Search
menu
Search

Bekendste plein van Spanje ‘Puerta del Sol’ in Madrid krijgt een grondige facelift

Bekendste plein van Spanje Puerta del Sol’ in Madrid krijgt een grondige facelift
Beeld: Ayuntamiento de Madrid

Bekendste plein van Spanje ‘Puerta del Sol’ in Madrid krijgt een grondige facelift

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is wellicht het bekendste plein van Spanje en dé plaats waar elk jaar de jaarwisseling gevierd wordt. We hebben het over het ‘Puerta del Sol’ plein in het centrum van Madrid. Dit plein wordt de komende maanden compleet verbouwd en autovrij gemaakt.

Als je al eens in Madrid bent geweest dan heb je ongetwijfeld over dit bekende plein gelopen. Al is het maar vanwege het kilometer nulpunt (kilómetro cero) of het beeld van de beer en de aardbeienboom (oso y Madroño) en natuurlijk als eindpunt van de bekende winkelstraten zoals de Calle de Preciados en Calle del Carmen.

Maar dit plein wordt compleet verbouwd de komende maanden en bij een volgend bezoek zul je het niet meer herkennen. Een van de meest opvallende plaatsen op dit plein is de ‘walvis’ of ‘ballena’ maar die gaat verdwijnen. Het gaat om de metro-en trein in- en uitgang die op het plein staat. Deze wordt vervangen door een transparant paviljoen gemaakt van glas en metaal zodat het plein altijd zichtbaar blijft.

De belangrijkste monumenten zoals de beelden van ‘Mariblanca’ en die van de ‘Oso y el Madroño’ (de beer en de aardbeienboom) komen aan de noordkant van het plein terwijl het beeld van Carlos III gedraaid wordt en richting oost-west geplaatst gaat worden zodat de gevel van de Real Casa de Correos meer opvalt.

Aan beide uiteinden komende containers, kiosken, liften en uitgangen van de metro zodat het centrale plein leger wordt en er een groter plein ontstaat. Er is echter ook veel kritiek want volgens veel Madrilenen (inwoners van Madrid) wordt het een veel te netjes plein zonder groen want er zijn geen bomen en groenzones gepland.

Het Puerta del Sol plein wordt ook autovrij, dat wil zeggen dat de weg die gelegen is tussen de Calle Mayor en de Carrera de San Jeronimo een voetgangersgebied gaat worden. Bussen en taxi’s zullen dus om moeten rijden in de toekomst. Daardoor ontstaat er een grote open ruimte die onder andere gebruikt wordt bij de nieuwjaarsviering elk jaar.

In feite is het nieuwe ontwerp van het Puerta del Sol plein gebaseerd op die van een wedstrijd die in 2014 werd gehouden en waarin de gemeente Madrid om ideeën vroeg voor het emblematische middelpunt van Spanje. De architecten Ignacio Linazaroso en Ricardo Sánchez wonnen die wedstrijd en zijn nu de verantwoordelijken voor het definitieve nieuwe Puerta del Sol plein in Madrid.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?