skip to Main Content
Afgelopen 15 jaar is de elektriciteit 78 procent duurder geworden in Spanje
123rf

Afgelopen 15 jaar is de elektriciteit 78 procent duurder geworden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de Spaanse consumentenvereniging Facua is de elektriciteit in Spanje de afgelopen 15 jaar maar liefst 77,5% duurder geworden. In euro’s kan gesproken worden van gemiddeld 400 euro meer op jaarbasis bij de Spaanse gezinnen. In 2003 betaalde men nog gemiddeld 522 euro maar dat is nu 926 euro geworden, aldus Facua in haar onderzoek.

Volgens het onderzoek van FACUA-Consumidores en Acción betaalde een consument met 366 kWh per maand en een contract van 4,4 kW het afgelopen jaar 404 euro meer dan 15 jaar geleden. In plaats van een maandbedrag van 43,47 euro in 2003 is dat gestegen naar 77,18 euro per maand.

2018 was volgens de Facua het op een na duurste jaar ooit wat betreft de elektriciteit. 2010 staat nog steeds aan kop met 958,41 euro (79,87 euro gemiddeld per maand) gevolgd door 2018 met 926 euro (77,18 euro gemiddeld per maand) en dan 2013 met 923,14 euro (76,93 euro gemiddeld per maand).

De grootste procentuele stijging van de elektriciteitsrekening werd genoteerd in 2011 met 18,2% ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2009 steeg dat met 11,4% gevolgd door 2017 met een stijging van 10,7%.

De afgelopen 15 jaar zijn er slechts drie jaren waar een daling werd waargenomen ten opzichte van een voorgaand jaar, te weten in 2013 met 3,7%, 2014 met 5,3% en 2016 met 11,1%.

Januari 2019

In januari van dit jaar steeg de elektriciteitsrekening met 6,7% ten opzichte van januari 2018. De gemiddelde gebruiker (366 kWh verbruik, 4,4 kW contract) betaalde 4,98 euro meer wat per maand 79,79 euro is in januari 2019 maar 74,81 euro was in januari 2018.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. http://www.alcanzia.es is een maatschappij die stukken goedkoper is dan Endesa of iberdrola. Ik ben 18 euro per maand minder kwijt op een aansluiting waar niet veel stroom wordt gebruikt.
  En ze zitten in valencia en nemen de telefoon gewoon op en zijn vriendelijk. Overstap regelen hun, merk je niks van tip top zeer tevreden heb er al mijn electra contracten lopen al enkele jaren en nog nooit problemen gehad

 2. Titel van het artikel is onjuist. Elektriciteit is niet duurder dan 15 jaar geleden, conventioneel eerder goedkoper om te produceren dan destijds. Hetgeen steeds duurder wordt is de elektriciteitsrekening vanwege extra belasting tbv subsidies voor “duurzame” (lees:dure) energie.

 3. Die verhoging kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld verhoging belasting op elektra zoals in NL of verhoging van het vastrecht. Jammer dat de kWh prijzen niet genoemd worden.

 4. Beste

  Wie kan mij vertellen hoe ik 4,4 Kw contract moet interpreteren en bepalen. Kan het zijn dat je hierin kunt besparen ?
  Bedankt voor verduidelijking.

  Vg .

  1. Ik zou je adviseren eens langs je lokale Endesa kantoor te gaan, er even vanuit gaande dat je daar je stroom van krijgt?
   Ook kan je je aanmelden op internet bij Endesa onder het kopje ¨clienten¨ het zal iets anders heten, maar daar kom je wel uit.
   Je kan verschillende sterktes krijgen, 4,4 is de meest gangbare, wij hebben dacht ik 5,6 of 5,8 ff uit mijn hoofd.
   Maar, nou komt het, wat ik eerder ook nooit wist, je kan dus verschillende korting tarieven aanvragen. Niet allemaal tegelijk natuurlijk.
   Maar zo is er een tarief waarbij de per dag 2 uur gratis stroom kan krijgen!
   Stel dus dat je altijd op dezelfde tijd je grote apparatuur hebt aanstaan, zoals boiler, wasmachine, vaatwasser, droger, kookplaat….of wat dan ook, dan kan je die 2 uren per dag gratis laten draaien.
   Dat scheelt ons elke 1 maanden nu al 45 euro. Dat is toch serieus geld!
   En zo zijn er meer, je kan ook een tarief instellen waarbij het systeem kijkt welke 20 uren per maand jij het meest verbruikt, daar krijg je dan de maand erop 50% korting op en zo kan ik nog wel even door gaan.
   Wellicht heb jij of iemand anders iets aan deze tips.

   1. Ik heb Iberdrola en daar heb je niets gratis en kun je niet al te veel kiezen en wat je kunt kiezen is zo ingesteld dat je er geen tot weinig voordeel mee behaald.

 5. Is ook eens nuttig om de vrije markt van leveransciers af te speuren! Hiermee kan je ook geld winnen! Kan de redactie even de mogelijke leveranciers aangeven? Een nuttig gegeven zou ik zeggen!

 6. Zolang de spaanse politici uit de handen eten van de grote electriciteits bedrijven zal er alleen maar stijging zijn, en dit in een land waar zonne energie heel veel kan oplossen…

 7. zolang er hier in Spanje niet ingegrepen word in de geen tot slechte isolatie van zowel muren , daken en ramen in de huizen zullen de rekeningen van de verwarming op elektriciteit almaar hoger worden.

  1. Absoluut Karel, dat is de macht van die kloterige architecten en aannemers hier in Spanje die volkomen hun eigen gang gaan en dus geen rekening houden met de wensen van kopers.
   Als die wensen er zijn……..want de meerderheid van de Spaanse kopers zijn zo blind om een pijpelade te willen kopen op 6 hoog, waardoor hij/zij niet let op bijvoorbeeld isolatie van warmte/koude en vooral ook geluid.
   En zoals altijd: wordt er niets over gezegd of geklaagd, dan gebeurt er gewoon niets en worden er van die ellendige schroot-schuiframen en slecht sluitende terrasdeuren gemonteerd waar de wind dwars door heen blaast.

 8. Voel het daar ook aan mijn rekeningen. En …. hier in België kreeg ik van mijn nutsvoorzieningsmaatschappij een mailtje met de vraag of ik mijn maandelijks bedrag niet zou verhogen, en dan weet je hoe laat het is. Heb dit dus gedaan om geen smak geld op het eind van het jaar te moeten bijbetalen.

 9. De rekening van januari hier was 108 euro voor een pokke maand enkel omdat we het huis moesten verwarmen altans een deel ervan. Het wordt allemaal veels te duur en het stijgt bijna elke maand. Het is hier dan ook niet warmer dan 18 graden in huis anders wordt de rekening echt te gek.

  1. Inderdaad Leo,
   Het loopt de spuigaten uit en de Spaanse huizen zijn totale niet berekend op de
   koude maanden. Zowel gas als electriciteit worden onbetaalbaar. Voor mensen met een laag inkomen worden de winters wel erg duur en koud.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken