Rond de 8.000 corona-doden in bejaardenhuizen in Spanje

Rond de 8.000 corona-doden in bejaardenhuizen in Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – Vanwege het gebrek aan corona-tests is het onmogelijk om het precieze aantal dodelijke slachtoffers dat het coronavirus heeft veroorzaakt in verzorgingshuizen te kennen. Maar volgens de gegevens van de autonome regio’s zijn er ongeveer 8.000 bewoners van verzorgingstehuizen door of met COVID-19 overleden in één maand tijd. De meeste van hen stierven in de regio’s Madrid en Catalonië hoewel het cijfer ook hoog is in Castilië en León.

De Spaanse regering is recent begonnen met het verdelen van de corona-sneltests onder de autonome regio’s zodat men daar kan beginnen met het testen van alle bewoners in verzorgingshuizen en bejaardencentra. Ondertussen is het lastig vast te stellen hoeveel oudere bewoners zijn overleden door/met het coronavirus omdat er weinig tests zijn gedaan en er dus geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn.

Tot nu toe worden er alleen ouderen op de lijsten als corona-doden gemeld als ze getest zijn op het virus. Vanwege het gebrek van deze tests is dat aantal dus zeker niet correct, ook omdat de tests niet post mortem worden uitgevoerd, dus na het overlijden. Degene die dus niet getest zijn tellen niet mee als corona sterfgevallen.

Daarnaast geven niet alle autonome regio’s in Spanje de juiste informatie door aan het Ministerie van Volksgezondheid waardoor er geen totaalbeeld gegeven kan worden. De minister van Volksgezondheid heeft de autonome regeringen tot woensdag de tijd gegeven om de correct informatie te verschaffen.

Madrid

De regio Madrid is de hardst getroffen regio met 4.750 geregistreerde sterfgevallen tussen 8 maart en 8 april. Van dit totaal aantal overledenen is slechts bij 781 positief vastgesteld dat ze dragers waren van het coronavirus terwijl dit bij de overige 3.479 niet het geval was al toonden ze wel symptomen maar dat is niet bevestigd.

Volgens de regionale vicepremier Ignacio Aguado is het een hoog aantal sterfgevallen maar dat had veel hoger kunnen zijn aangezien er meer dan 50.000 ouderen in verzorgingshuizen wonen in de Madrid regio. De regionale premier Isabel Díaz Ayuso zegt dat er elke maand normaal gesproken rond de 1.000 bejaarden overlijden terwijl zij schat dat er 2.000 bejaarden zijn overleden als gevolg van het coronavirus, de helft meer dus.

Catalonië

In de autonome regio Catalonië wonen zo’n 64.000 ouderen in 1.073 bejaardenhuizen. Volgens de laatste regionale cijfers zijn er sinds 15 maart 909 bejaarden door/met het coronavirus overleden waarvan alleen al het afgelopen weekend 207 sterfgevallen. Er zijn 1.736 ouderen positief getest op het coronavirus en zij leven in quarantaine in de bejaardenhuizen. 393 bewoners van verzorgingshuizen liggen in het ziekenhuis waarvan tientallen op de ic-afdelingen, al is het aantal ic-patiënten niet bekend gemaakt.

Beeld: Freepik

Castilië en León

Een andere zwaar getroffen autonome regio wat betreft ouderen die in bejaardenhuizen wonen is Castilië en León. Daar zijn 1.045 personen overleden met/door het coronavirus waarvan slechts 409 positief zijn getest op het virus en 636 symptomen hadden. Er zijn in deze regio 48.000 bejaarden die in verzorgingshuizen leven. 

Andere regio’s

In Castilla-La Mancha zijn 297 bejaarden overleden terwijl er 1.160 positief getest zijn in de 177 verzorgingshuizen die de regio heeft.

In de regio Aragón zijn tenminste 266 inwoners van bejaardenhuizen overleden maar er zijn 856 bejaarden positief op het coronavirus getest. In Aragón leven 22.000 personen in bejaardenhuizen.

In de Valencia regio zijn 191 bewoners van verzorgingshuizen door/met het coronavirus overleden. Dat aantal is in Extremadura 168 bejaarden en in Andalusië 162 doden maar 1.153 besmette bewoners van bejaardenhuizen. 

In het Baskenland zijn 72 bejaarden overleden door/met het coronavirus terwijl dat aantal in Navarra 30 sterfgevallen is. In Murcia is het aantal doden bij bejaarden gestegen naar 82 maar het is niet bekend of dat kwam door het virus. Op de Balearen zijn er 14 bejaarden aan/met het coronavirus overleden en op de Canarische Eilanden is dat 8 bejaarden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

7 reacties op “Rond de 8.000 corona-doden in bejaardenhuizen in Spanje”

 1. Zo triest, al die zorginstellingen hebben in een gewone situatie al te weinig personeel.
  Als je ouders hulpbehoevend zijn en wonen dichtbij, dan kun je als kind/eren evt. nog wat doen , maar niet alle situaties laten dat toe. Ik ben blij, al is het niet altijd makkelijk, dat ik in de gelegenheid ben om het te kunnen doen.

 2. Zijn de overledenen die niet op corona werden getest nu wel of iet opgenomen in de cijfers?
  Indien niet spreken we in Spanje eigenlijk al over een 25000 doden??

  1. Kemnitz Rita

   Niemand verliest een moeder of vader, ook al zijn ze heel oud. Van een andere kant gezien, zijn de ouderen het hardst getroffen omdat hun immuunsysteem veel lager is.

 3. In den belziek worden ze niet getest en zijn er zelfs geen maskers besparingen.Wel uitgaven bij de vliet voor invoer van geluk zoekers.Het is een ware slachting onder de bejaarden in de gezondheid zorg.En is er nog gevraagd door de braakregering als ze besmet zijn niet naar de kliniek brengen maar waardig laten sterven in hun kamer.Wraakroepend

  1. Met dank aan W.Beke de parochiaan, mensen die heel hun leven gewerkt hebben en sociale bijdragen hebben betaald tot de laatste dag en die opgekomen zijn voor de rechten waarvan ieder van ons nu vaan geniet ,dat is de dank die ze krijgen in hun laatste levensjaren. Politieke onbenullen !

   1. Misschien een bewuste cynische keuze omdat er dan minder pensioenen moeten uitbetaald worden. Pensioen probleem in een klap voor een deel opgelost. Met dank aan de misdienaar met het heilige gezichtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.