skip to Main Content
Nog even en de tijgermuggen komen er weer aan in Spanje
Wikimedia

Nog even en de tijgermuggen komen er weer aan in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID- Nu het weer mooier en warmer weer gaat worden met de zomermaanden voor de deur wordt het helaas ook weer tijd voor de vervelende en soms pijnlijke tijgermuggen. Naast de gewone muggen die overal te vinden zijn, hebben steeds meer delen van Spanje te maken met de “mosquito tigre” ofwel tijgermug. Hieronder een tekst en uitleg en diverse tips over het wel en wee van de tijgermug in Spanje.

De tijgermug kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

Vorig jaar hebben we ons al afgevraagd of de tijgermug een bedreiging vormde voor het internationale toerisme in Spanje want voor de tent of op een terras zitten en continue geprikt worden door een tijgermug is natuurlijk geen vakantieplezier. Of de tijgermug daadwerkelijk een invloed heeft op het toerisme in bepaalde delen van het land is nog maar de vraag maar lastig zijn deze insecten echter wel.

De hele dag door

De tijgermug is, dit in tegenstelling tot de normale mug, altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s-morgens en 16 en 22 uur ‘s-middags/’s-avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemend geluid maken als je slaapt.

Net zoals bij alle muggen zijn het de vrouwtjes die aanvallen op zoek naar bloed. Daarnaast ziet men deze mug vaak niet aankomen, is de mug stil (ze maakt niet dat irritante muggengeluid) en is ze resistent tegen de meeste antimugmiddelen. De tijgermug, te herkennen aan de witte/gele strepen op de poten en lichaam, kan heel makkelijk zich/haarzelf voortplanten in kleine plasjes water in leidingen, blikjes, plantenbakken, etc.

Aantrekkingskracht

Volgens onderzoeken lijkt het erop dat de tijgermuggen het liefst slachtoffers uitzoeken tussen zwangere vrouwen en mensen die dik zijn en een overgewicht hebben. De tijgermuggen komen op lichaamswarmte af en ze worden helemaal gek als iemand meer ammoniak afstaat via het zweet. Ook worden tijgermuggen aangetrokken door parfums of luchtjes waar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in zit. Daarnaast worden tijgermuggen meer aangetrokken door personen met bloedgroep O dan mensen met bloedgroepen A, B of AB. Tijgermuggen komen niet af op water of licht.

Waar in Spanje

De tijgermug werd in Spanje voor het eerst gesignaleerd in het jaar 2004 in Sant Cugat de Cerdanyola del Vallès, in Catalonië. Nu is de tijgermug echter te vinden in heel Catalonië, de provincies Castellón, Alicante, Murcia, en de deelstaat Andalusië en sinds enkele jaren ook op de eilanden van de Balearen, Mallorca, Menorca en Ibiza. Aangezien de overheidsinstanties nu al te laat zijn door slechte grenscontroles, kan de tijgermug makkelijk terrein winnen in andere delen van Spanje, mede vanwege het feit dat het erg lastig is om deze mugsoort uit te roeien.

Voorkomen (tips)

Over het algemeen kun je dezelfde maatregelen in acht nemen om tijgermugbeten te voorkomen als normale muggen alleen dien je deze de hele dag door te doen terwijl dat bij de normale mug vaak alleen ‘s-avonds is, als het donker is.

Draag bedekkende kleding zoals een lange broek, shirt of trui met lange mouwen en sokken in de schoenen. Dat klinkt leuk maar als je gedurende de zomer in Spanje bent is dat met de temperatuur niet echt een makkelijke oplossing. Een lange broek is echter wel een optie aangezien (eigen ervaring) het er op lijkt dat tijgermuggen hoofdzakelijk laag prikken, dus onder de tafel en het liefst op de benen en voeten. Tijgermuggen staan er echter ook om bekend dat ze makkelijk door een broek prikken.

Het plaatsen van horrengaas voor de ramen en deuren van een woning, caravan, camper of tent is zeer effectief. Vooral bij de deuren is het makkelijk om horrengaas met magneten in het midden te kopen, deze sluiten vanzelf weer als jij of je kinderen of huisdieren erdoor zijn gelopen en hebben het minste last van de tocht (omdat ze sluiten). Mocht dat geen oplossing zijn dan kun je altijd nog kiezen voor muggengaas wat je normaal zou gebruiken voor het bed. Echter, de tijgermug prikt niet ‘s-nachts dus bij je bed is geen optie. Wel kun je dat gaas eventueel gebruiken voor de tafel in de tuin of op de camping, maar ja dat ziet er toch wel weer raar uit 😉

Vermijden van plaatsen waar de tijgermuggen vliegen is erg lastig omdat ze vaak op veel plaatsen (behalve dichtbij de kust en in de bergen) te vinden zijn. Daarnaast is het zo dat de muggen bijna de hele dag door aanwezig zijn, dit in tegenstelling tot de gewone mug.

Men raadt aan om muggenwerende middelen te gebruiken waar DEET in zit (altijd de bijsluiter lezen). Over het algemeen werken deze middelen echter niet, zeker niet als je de goedkope versies koopt bij bijvoorbeeld de Mercadona of andere supermarkten. De tijgermug schrikt niet van deze middelen al is er een, van het merk Autan, die in mijn ogen wel tijgermuggen lijkt te weren. Het gaat om Autan Protección Plus die in “Spray Seco” of “Vaporizador” te koop is. Dit is helaas niet de goedkoopste spray met prijzen tussen de 7,50 en 9,99 euro maar wel eentje die werkt. Overigens lijkt het erop dat deze spray in Nederland en België niet te koop is (vreemd genoeg). Deze spray kun je ook eventueel gebruiken voor je huisdieren, die worden ook geprikt natuurlijk.

Middelen zoals anti mug kaarsen, anti mug spiralen, anti mug stekkers of armbanden lijken niet echt te werken als tijgermug werend middel. Deze werken wellicht wel bij normale muggen (al is dat nog te betwijfelen) maar niet bij de tijgermug, althans niet in Spanje.

Genezen en verzachten (tips)

Je bent al te laat en je bent geprikt, wat moet of kan ik dan doen. Sommige mensen hebben een vervelende reactie op de tijgermug en een klein prikje kan uitgroeien tot een vervelende grote ronde en rode bult van enkele centimeters breed. Heb je veel last van deze bult dan is het altijd aan te raden naar een eerste hulppost of dokter te gaan voor medische assistentie.

Er zijn enkele huis tuin en keuken middeltjes die je eventueel kunt gebruiken om de pijn van een tijgermug prik te onderdrukken:

Wikkel ijsklontjes in een theedoek of handdoek en leg dat op de plaats waar je geprikt bent. Dit werkt het beste als je net geprikt bent en het “gif” nog vers is.

Gebruik zeep om dat op de muggenbeet te wrijven. Dit schijnt de pijn weg te nemen.

Gebruik aspirine en druppels alcohol om dit op de plaats te leggen waar je geprikt bent. Het blijkt dat dit erg goed werkt om de pijn van de beet weg te nemen. Datzelfde geldt ook voor ibuprofen en andere pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen.

Bicarbonaat gemengd met water werkt ook pijnstillend (niet alleen bij tijgermuggen). Doe enkele theelepels met bicarbonaat en een theelepel water in een glas en meng dit tot een crème die je daarna op de muggenbeet smeert.

Tandpasta met munt blijkt ook te werken. Smeer dit op de muggenbeet en je zult meteen voelen dat de pijn afneemt. Naast het feit dat het lekker ruikt 😉 helpt het bicarbonaat in de tandpasta de pijn weg te nemen.

Appelazijn is ook zeer effectief. Maak bijvoorbeeld een wattenstaafje of gaasje nat met appelazijn en wrijf daarmee over de muggenbeet.

Ben je op het moment dat je geprikt wordt toevallig een banaan aan het eten, gebruik dan de schil om dat op de muggenbeet te leggen of er overheen te wrijven.

Theezakjes lijken ook te werken. Ze moeten wel nat en warm zijn waarna je deze op de muggenbeet kunt leggen of kunt wrijven. Combineer de thee met een beetje alcohol en het werkt nog beter.

Aloë Vera is zo’n beetje overal goed voor en ook om de pijn van een muggenbeet te verzachten. Het is altijd makkelijk om een Aloë Vera plant in de tuin te hebben staan waardoor je een stukje er vanaf kunt breken en direct op de muggenbeet kan wrijven waardoor het sap de pijn zal verzachten.

Heb je zelf nog tips of ideeën laat het ons en de lezers dan weten door een reactie te plaatsen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Ik las bij de comment van Juan, een ui doorsnijden, dit is al een heel oud oma middel, en werkt uitstekend en goedkoop door een bepaalde stof in de uit, het werkt ook direct na een wespensteek.
  De tijgermug heeft het bij mij vaak op de enkels voorzien, en precies op het uitstekende botdeel van het enkelscharnier, zowel binnen als de buitenkant. Dus ik draag veel lange broeken en spuit mijn enkels goed in met Autan, het beste middel wat helpt. In huis zijn overal waar het raam openstaat, horren geplaatst, en met slapen spuit ik ook mijn armen en benen in voor het geval er ook een tijgermug is binnengekomen. Ze komen namelijk gelijk met de luchtstroom mee als u naar binnenloopt, ze vliegen zeer laag bij de grond en zijn bijna daardoor niet zichtbaar. Ook s’avonds niet, hooguit in het licht van een lamp met een witte achtergrond kan je ze zien, ook omdat ze 50% kleiner zijn dan een gewone mug, ook de kleintjes steken al.

 2. Muggen kan je beter voorkomen…

  Dit middel (geen gif maar een ‘onschuldige’ bacterie)
  Bacillus thuringiensis israelensis
  Ook tegen de tijgermug
  werkt minimaal 3 tot 4 weken
  Dit zorgt dat de larven geen mug kunnen worden, strooien op alle vochtige plekken, incl Sceptic tank.
  Oa het merk:
  Kenogard Vectomax FG

 3. Een heel goed middel wat wij gebruiken, is een insecten pen. Ben je net gebeten? Zet 1 van de plastic kapjes op de pen en plaats dat op de beet. Even vacuüm zuigen en het gif is er voor het grootste deel uit! Daarna een watje met 95% alcohol erop (verkrijgbaar bij de ´´Chinees´´)
  Het helpt uitstekend!
  Ik wens jullie een pijn vrije zomer.
  Groetjes Kora

 4. Tips om uit te proberen , China oil verstuiven en op de huid smeren , ui [ door snijden } , citroen , { een mix van deze drie } , citronella met clhoor en citroen , eucalyptus plant , een buiten serre dicht maken met gaas en hordeur met dierenluikje , mits je huisdieren hebt , ventilator laag op de vloer richten , natuur-azijn in spuit flacon , tea tree oil in verstuiver , huidolie kan op de huid gesmeerd worden , alleen als de huid er tegen bestand is en niet in de felle zon , sommige wierrook staafjes , airco , klamboe , verse gember wortel op de huid smeren , zonnemelk op natuur basis , olijf olie wel uit de zon blijven , extreem modderbad , dichtbij de zee onder de parasol met klamboe , regelmatig water met verse citroen drinken , talkpoeder met zonnemelk , zwemmen in de zee het zoute water geeft een laagje zout op de huid , Het koelen van muggebeten en ontsmetten is belangrijk . Natuurazijn ontsmet en elimineert gif. Gember en knoflook ook goed voor behandeling tegen muggebeten. Ijsblokjes in washand of een koelelement deppen op de mugge-beet.

 5. Zit echt te wachten tot in in2care hun antimuskieten trap hier op de markt komt brengen, succesvol buiten Europa, by the way, ik heb geen commerciele belangen bij dit bedrijf maar kunnen we als Nlers wel trots op zijn, zoek op facebook of internet en je ziet waarom.

  1. Idd Theo
   Toch vaak heh, geef de wereld een probleem en vaak zijn er dan NL mensen die het oplossen.
   Grappig wel. Maar er zijn veel traps, maar ook veel middelen die ervoor zorgen dat ze je niet prikken. Deze muggen zijn echt stevige bijters en dankzij andere landen hier gekomen.

 6. Belangrijk voor mensen die wonen in een gebied met tijgermuggen: de vrouwtjes tijgermug legt 60-90 eitjes op uiteenlopende plaatsen met stilstaand (regen)water: potjes, bakjes, gieters, lege blikjes, drinkbakken, schoteltjes, etc. Zorg dus dat je je omgeving daarvan vrij houdt en gooi regenmatig na een regenbui bakjes, etc leeg. Heb je een balsa gooi daar dan een chloor tablet in daar gaan de larven van dood, wel continue herhalen zolang het muggenseizoen duurt.

 7. Bij ons op de delta zijn er veel maar veel minder direct aan zee. De meeste neutraliserende middelen hebben iets op basis v amoniak wat je kan ruiken. Indien je net gestoken bent: onmiddellijk een klein beetje amoniak op deppen. Het prikt een beetje mr het gif is onmiddellijk geneutraliseerd. Wel hou je dan enkele dagen een hardere buil over die licht pijnlijk aanvoelt. Sommigen krijgen wel een allergische reactie v ammoniak dus eerst testen is de regel. Helpt uiteraard ook tegen gewone muggenbeten.
  Zet ook je schoeisel buiten de slaapkamer. Muggen zijn verzot op deze “geurtjes” en, écht waar: muggen kruipen onder de deur door!!! Is bewezen…wat ze niet graag hebben is: wind. Tracht dus bvb (plafond)ventilators te laten draaien

  1. Vlaming, geloof men man, als ik mijn schoenen buiten zet, gaan de buren klagen.
   De muggen rennen oh eh vliegen weg….

   Maar ff gekheid, hier zitten ze ook heel veel….die tijger muggen….
   Ook al woon in aan de ene kant aan de kust, maar gelijk erachter zijn zeer grote finca´s met tropisch fruit zoals Mango´s en cherimoya´s en nog veel zaken….maar daar zijn natuurlijk veel stilstaande water plassen door het besproeien.

   1 van mijn kinderen kan slecht tegen elke vorm van muggen bijten, en zit gelijk onder dikke bulten, 1 prik meerdere bulten, echt waar…maar sinds kort heb ik van van een man die alles met natuurlijke kruiden doet een geweldig middel…niet heel goedkoop, maar het middel werkt goed, voorkomt beten van de muggen en als ze al een keer buiten gaat zonder de druppels erop en krijgt ze een beet, dan smeer ik die olie erop en 10 minuten later is er weinig meer van te zien.
   De plek, zoals je zegt, zie en voel je wel ff, maar niet zoals het was na de beet.

   Dat is me de 10 euro wel waard en dat flesje heb je zeker een maand wat aan, dus ach dan valt het qua prijs toch nog mee zeg ik….en dat als Hollander heh hahaha

   1. Hoi Juan. Waar ik zit (nu ff niet) hebben we rechts een groot vogelreservaat ( lees: grote meren) en achter ons de talloze rijstfinca’s dus 1 groot moeras. Zoals ik al zei: ik zit dicht bij de zee en valt het wel mee als je strikt enkele regeltjes volgt: hou de deuren toe ná- of vóór bepaalde uren en als je buiten gaat, zorg dat je jeukwerende producten op zak hebt zodat je direct kunt ageren (best resultaat als de “wondentry” nog open is). Trouwens dat met die schoenen is wetenschappelijk bewezen hoor (jaja er zijn mensen die zich daarmee bezig houden he haha).
    Muggen of niet: wou dat ik ginds was pff

    1. Zal het even navragen en als het goed is heeft de man binnenkort een website, doet nu alles via Facebook maar gaat ook verkopen in Spanje.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken