Search
menu
Search

Einde aan verplicht mondkapje openbaar vervoer en andere plaatsen in Spanje

Einde aan verplicht mondkapje openbaar vervoer en andere plaatsen in Spanje
Beeld: Canva

Einde aan verplicht mondkapje openbaar vervoer en andere plaatsen in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 8 februari 2023 is er na bijna drie jaar in Spanje een einde gekomen aan de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en verschillende andere plaatsen. Deze aanpassing van de coronaregels werd op dinsdag 7 februari tijdens de wekelijkse ministerraad goedgekeurd en zal actief zijn wanneer dit gepubliceerd is in de officiële staatscourant BOE. Maar wat verandert er wat betreft het mondkapje in Spanje?

Op 8 februari is er een einde gekomen aan de verplichting om een mondkapje te dragen tijdens het reizen in de trein, bus, tram, metro, taxi en binnenlandse vluchten (voor internationale vluchten buiten Spanje was al geen mondkapje meer verplicht). Daarnaast hoeft er ook geen mondkapje meer gedragen te worden bij een bezoek aan opticiens en orthopedische specialisten.

De mondkapjes blijven vanaf 8 februari nog wel verplicht in gezondheidscentra zoals medische centra, ziekenhuizen, apotheken, tandartsen, fysiotherapeuten en verpleeghuizen. Dat geldt dan voor de personen die deze plaatsen bezoeken en die daar werken.

Spanje was tot 8 februari een van de weinige EU-landen waar het dragen van een mondkapje verplicht was op bepaalde plaatsen en momenten. Deze waren nog steeds verplicht in het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro, taxi, vliegtuig) en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen. Maar vanaf 8 februari is dat dus allemaal veranderd.

Toen in maart 2020 de coronapandemie uitbrak in Spanje, was er een tekort aan mondkapjes. In mei 2020 werd het gebruik van de ‘mascarillas’ verplicht in Spanje. In juni 2021 kwam er een einde aan het dragen van het mondkapje in de buitenlucht. In april 2022 kwam er een einde aan de plicht om in binnenruimtes een mondkapje te dragen. Op 8 februari is een einde gekomen aan de verplichting om een mondkkapje te dragen in het openbaar vervoer, binnenlandse vluchten en diverse andere plaatsen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?