skip to Main Content
Hotelgasten geëvacueerd vanwege lawines in de Spaanse Pyreneeën

Hotelgasten geëvacueerd vanwege lawines in de Spaanse Pyreneeën

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

HUESCA – Er is een groot gevaar van lawines in de Spaanse Pyreneeën en er hebben er al tientallen plaatsgevonden. Enkele van deze lawines hebben het Balneario de Panticosa en Llanos del Hospital van de buitenwereld afgesloten, iets wat overigens wel vaker gebeurd. Daarnaast is ook de grensovergang bij Bielas afgesloten vanwege een lawine en zijn er nog meer wegen die uit voorzorg werden afgesloten.

Het heeft de laatste dagen ontzettend veel gesneeuwd in de Spaanse Pyreneeën en al die sneeuw zorgt nu voor veel problemen. De skistations zijn uiteraard erg blij met de verse sneeuw maar deze kan ook voor grote problemen zorgen zoals de lawines.

Het luxe hotel Balneario de Panticosa in de gelijknamige gemeente is slechts te bereiken door over een smalle weg die gelegen is in een smalle kloof, te rijden. Het is deze plaats die regelmatig te maken heeft met lawines en ook dit keer was het weer raak. De weg is niet te berijden en er werden 120 mensen vrijwillig geëvacueerd uit het hotel. Datzelfde geldt ook voor het hotel Llanos del Hospital in Benasque waar tientallen gasten en personeelsleden uit voorzorg geëvacueerd werden omdat de A-136 weg naar het hotel niet te berijden is vanwege een lawine.

Het lawinegevaar in de Pyreneeën is verhoogt naar 4 (van de 5) waardoor de Guardia Civil en reddingsmedewerkers in uiterste staat van paraatheid zijn. Een lawine is een grote massa sneeuw die met snelheden tussen de 50 en 300 km/u naar beneden raast en alles wat deze tegenkomt meeneemt in zijn traject. Lawines kunnen op veel manieren plaatsvinden en zijn meestal moeilijk te voorspellen.

Een sneeuwlaag in de bergen is zelden homogeen aangezien de opbouw wordt beïnvloed door de hoeveelheden gevallen sneeuw en de kristalstructuur, die op zijn beurt voortdurend beïnvloed wordt door temperatuur, zon en wind. Daardoor kunnen in de sneeuwlaag zones met een lage hechting ontstaan. Ook kan de sneeuwlaag als geheel slecht met de ondergrond verbonden zijn. In het algemeen is het lawinegevaar tijdens en kort na grote hoeveelheden verse sneeuwval het grootst, maar ook verstuivingen kunnen plaatselijk het lawinegevaar sterk verhogen. De directe oorzaak voor een lawine is het toenemen van de belasting op de sneeuwlaag, bijvoorbeeld door een wintersporter, of afname van de sneeuwvastheid, door regen of temperatuurverhoging. De eerste mooie dag na sneeuwval is doorgaans bijzonder risicovol.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken