menu: rubrieken, zoeken & meer

Mogelijk veranderingen in lokale lockdowns criteria en melding in Andalusië

Mogelijk veranderingen in lokale lockdowns criteria en melding in Andalusië
Beeld: Juanma Moreno / Junta de Andalucía

Mogelijk veranderingen in lokale lockdowns criteria en melding in Andalusië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De regionale premier van Andalusië Juanma Moreno heeft doorgeschemerd dat er veranderingen op komst zijn wat betreft de criteria die de regionale overheid hanteert voor het bepalen van de gemeentelijke/lokale lockdowns en/of sluiting van horeca en niet-essentiële winkels. Ook de berichtgeving zal anders worden, een keer per week in plaats van twee keer per week.

Trouwe lezers hebben natuurlijk allang gemerkt dat we om de zoveel dagen een artikel plaatsen met daarin alle gemeenten in Andalusië die te maken hebben met lokale lockdowns en eventueel ook de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels.

Deze informatie wordt twee keer per week (op maandag en donderdag) veranderd en geldt dan voor periodes van 14 dagen vanaf woensdag of zaterdag. Maar vanwege al deze wijzigingen is het erg lastig om op de hoogte te blijven van de wijzigingen en raakt iedereen een beetje het overzicht kwijt.

Daarom heeft de regionale premier van Andalusië een vooraankondiging gedaan (die meestal uitkomen) dat er wijzigingen op komst zijn, niet alleen wat betreft de berichtgeving en wanneer dat moet gebeuren maar ook vanwege de criteria die gehandhaafd worden.

lokale lockdowns

Als we over lokale lockdowns schrijven bedoelen we daar de gementelijke lockdowns mee waardoor gedurende een bepaalde tijd niemand een gemeente in of uit mag reizen.

Er wordt over gediscussieerd of deze niet meer twee keer per week maar nog maar een keer per week gewijzigd gaat worden. Tot nu toe is het zo dat het comité van gezondheidsexperts op maandag en donderdag bijeen komt om te bepalen welke gemeenten vanaf woensdag en zaterdag met nieuwe maatregelen te maken krijgen.

Dat zal waarschijnlijk veranderd worden naar een bijeenkomst per week waardoor er een beter overzicht komt. De dag is nog niet bekend gemaakt.

Criteria

Er wordt ook over gesproken om de criteria te veranderen. Dat wil zeggen, de lokale lockdown en/of de sluiting van horeca en niet-essentiële winkels geldt tot nu toe steeds voor 14 dagen. Die periode kan eventueel teruggebracht worden naar 10 dagen.

Huidige maatregelen

We herhalen nog even de huidige corona-maatregelen in Andalusië om het geheugen op te frissen:

  • Regionale lockdown Andalusië (niemand mag de autonome regio in- of uitreizen)
  • Provinciale lockdowns in alle 8 provincies (niemand mag de provincies in- of uitreizen)
  • Gemeentelijke (lokale) lockdown in die gemeenten waar sprake is van 500 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd (wordt elke woensdag en zaterdag aangepast)
  • Gemeentelijke (lokale) lockdown + sluiting van horeca en niet-essentiële winkels in die gemeenten waar sprake is van 1.000 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd (wordt elke woensdag en zaterdag aangepast)
  • Sluiting horeca en niet-essentiële winkels om 18 uur
  • Groepsgrootte en samenkomen maximaal 4 personen, zowel privé als daarbuiten