UPDATE 9: 17 coronavirus doden en +600 besmettingen in Spanje

UPDATE 9: 17 coronavirus doden en +600 besmettingen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op zondag zijn er in een keer maar liefst 7 nieuwe COVID-19 doden bijgekomen in Spanje met of door het coronavirus. Daarmee is het dodental tot nu toe gestegen naar 17 personen terwijl er meer dan 600 besmette personen zijn geregistreerd in de autonome regio’s waaronder nu ook Murcia maar niet in Melilla en Ceuta. Naast de overledenen en nieuwe besmettingen zijn er ook 30 mensen uit ziekenhuizen ontslagen nadat ze coronavirus-vrij zijn verklaard.

Zoals al eerder voorspelt door de directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, zijn er doden te verwachten, net zoals met de gewone griep en andere virussen. Het dodental is op zondag 8 maart (12 uur) opgelopen naar 17 nadat er die dag 7 nieuwe COVID-19 doden bijkwamen.

Ook het aantal besmette personen stijgt sneller dan voorheen maar slechts een klein deel is opgenomen in ziekenhuizen vanwege verschillende symptomen en/of is er ernstig aan toe (in combinatie met andere kwalen) terwijl het overgrote merendeel uit voorzorg (besmetting verspreiden) in quarantaine is gesteld terwijl deze personen eigenlijk niet ziek zijn.

Overledenen

Op het moment van schrijven op zondag 8 maart zijn er 17 personen die in Spanje om het leven zijn gekomen door of met het coronavirus want daar wordt in Spanje veel over gediscussieerd, is het namelijk con (met) of por (door) het coronavirus om het leven gekomen. 

Het gaat om 8 personen in de regio Madrid, 2 in Vizcaya, 3 in Álava, 2 in Zaragoza, 1 in Catalonië, 1 en Valencia. In alle gevallen gaat het om personen die ouder zijn dan 69 jaar en in de meeste gevallen waren deze personen al ziek of hadden ze al kwalen.

Besmettingen

Ondertussen is het aantal besmette personen gestegen naar meer dan 600 waarbij opgemerkt kan worden dat 30 personen inmiddels ontslagen zijn uit diverse ziekenhuizen in het land.

Het gaat om 202 mensen in de Madrid regio, 102 in Baskenland, 55 in La Rioja, 49 in Catalonië, 40 in de Valencia regio, 39 in Andalusië, 22 in Castilië en León, 17 op de Canarische Eilanden, 15 in Castilla-La Mancha, 13 in Aragón, 12 in Cantabrië, 8 op de Balearen, 7 in Asturië, 6 in Extremadura, 5 in Galicië, 3 in Navarra en 1 in Murcia.

De meeste geïnfecteerde personen zijn geïsoleerd in ziekenhuizen ondergebracht terwijl sommige autonome regio’s zoals Catalonië ervoor kiezen de besmette personen thuis in quarantaine te stellen.

Het grootste aantal besmette personen op een en hetzelfde moment werd geregistreerd bij een begrafenis enkele weken geleden in Vitoria waar 60 personen bij aanwezig waren maar waar meer dan 40 personen besmet raakten met het coronavirus, met name inwoners van de gemeente Haro en Casalarreina in La Rioja en in de provincie Álava. De autoriteiten hebben de inwoners van het dorp Haro (onder protest) in quarantaine gesteld terwijl politieagenten de wacht houden om te voorkomen dat de inwoners hun huizen verlaten.

Uit voorzorg en om verdere besmettingen te voorkomen heeft de regio Madrid 213 dagcentra voor ouderen gesloten. Diverse besmettingen en een dode zijn direct te linken met een ouderen opvangcentrum in en rond de Spaanse hoofdstad. Het gaat niet om bejaardentehuizen maar om zogenaamde ‘hogares y clubes’ waar ouderen overdag bijeen komen om activiteiten te ondernemen.

Even wat feiten

Ter vergelijking: in 2019 waren er 525.300 gewone griep besmettingen waarbij er 6.300 personen om het leven kwamen. Dat is dus in één jaar tijd in Spanje al meer doden als gevolg van de gewone griep dan alle doden aan het gevreesde Covid-19 (corona) virus wereldwijd tot nu toe (op dit moment meer dan 2.800).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeld dat het sterftecijfer voor coronavirus tussen 2 en 4% ligt in Wuhan (China) en ongeveer 0,7% buiten Wuhan. In China zijn er volgens de laatste gegevens meer dan 2.800 doden gevallen van in totaal iets meer dan 79.000 geregistreerde gevallen (3,4% van het totaal). Met andere woorden, ongeveer 97% van degenen die besmet zijn met coronavirussen genezen zonder problemen.

De meeste mensen die in China door een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus stierven waren zeer oude mensen of hadden een aantal eerdere pathologieën. Net als bij griep en andere ziekteverwekkers kan het virus zich verspreiden naar mensen van alle leeftijden maar het treft met name mensen met een grotere zwakte in hun gezondheid en is ernstiger wanneer het samenvalt met andere ziekten (zoals astma, diabetes of hartaandoeningen).

Wat te doen in Spanje

Als er sprake is van onderstaande symptomen dan kun je bellen naar 112 of 061 (of in Andalusië 955 545 060 of Canarische Eilanden 900 112 061 of Madrid regio 900 102 112 en Valencia regio 900 300 555). 

Er wordt aangeraden om NIET naar een ziekenhuis of medisch centrum te gaan want dat is met een mogelijke coronavirus in verband met besmetting niet aan te raden.

  • Tos seca – droge hoest
  • Fiebre y fatiga – koorts en vermoeidheid
  • Disnea – ademnood

Voorkomen

Het gebruik van een maskertje wordt niet aangeraden en is niet noodzakelijk want daar voorkom je in principe een besmetting niet mee. Wat je wel kunt doen is:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie in het Nederlands is HIER na te lezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.