Januari afgesloten als droogste en tiende warmste maand van deze eeuw in Spanje

Januari afgesloten als droogste en tiende warmste maand van deze eeuw in Spanje
Beeld: 123rf

Januari afgesloten als droogste en tiende warmste maand van deze eeuw in Spanje

MADRID – Als je in januari in Spanje bent geweest of het geluk hebt daar te wonen dan heb je het natuurlijk al lang gemerkt. Januari 2022 was een zeer droge en warme maand wat betreft het weer in Spanje. Dat is uiteraard erg prettig als je van lekker weer houdt maar voor de natuur, landbouw en watervoorziening in de stuwmeren en rivieren is dat niet zo’n goed nieuws.

Maar het is nu officieel bekend gemaakt door de Spaanse weerdienst Aemet dat januari 2022 de boeken is ingegaan als droogste maand van deze eeuw. Het heeft de afgelopen 22 jaar nog nooit zo weinig geregend in de eerste maand van een jaar als in 2022. De gemiddelde neerslag was 16 liter per vierkante meter wat 26% minder is dan normaal in de referentie-periode tussen 1981 en 2010. 

Er waren delen van Spanje die als erg droog worden omschreven zoals bijna het hele vasteland en de Balearen eilanden op Navarra, Baskenland, Cantabrië en de Pyreneeën na. De Canarische Eilanden hadden daarentegen een normaal tot droog karakter op de oostelijke en westelijke eilanden terwijl de eilanden Tenerife, Gran Canaria en La Gomera een vochtig of zelfs zeer vochtig karakter hadden.

Dat niet alleen, de temperaturen waren ook gemiddeld hoger dan normaal. De maximumtemperaturen waren gemiddeld 2,1 graden hoger dan normaal. Januari 2022 was wat betreft maximumtemperaturen gemiddeld warmer dan alle januarimaanden sinds 1961 maar in het algemeen was het de tiende warmste maand sinds 1961 met 0,7 graden onder de warmste januari maand ooit.

De warmste dagen werden geregistreerd tussen 1 en 4 januari en tussen 9 en 11 januari. De hoogste temperaturen van heel Spanje werden gemeten op de Canarische Eilanden met 29,1 graden op Tenerife, 26,9 graden op El Hierro en 26,6 graden op La Palma. Op het Spaanse vasteland was de officiële hoogste temperatuur 25,6 graden in Castellón gevolgd door 24,6 graden in Alicante, Murcia en Girona.

Wat betreft de minimumtemperaturen in Spanje was in de janurai de laagste temperatuur -11,5 graden in Molina de Aragón en Teruel en Soria met -9,1 graden en Puerto de Navacerrada met -8,3 graden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.