeken niet in andere landen te bekijken of lezen zijn. Aan deze grens beperkingen moet, als het aan Brussel ligt, een einde gaan komen. Deze maatregelen gelden dan wel voor beperkte tijd zoals tijdens vakanties of zakenreizen om misbruik en fraude te voorkomen. Op de websites die services aanbieden in meerdere EU landen moeten systemen komen om een bevestiging van het land van oorsprong te krijgen waardoor bijvoorbeeld geen films of series in goedkopere landen gekocht zouden kunnen worden of diensten kopen die in eigen land duurder zijn.

Afgelopen dinsdag heeft men hierover een akkoord bereikt in Brussel maar er moet over deze nieuwe maatregelen nog wel gestemd gaan worden. De drie grootste Europese instanties hebben echter al een akkoord bereikt en volgens kenners is het slechts een kwestie van tijd voordat er een redelijkerwijs vrij internet verkeer zonder grens barrières gaat komen binnen de EU.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Zal een keer tijd worden ! Nederland is het duurste land wat telefonie betreft en is te gek voor woorden en dat je extra moet betalen voor internet en bellen en je eigen bundel dan niet kunt gebruiken !!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken