Search
menu
Search

Spaanse regering telt werklozen met seizoensgebonden contracten niet mee bij de werkloosheidscijfers

Spaanse regering telt werklozen met seizoensgebonden contracten niet mee bij de werkloosheidscijfers
Beeld: 123rf

Spaanse regering telt werklozen met seizoensgebonden contracten niet mee bij de werkloosheidscijfers

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In december 2022 stonden er in Spanje 2,8 miljoen personen ingeschreven als werkloos. Dat is minder dan de 3 miljoen grens, al heeft de EPA-enquête laten zien dat er volgens het Spaanse Statistiekbureau 3,042 miljoen werklozen geregistreerd stonden in december 2022. Het officiële aantal werklozen is echter hoger als je de personen met de ‘fijos discontinuos’ contracten die niet werken een een uitkering ontvangen meerekent.

Volgens de cijfers van de regering stonden er in Spanje in december vorig jaar 443.078 werknemers ingeschreven met een ‘contrato fijo discontinuo’ waarvan 268.402 personen een werkloosheidsuitkering ontvingen. Zij zouden dus in feite meegerekend moeten worden bij de werklozen, maar dat is niet gebeurd waardoor het officiële cijfer van werklozen altijd lager is. 

Maar wat is een ‘contrato fijo discontinuo’? Fijo discontinuo is een type arbeidscontract dat voorkomt in Spanje, voornamelijk in seizoensgebonden of onregelmatige industrieën zoals toerisme, landbouw en bouw. Fijos discontinuos contracten zijn permanente contracten, wat betekent dat ze baanzekerheid bieden aan de werknemer. Echter, in tegenstelling tot traditionele permanente contracten, garanderen fijos discontinuos contracten geen continue of vaste werkplanning gedurende het hele jaar. In plaats daarvan geeft het contract de werkgever de mogelijkheid om de werknemer op te roepen om te werken tijdens perioden van hoge vraag, en de werknemer is verplicht om het werk te accepteren.

Tijdens de perioden van lage vraag of wanneer de werkgever de werknemer niet nodig heeft om te werken, heeft de werknemer recht op werkloosheidsuitkeringen, die worden betaald door de Spaanse overheid. Deze uitkeringen zijn bedoeld om werknemers te helpen hun inkomen en baanzekerheid te behouden tijdens de periodes waarin ze niet werken.

Met de arbeidshervorming werd dit type contract gestimuleerd om meer stabiliteit te bieden aan seizoensgebonden banen die voorheen werden ingevuld met tijdelijke contracten, of het nu dezelfde personen waren die meerdere contracten achterelkaar kregen of verschillende werknemers. Sinds de nieuwe wet zijn dit soort contracten aanzienlijk toegenomen: in december 2022 waren er ongeveer 833.600 werknemers met fijos discontinuos contracten geregistreerd bij de Sociale Zekerheid, meer dan het dubbele van een jaar eerder (382.000).

De recent bekend gemaakte cijfers zijn relevant omdat tot nu toe alleen bekend was hoeveel fijos discontinuos er actief aan het werk zijn, maar niet het aantal personen met dit type contract dat inactief is en werk zoekt. Evenmin het aantal personen in deze situatie die werkloosheidsuitkeringen ontvangen en die niet als werklozen in de statistieken van het SEPE (Spaanse openbare dienst voor arbeidsvoorziening) worden vermeld omdat ze geen werkloosheidsuitkering ontvangen, maar wel zonder werk zitten en een uitkering ontvangen. 

De oppositiepartij PP (Partido Popular) gebruikt fijos discontinuos daarentegen om de regering aan te vallen, die ze beschuldigen van het “verfraaien” van de werkloosheidscijfers. Het Ministerie van Arbeid herinnert er echter aan dat de statistieken niet zijn gewijzigd en dat de inactieve fijos discontinuos niet worden beschouwd als werklozen in het SEPE, nu niet en niet toen de PP aan de macht was.

werkloosheid
2022 afgesloten met een historisch laag aantal werklozen in Spanje
2022 is afgesloten met een daling van het aantal werklozen naar 2,8 miljoen, het laagste van de afgelopen 15 jaar, terwijl het aantal werkenden tot recordho …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?