skip to Main Content
Nieuwe luchtverkeerschaos verwacht in Spanje vanwege het vertrek van Vueling piloten

Nieuwe luchtverkeerschaos verwacht in Spanje vanwege het vertrek van Vueling piloten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nog niet zo lang geleden kwam het nieuws naar buiten dat er massaal piloten vertrokken bij de Ierse low cost vlieger Ryanair omdat men ontevreden is over de salarissen en arbeidsvoorwaarden. Nu blijkt dat ook de piloten van de Spaanse low cost luchtvaartmaatschappij Vueling vertrekken om ergens anders te gaan werken. De situatie is nu al zo erg dat de vakbond van piloten meent dat er deze zomer een luchtverkeerschaos kan ontstaan dankzij Vueling.

Volgens de pilotenvakbond Sepla zijn er gedurende 2017 honderden piloten vertrokken bij de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling. Dat zou betekenen dat zo’n 10% van de ongeveer 1.100 piloten weg is gegaan wat dus uiteraard voor problemen kan zorgen op het moment dat er gevlogen moet worden. Volgens Vueling zijn en komen er geen annuleringen van vluchten en verwacht de Spaanse low cost vlieger de komende maanden 150 tot 200 nieuwe piloten aan te nemen.

De Sindicato Español de Pilotos de Líneas Aéreas (Sepla) gelooft daar echter niet veel van en meent dat het Vliegveld Barcelona-El Prat, wat de thuisbasis is van het Spaanse Vueling, de komende maanden een chaos kan verwachten wat betreft de vluchten van Vueling waar dan weer duizenden passagiers de dupe van zullen zijn.

Het probleem van Vueling is dat de luchtvaartmaatschappij steeds groter begint te worden en een gebrek van piloten kan leiden tot grote organisatorische problemen, iets soortgelijks wat ook in 2016 voor veel problemen zorgde bij Vueling vluchten. Dankzij de stijging van Vueling wat betreft vluchten is er ook meer werkdruk voor de piloten terwijl men niet meer is gaan verdienen.

Volgens een woordvoerder van de pilotenvakbond verdient een Vueling piloot zo’n 1.000 euro netto als basissalaris terwijl dat bij bijvoorbeeld Easyjet 3.000 euro is. Bovenop het basissalaris komen nog variabelen waardoor de lonen hoger worden maar dat geldt voor zowel Vueling alsook Easyjet, om maar een maatschappij te noemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Denk toch na, vliegen naar parijs is goedkoper met vliegtuig dan met de trein, dan is er toch echt iets mis in de prijzen en concurreren de maatschappijen elkaar kapot. Wij als consumenten zijn ook verantwoordelijk voor deze onderbetaling van piloten, doordat we altijd maar goedkoper willen. Uiteindelijk is goedkoop duurkoop! Want waarom willen we met zijn allen steeds maar lagere prijzen? Omdat we zo weinig verdienen? Of verdienen we zo weinig omdat we we weigeren een normale prijs voor iets te betalen?

 2. Ik heb de afgelopen 10 jaar nooit vervelende ervaringen gehad met Vueling (misschien is dit even het juiste moment om af te kloppen) en hun bemanning heb ik ook altijd prettig en vriendelijk gevonden, ik vind ze echt vergelijkbaar met Transavia hoor. De hele Europese luchtvaartsector rommelt, ook bij de grote jongens als Lufthansa en Airfrance en KLM hoor je gedoe met pilotenstakingen. Het verschil tussen lowcost en noglowercost zit hem vooral in de garanties en de service als er een vlucht uitvalt, minder betalen = meer de dupe als dat gebeurt. Maar dat weet je van tevoren als je boekt.

 3. De supermercado Ryanair is onbetrouwbaar door de vluchten die plots worden gecanceld. Ben 3 of 4 keer per jaar van Alicante naar Charleroi retour ticket met TuiFly (ex JetairFly) Prima en goedkoop. Nooit een probleem gehad !

 4. Het is een kwestie van vraag en aanbod! Daar is ook een economies model voor! Als men slechte ervaringen heeft met “ Vueling “ zoals mijn zusje in mei 2017, zowel bij heen als terugvlucht urenlange wachttijd, dan vliegen wij dus nooit meer met Vueling! Als meer mensen dit doen is het probleem snel opgelost! Minder vraag, minder vluchten, minder piloten ! Mijn vrouw en ik vliegen met Transavia, betrouwbaar en, buiten het hoogseizoen, dus ook kerst en nieuwjaar, uitermate goedkoop!

 5. Eigenlijk een reactie op wat de heer Harm schreef, dat Vueling niet in de schaduw kan staan van o.a. Ryanair of Transavia, bv. de klantvriendelijkheid. Nu als er een maatschappij is waar het personeel uitermate vriendelijk is dan is het wel Vueling ! Vlieg de laatste jaren steeds meer met Vueling en ben uitermate tevreden, zelfs na de toestanden van 11 dec. op Schiphol, toen er niet gevlogen kon worden i.v.m. het slechte weer. Zelfs de piloot kwam persoonlijk uitleg geven, en er was een moment dat het huilen hem nader stond dan het lachen……de spanjaarden gingen op een onbehoorlijke manier tegen hem tekeer, en toch bleef hij om telkens het maar weer uit te leggen. Zie je dat een piloot van Transavia of een andere maatschappij dat doen ? Nee het bedienend personeel ook super aardig en toch niet overdreven, daar kunnen de nederlandse stewards/stewardessen nog wat van leren, tenminste de meesten.

 6. Het systeem invoeren van de bus. Wil je vliegen met goedkopen maatschappijen dan staat de piloot aan de deur met de pet.

 7. Een ( Vueling) piloot die een basissalaris van 1000 Euro heeft? En een corrupte Mosses de Esq. in Catalunya verdient vanaf 1800 Euro? In dit bericht klopt niets van de cijfers.

  1. PS als correctie: is die 1000 Euro voor de Vueling piloot per vlucht, per dag, per week? Maar natuurlijk nooit per maand.

    1. “1.000 euros netos de salario base al mes” staat er in het origineel artikel.
     Maar, zoals ook vermeld in het artikel, wordt dat opgetrokken met variabelen. De basiswedden hier in Spanje liggen echt laag, ik spreek uit ervaring.

 8. Als men het heeft over een low cost vliegtuig maatschappij dan hoort Vueling daar toch echt niet bij. Kan niet in de schaduw staan bij Ryanair zelfs niet wat klant vriendelijkheid aangaat. En ook niet bij Transavia . Zit qua prijs niveau meer op de Duitse lijn maar dan zonder iets extra.

 9. Dit probleem is dus heel simpel oplosbaar. Gewoon een significante salarisverhoging geven. Is men daar niet toe bereid, dan ook niet mauwen als het misloopt. Nu kan je het tij nog keren.
  Bij Transavia zijn de piloten er nu ook uit en hebben een nieuwe CAO. Het kan dus wél!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken