skip to Main Content
Bewoners Valle de Lecrín en Alpujarras willen geen elektriciteitsmasten
Di no a las torres

Bewoners Valle de Lecrín en Alpujarras willen geen elektriciteitsmasten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GRANADA – De inwoners van de Valle de Lecrín en de Alpujarras regio’s in de provincie Granada zijn op oorlogspad met de Red Eléctrica de España (REE) ofwel elektriciteitsmaatschappijen die van plan zijn een ‘snelweg’ van elektriciteitsmasten te plaatsen. In totaal komen er honderden masten te staan in de uitlopers van het beschermde natuurpark Parque Natural de Sierra Nevada en daar is men het absoluut niet mee eens.

Als onderdeel van het Plan de Desarrollo de la Red de Transporte de Energía Eléctrica 2015-2020 is men van plan om de Valle de Lecrín (Lecrin vallei), Las Alpujarras en langs de westelijke rand van het natuurpark Sierra Nevada tussen Benahadoux (Almería) en El Fargue (Granada) een 182 kilometer lang netwerk van elektriciteitsmasten te plaatsen. Uiteindelijk moet deze ‘snelweg’ van elektriciteitstorens onderdeel vormen van een netwerk om elektriciteit van Marokko naar Frankrijk te brengen.

Maar met het platform ‘Di No a las Torres’ willen de inwoners van de Las Alpujarras en de Valle de Lecrín de aanleg van deze in hun ogen lelijke rits van elektriciteitsmasten voorkomen. Daarnaast klaagt men over de milieu-en economische gevolgen die deze constructie met zich mee zal brengen.

De bedoeling is om in totaal een transportnetwerk van 220 kilovolt (kV) te bouwen wat uitgebreid kan worden naar 400kV. Het gaat over het algemeen over torens met basissen van 250 vierkante meter en maximaal tot 60 meter hoog.

Als ondersteuning van het protest is men een actie gestart op Change.org waar al meer dan 8.000 mensen een handtekening hebben geplaatst. Op de speciale website die men in het leven heeft geroepen staan foto’s en plattegronden van hoe de aanleg zou zijn en hoe dat er dan uit zou zien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Tja, het ziet er niet zo mooi uit, maar in het kader van hernieuwbare energiebronnen wel essentieel: de zonne-energie moet ergens vandaan komen. Kun je kiezen om dat in de Marokko te laten opwekken en alleen een paar kabeltjes hierheen te laten lopen, of om complete hectares eigen land om te zetten in solarfarms. ‘t is het 1 of het ander hoor.. Wellicht kunnen ze op bepaalde stukken de kabels door de grond trekken zodat iedereen een beetje blij is.

 2. Het is ook nooit goed, langs de ene kant wil men milieuvriendelijke energie maar langs de ander kant wil men het uitzicht van het milieu beschermen. Men moet kiezen; eieren of joeng, men kan niet de geit en de kool sparen. Als men weet dat men in de Sahara voldoende stroom via zonnepanelen kan opwekken om gans West-Europa van voldoende elektriciteit te voorzien, studie van Siemens, waar is men dan bezig.

  1. Waarom zouden we elektriciteit uit de Sahara moeten halen als we ook zelf voldoende kunnen opwekken met wind en zon in Spanje….??
   Omdat wij toevallig dichterbij Afrika liggen moeten wij dan al die lelijke masten maar laten plaatsen om zo de rest van Europa van stroom te voorzien?
   Die hoogspanningsmasten zijn ook nog eens slecht voor de gezondheid is bewezen heh.
   Als ze zo graag door Spanje heen willen met hun leidingen, dan kunnen ze ook wel een iets minder milieu belastende manier vinden lijkt me.
   Nee, we willen over op schone energie, maar door het plaatsen van deze masten gaan we wel even een pak natuur en dieren ervoor wegjagen, dat is dan ook dweilen met de kraan open.

 3. Omdat er schone energie moet komen mensen. Die moet komen van solarfarms in de Sahara, oa Marokko. Het is lelijk maar zoals met alles is het not in my backyard verhaal.

 4. Volledig mee eens met de mensen daar.
  Die lelijke masten moeten er niet komen.
  Las Alpujarras is een geweldig mooi natuur gebied, waarin sommige dorpen hun eigen energie krijgen vanuit waterkracht centrales, waarom zouden die dan die masten moeten toestaan.
  Ook nog eens om energie van het ene land naar het andere te brengen.
  Laten ze dat lekker op een andere manier oplossen.
  Heel Europa wil naar schonere energie en dan komen ze met dit plan??

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken