Search
menu
Search

Na bloedig weekend geeft Madrid toe een probleem te hebben met jeugdbendes

Na bloedig weekend geeft Madrid toe een probleem te hebben met jeugdbendes
Beeld: @policiademadrid / twitter

Na bloedig weekend geeft Madrid toe een probleem te hebben met jeugdbendes

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In één nacht stierven het afgelopen weekend twee jongeren en raakten drie anderen gewond in Madrid. De politie geeft aan dat een van de oorzaken van het probleem rond jeugdig bendegeweld de eenvoudige toegang tot wapens is. 

Afgelopen zaterdagnacht was een bloedige nacht in de Spaanse hoofdstad Madrid. Een jongen van 15 jaar verloor het leven voor een McDonald’s die 24/7 open is in het centrum van Madrid. Een messteek doorboorde zijn hart. Getuigen vertellen dat de jongen werd aangevallen door een groepje van 8 jongeren.

Een uur daarvoor vond een gelijkaardig tafereel plaats in een park in het zuiden van de hoofdstad. Een jongen van 25 overleed er na verschillende slagen met een machete. Nog eens drie personen raakten diezelfde nacht gewond in gelijkaardige schermutselingen. Het gebruik van wapens en de gebeurtenissen zelf wijzen op jeugdig bendegeweld. De politie onderzoekt alle zaken wel afzonderlijk.

De politie van Madrid beschikt over drie eenheden die verantwoordelijk zijn voor de controle en opvolging van leden van jeugdbendes. Volgens die eenheden zijn de bendes niet per se gegroeid, maar is hun aanpak wel opvallender omdat ze vaak in groep opereren en dodelijke slachtoffers maken. Ze gaan vooral te werk in het zuiden van de hoofdstad, bijvoorbeeld in wijken als Villaverde of Usera.

De leden van de bendes zijn vaak minderjarig. Bovendien zijn het die kinderen die vaak de wapens gebruiken en het ergste geweld begaan, omdat zij in tegenstelling tot de meerderjarigen minder zware straffen riskeren. De meest actieve bendes in Madrid zijn op dit moment de ‘Dominican Don’t Play’ en de ‘Trinitarios’. Veel van de aanvallen vinden louter plaats omdat een lid van een bende het territorium van een andere bende betreedt. 

De politie is bezorgd om hoe eenvoudig het vaak is dodelijke wapens als machetes te kopen. Volgens de politie hangen de jongeren die in hun broek en is het steeds normaler daar in het nachtleven gewoon mee rond te lopen. “Na een gevecht in een park is het gebeurd dat we 7 of 8 machetes en messen vinden”, verklaart een agent van de zone Madrid.

Ondertussen heeft de regionale premier van de Madrid regio, Isabel Díaz Ayuso, gevraagd om extra politie steun van de Guardia Civil en Policía Nacional waarvoor ze direct de Spaanse regering heeft aangesproken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?