Langzaam-rij actie van tientallen kampeerauto eigenaren tegen stedelijk parkeerverbod in Catalonië

Langzaam-rij actie van tientallen kampeerauto eigenaren tegen stedelijk parkeerverbod in Catalonië
Beeld: Canva

Langzaam-rij actie van tientallen kampeerauto eigenaren tegen stedelijk parkeerverbod in Catalonië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Meer dan 150 kampeerauto eigenaren hebben zondag in een langzaam-rij actie in Catalonië tussen Cunit in de provincie Tarragona en Gava in de provincie Barcelona gevraagd om het parkeerverbod op straat in de dorpen en steden in Catalonië op te heffen. Het gaat daarbij vaak om gemeentelijke verordeningen, terwijl de nationale wet juist zegt dat het ‘aparcar’ wel is toegestaan in het hele land.

De ‘marcha lenta’ actie was georganiseerd door de vereniging van kampeerauto-eigenaren van Catalonië, Acavança, en begon op het strand van Cunit (Tarragona) om uiteindelijk aan te komen in Gavà (Barcelona), na onder andere de steden Cubelles en Sitges te hebben doorkruist en de bochtige kustweg van Garraf te hebben afgelegd.

Personen die met een kampeerauto reizen, hebben uitgelegd dat volgens de huidige landelijke verkeersregels, die zijn goedgekeurd in 2008, kampeerauto’s moeten worden behandeld als andere voertuigen. Dit betekent dat ze op de openbare weg mogen parkeren (aparcar), maar niet mogen kamperen (acampar) of activiteiten mogen ontplooien in de omgeving van de kampeerauto. Het is wel toegestaan om binnen in de camper te slapen.

Ondanks dat de nationale verkeersregels aangeven dat kampeerauto’s behandeld moeten worden als andere voertuigen en dus op straat mogen parkeren en men mag overnachten, worden deze regels niet nageleefd door gemeenten die hun eigen lokale verordeningen opstellen en parkeren en overnachten in kampeerauto’s op straat in steden verbieden. 

De protestmars afgelopen zondag werd voorafgegaan door een campagne van de kampeerauto vereniging, die ongeveer achthonderd brieven naar evenveel Catalaanse gemeenten heeft gestuurd om hen te herinneren aan de nationale verkeersregels. 

Vertegenwoordigers van de vereniging ontmoetten in februari ook functionarissen van de Catalaanse regering om hun standpunt uiteen te zetten. Het is echter belangrijk op te merken dat de Catalaanse regering niet bevoegd is om het parkeren van deze voertuigen in steden te reguleren, volgens de organisatie.

Verschil ‘aparcar’ en ‘acampar’

De regels over het parkeren van campers (autocaravanas of coche caravana) zijn in Spanje opgesteld door de Spaanse verkeersdienst (Dirección General de Tráfico of DGT) en gelden voor heel Spanje. Deze staan vermeld in de instructie 08/V-74 zoals in dit document (in het Spaans) te lezen is. Deze stammen weliswaar uit 2008, maar zijn nog steeds van kracht. Lees HIER alles over het verschil tussen parkeren en kamperen in Spanje.

3bf0ddabf69c0ffca18369d1e442f675
Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje
Elk jaar weer vragen veel camperrijders zich af wat het verschil is tussen parkeren en kamperen met een camper in Spanje. Tekst en uitleg!
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud