Aantal huismussen in Spanje in tien jaar tijd met 30 miljoen gedaald

Aantal huismussen in Spanje in tien jaar tijd met 30 miljoen gedaald
Beeld: Canva

Aantal huismussen in Spanje in tien jaar tijd met 30 miljoen gedaald

MADRID – Volgens de schattingen van SEO/Birdlife is het aantal mussen de afgelopen 10 jaar in Spanje gedaald met tenminste 30 miljoen vogels, dat is 21% minder mussen. Om meer aandacht te geven aan dit probleem en om de mussen terug te krijgen in de Spaanse steden is men een petitie gestart die nog tot 30 maart te ondertekenen is en waarin de natuurorganisatie vraagt om een ‘naturalization de las ciudades’ ofwel een vernaturalisering van steden.

Als het zo doorgaat dan zullen de mussen (gorriones) compleet uit het straatbeeld verdwijnen in Spanje, aldus SEO/Birdlife . Terwijl deze natuurorganisatie zegt dat het aantal huismussen de afgelopen 10 jaar met 21% is gedaald liet een ander onderzoek in november vorig jaar al zien dat de afgelopen 30 jaar het aantal mussen met 60% is gedaald.

Het gaat hier om de ‘gorrion’ ofwel de ‘passer domesticus’ die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer. De huismus in Spanje was de enige vogelsoort die vele malen meer dan het aantal menselijke inwoners van het land voorkwam met zo’n 160 miljoen exemplaren.

Op 20 maart wordt zoals elk jaar de Internationale dag van de mus ofwel ‘World Sparrow Day’ gevierd waarbij men wereldwijd de aandacht vraagt voor de huismussen. SEO/Birdlife concentreert zich meer op Spanje en de Spaanse steden waar een alarmerende daling is van mussen.

Steden

Deze achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen maar ook het vliegen tegen ramen en de achteruitgang van groene zones in steden.

Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van de predatie (het vangen, doden en opeten door een organisme).

Andere vogels

De ‘gorriones’ ofwel huismussen zijn echter niet de enige vogels waarvan er minder te vinden zijn in Spanje, ook het aantal ‘codornices’ ofwel kwartels is met de helft gereduceerd. Iets wat ook geldt voor de ‘alimoche’ ofwel aasgier welke de kleinste giersoort van Europa is en de ‘sison común’ ofwel de kleine trap en de ‘chorlitejo patinegro’ ofwel strandplevier.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.