Mysterie opgelost: Spaanse oud-koning Juan Carlos blijft in Abu Dhabi wonen

Mysterie opgelost: Spaanse oud-koning Juan Carlos blijft in Abu Dhabi wonen
Beeld: Europa Press

Mysterie opgelost: Spaanse oud-koning Juan Carlos blijft in Abu Dhabi wonen

MADRID – De oud-koning van Spanje, Juan Carlos I, de vader van de huidige koning Felipe VI, heeft per brief laten weten dat hij niet terugkomt naar Spanje. Juan Carlos vertrok op 3 augustus 2020 naar Abu Dhabi vanwege vermeende schandalen en de verdenking van corruptie. 

In augustus 2020 stapte Juan Carlos in een vliegtuig en sindsdien is hij niet meer teruggekeerd naar Spanje. De oud-koning zou steekpenningen hebben aangenomen van Saoedische fondsen toen hij bemiddelde voor de aanleg van de hogesnelheidstrein naar Mekka en Medina, iets dat door Spaanse bedrijven is gebouwd. Juan Carlos zou daar tussen de 65 en 100 miljoen euro voor ontvangen hebben.

Op 2 maart 2022 werd echter bekend dat het Openbaar Ministerie heeft besloten geen aanklacht in te dienen tegen de oud-koning. Juan Carlos was tot 2014 onschendbaar terwijl een deel van het belastinggeld dat de oud-koning schuldig was reeds betaald is. Verder kan het Openbaar Ministerie geen bewijs vinden dat Juan Carlos 65 miljoen euro heeft ontvangen.

Meteen werd gespeculeerd dat Juan Carlos zou terugkeren naar Spanje maar in de recente brief schrijft de oud-koning zelf dat hij niet zal terugkeren naar het Zarzuela paleis in Madrid. Hij heeft vrede gevonden en zal in wil in deze etappe van zijn leven in Abu Dhabi blijven wonen. Verder verontschuldigt Juan Carlos zich voor ‘gebeurtenissen uit het verleden in zijn privéleven’.

De brief die door vader Juan Carlos aan zijn zoon Felipe VI werd geschreven is te lezen op de website van het Spaanse Koningshuis ofwel Casa Real.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.