menu: rubrieken, zoeken & meer

Franse jongeren vliegen massaal naar Madrid om te ‘feesten’ en een covid-relaxte vakantie

Franse jongeren vliegen massaal naar Madrid om te ‘feesten’ en een covid-relaxte vakantie
Beeld: Policía Municipal Madrid / Twitter

Franse jongeren vliegen massaal naar Madrid om te ‘feesten’ en een covid-relaxte vakantie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de Spaanse televisie waren de beelden al vaker te zien, jonge Franse toeristen die in gehuurde appartementen of vakantiewoningen verblijven om een weekend te feesten. Want terwijl alle horeca in Frankrijk gesloten is en er een avondklok geldt vanaf 18 uur, zijn de bars en restaurants in de Spaanse hoofdstad wel open en geldt een avondklok vanaf 23 uur.

Terwijl de Franse regering dit weekend nog bekend maakte dat Fransen wél naar het buitenland mogen reizen binnen de Europese Unie, mogen ze binnen eigen land bijna nergens naartoe. 

Dat heeft er al maanden voor gezorgd dat er elk weekend weer honderden Fransen naar Madrid vliegen omdat, zoals ze zelf aangeven, ‘Aquí está la fiesta’ ofwel, hier is het feest!

In Madrid zijn de corona-maatregelen soepeler dan in Frankrijk en ook soepeler dan in de rest van Spanje. Dat zorgt ervoor dat er al maanden Franse jongeren naar de Spaanse hoofdstad vliegen om te feesten in de toeristische appartementen en woningen.

Er waren op de Spaanse televisie en in de tv-journaals al meerdere keren beelden te zien van deze illegale feesten in Madrid maar ook het lokale tv-programma Madrid Directo liet zien hoe Franse reizigers aankwamen bij het vliegveld Madrid-Barajas om daarna naar het centrum van de stad te reizen om te feesten. 

Volgens diverse Franse jongeren zitten de vliegtuigen propvol omdat in Madrid de bars, restaurants en terrassen open zijn en men tot in ieder geval 23 uur zonder al te veel problemen kan feesten. Daarna gaat het feest door in de gehuurde appartementen waar men met veel te veel mensen aanwezig is en waar moeilijk op gecontroleerd kan worden.

De lokale politie heeft de handen vol aan het zoeken naar de feest-appartementen in de stad waar bijna altijd veel mensen aanwezig zijn terwijl dat niet is toegestaan. Ook blijkt dat er organisaties zijn die via o.a. de social media feest-weekenden in Madrid aanbieden.

Frankrijk Vs Madrid

In Frankrijk is alles dicht, geldt een avondklok tussen 18 en 6 uur en mag men binnen eigen land bijna nergens naartoe. 

In Madrid geldt in ieder geval tot 14 maart een avondklok tussen 23 en 6 uur, mogen winkels tot 22 uur open zijn en mag de horeca ook tot 23 uur open (zonder nieuwe klanten na 22 uur). 

Er mogen maximaal 4 personen aan een tafel zitten maar op videobeelden is vaak te zien dat die regel niet erg wordt opgevolgd terwijl de verplichting van het dragen van een mondkapje in de horeca (behalve op het moment van nuttigen) ook niet echt wordt nageleefd.

In de woningen mogen volgens de regionale corona-maatregelen alleen samenwonenden samen komen maar daar komt in het geval van de vakantieappartementen niets van terecht.