skip to Main Content
Wijzigingen in de Spaanse APK-keuring voor voertuigen op komst

Wijzigingen in de Spaanse APK-keuring voor voertuigen op komst

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf eind mei zal er veel veranderen bij de Spaanse APK-keuring in Spanje waarbij er onder andere strengere en meer Europese milieurichtlijnen komen. De APK heet in het Spaans Inspección Técnica de Vehículos of ITV afgekort en is voor alle gemotoriseerde voertuigen die van de openbare weg gebruik maken verplicht. Dankzij de wijzigingen wordt de Spaanse ITV iets Europeser maar waarschijnlijk ook iets duurder.

Vanaf 20 mei zullen er diverse wijzigingen plaatsvinden bij de ITV waarbij het milieu en veiligheid steeds belangrijker wordt. De Spaanse ITV stations zullen dit jaar meer en beter uitgerust zijn met moderne metingsapparatuur om het diagnostisch systeem aan boord van auto’s na het bouwjaar 2006 te controleren. Zo kan men de voertuigelektronica, ESP, ABS, airbags, systeemidentificatie, kilometerstand, gordelspanners, verlichtingssystemen en signalering beter, sneller en efficiënter controleren.

Er wordt bij de voertuigen ook beter gecontroleerd op de uitstoot die direct effect heeft op het milieu, zeker in het geval van diesels waarbij men bij de moderne voertuigen gebruik kan maken van het diagnosesysteem en de boordcomputer van het voertuig.

Er komt echter ook meer flexibiliteit. Zo is het mogelijk om tot een maand voor de datum van overschrijding van de ITV datum al het voertuig te laten keuren. Mocht een eigenaar van een voertuig niet door de eerste keuring heen komen, kan men kiezen om 15 dagen later de herkeuring bij een andere keuringsstation te doen om de ITV te vergemakkelijken.

Invoeren

Mocht iemand een voertuig in het buitenland kopen en deze willen invoeren naar Spanje dan heeft men ook meer flexibiliteit. De verplichte technische inspectie kan in veel gevallen komen te vervallen waarbij het alleen nodig is om de juiste documenten om te zetten om zo ook te controleren of een voertuig wel of niet gestolen is. De APK van het land van verkoop kan in veel gevallen dus al voldoende zijn om zo een extra (dure) technische inspectie te voorkomen.

Oldtimers

Oudere voertuigen die een leeftijd hebben van 30 jaar of meer zullen vanaf dit jaar “vehículo histórico” gaan heten. Dat was tot aan de wijziging alleen geldig voor auto’s vanaf 25 jaar, met andere woorden de voertuigen moeten vijf jaar ouder zijn om als historisch model de boeken in te gaan. Met deze maatregel past de Spaanse keuringsdienst zich aan de Europese norm aan.

LEES OOK: Autokeuring ITV in Spanje is vooral lopende band werk met veel geduld

De Spaanse APK of ITV

De ITV voor alle voertuigen in Spanje is verplicht en het bewijs daarvan dient altijd duidelijk zichtbaar te zijn op de voorruit, in het geval van voertuigen met een ruit, of op de vooras, van bijvoorbeeld scooters en motors. Mocht de politie controleren dan kijkt men als eerste naar de ruit/vooras en de sticker die voor elk jaar een andere kleur heeft en daarnaast het jaar en maand aangegeven staan. Voldoe je niet aan de ITV of is deze verlopen dan kun je flinke boetes verwachten.

De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven, motors vanaf het vierde jaar, personenwagens vanaf het vierde tot tiende jaar elke 2 jaar en personenwagens vanaf het tiende jaar elk jaar. Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige busjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke 6 maanden naar de keuring te gaan. Voor campers gelden dezelfde periodes als voor personenvoertuigen terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke 2 jaar naar de keuring moeten.

Heb je een voertuig hebben met een Nederlands kenteken en wil je die in Spanje laten keuren, dan kan dat met speciale toestemming van de RDW. Deze ITV keuring kan o.a. plaatsvinden in Barcelona, Alicante, Benidorm, Marbella, Motril en in Sevilla. Meer informatie en adressen zijn HIER te vinden.

Foto: El Diario

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
    1. is niet waar, lang niet met alles hoor. Persoonlijk vind ik ze nog wel streng bij de ITV en ik vind het prima geregeld zo, je komt aan, betaald, wacht, rijdt door en 15 minuten later sta je weer buiten met een nieuwe sticker (als alles goed is). Bij garages in NL heb ik vroeger altijd het gevoel gehad of er “altijd wel iets” gevonden kon worden om te laten repareren.

      1. Simpel. Het is een a.p.k. Of een a.p.keuring. Maar geen apk keuring , dat is dubbelop. Dat heet overigens geen pleonasme, maar een contaminatie.

  1. En met één de bestuurders ook een examen laten afleggen, want dagelijks zie je overtredingen, zoals simpel een doorlopend witte lijn, die weten niet dat je die niet mag over rijden om links af te slaan. Zelf de politie weten het niet.

  2. Hoop dat ook nu eens de rijdende personenbussen van costa azul naar de keur moeten ,als je achter hun moet rijden stik je bijna in de zwarte oliewolken uit de uitlaat ,en dat is niet toevallig maar is al jaaaren zo.

  3. Het zal tijd worden, goede zaak dit. Zoveel oude stinkbakken op de weg, waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is dat ze door de keuring komen.
    Hopelijk nu niet meer dan.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken