skip to Main Content
Internationale Vrouwendag met de grootste feministische staking ooit in Spanje (2018)

Internationale Vrouwendag met de grootste feministische staking ooit in Spanje (2018)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 8 maart is het de Internationale dag van de Vrouw en daar wil men in Spanje bij stil staan door een staking van alle vrouwen die werken en niet werken, de zogenaamde 8-M staking (huelga). Deze dag staat in het teken van de ongelijkheid wat betreft salarissen en nog veel meer zaken die nog steeds niet goed geregeld zijn. Deze donderdag zullen er meer dan 300 manifestaties zijn in 200 gemeenten, niet alleen in Spanje maar in 40 landen.

8-M ofwel de movilización de las mujeres 8 de marzo. 8-M is de dag dat de vrouwen laten zien dat ze GENOEG hebben van agressies, vernederingen, ongelijkheid, uitsluitingen, seksistisch geweld etc. Alle vrouwen in het land zijn opgeroepen deel te nemen aan deze feministische staking die in principe alleen bedoeld is voor de vrouwen maar mannen mogen ook meedoen. Het is een officiële legale staking dus meedoen mag en kan zonder consequenties, al wordt het loon en extra’s van die ene dag wel ingehouden, zoals bij elke staking.

Veel politici hebben publiekelijk aangegeven dat ze niet meedoen met deze staking omdat ze van mening zijn dat deze te eenzijdig is en men er niets mee opschiet. Feit is alleen dat de helft van de werkende mensen in Spanje deze dag is opgeroepen om het werk neer te leggen en de straten op te gaan. Dat heeft invloed op het dagelijkse leven zoals gesloten winkels, minder treinen, minder schoonmaak en leraressen en studenten die niet naar school gaan, om maar wat te noemen.

Alle vrouwen in Spanje worden opgeroepen om deel te nemen aan een van de meer dan 300 manifestaties en bijeenkomsten in het land. Mocht je als vrouw niet mee kunnen doen dan wordt verzocht een schort aan het balkon te hangen als teken van solidariteit met de staking. In Madrid is er vanaf 19 uur een manifestatie van het Atocha station richting de Plaza de España, in Barcelona om 18.30 uur van de Paseo de Gracia richting de Plaza de Cataluña, in Bilbao om 20 uur, in Valencia om 18.30 uur, in Sevilla om 19.30 uur, Granada om 18 uur etc. Meer informatie is hier te vinden.

De feministische staking, waarvan verwacht wordt dat het de grootste ooit zal worden in Spanje, valt samen met de Internationale Vrouwendag die elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema, georganiseerd wordt. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik dacht eerder dat het de Internationale dag van de rechten van de Vrouwen was …

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken