Rond de 8.000 corona-doden in bejaardenhuizen in Spanje

Rond de 8.000 corona-doden in bejaardenhuizen in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanwege het gebrek aan corona-tests is het onmogelijk om het precieze aantal dodelijke slachtoffers dat het coronavirus heeft veroorzaakt in verzorgingshuizen te kennen. Maar volgens de gegevens van de autonome regio’s zijn er ongeveer 8.000 bewoners van verzorgingstehuizen door of met COVID-19 overleden in één maand tijd. De meeste van hen stierven in de regio’s Madrid en Catalonië hoewel het cijfer ook hoog is in Castilië en León.

De Spaanse regering is recent begonnen met het verdelen van de corona-sneltests onder de autonome regio’s zodat men daar kan beginnen met het testen van alle bewoners in verzorgingshuizen en bejaardencentra. Ondertussen is het lastig vast te stellen hoeveel oudere bewoners zijn overleden door/met het coronavirus omdat er weinig tests zijn gedaan en er dus geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn.

Tot nu toe worden er alleen ouderen op de lijsten als corona-doden gemeld als ze getest zijn op het virus. Vanwege het gebrek van deze tests is dat aantal dus zeker niet correct, ook omdat de tests niet post mortem worden uitgevoerd, dus na het overlijden. Degene die dus niet getest zijn tellen niet mee als corona sterfgevallen.

Daarnaast geven niet alle autonome regio’s in Spanje de juiste informatie door aan het Ministerie van Volksgezondheid waardoor er geen totaalbeeld gegeven kan worden. De minister van Volksgezondheid heeft de autonome regeringen tot woensdag de tijd gegeven om de correct informatie te verschaffen.

Madrid

De regio Madrid is de hardst getroffen regio met 4.750 geregistreerde sterfgevallen tussen 8 maart en 8 april. Van dit totaal aantal overledenen is slechts bij 781 positief vastgesteld dat ze dragers waren van het coronavirus terwijl dit bij de overige 3.479 niet het geval was al toonden ze wel symptomen maar dat is niet bevestigd.

Volgens de regionale vicepremier Ignacio Aguado is het een hoog aantal sterfgevallen maar dat had veel hoger kunnen zijn aangezien er meer dan 50.000 ouderen in verzorgingshuizen wonen in de Madrid regio. De regionale premier Isabel Díaz Ayuso zegt dat er elke maand normaal gesproken rond de 1.000 bejaarden overlijden terwijl zij schat dat er 2.000 bejaarden zijn overleden als gevolg van het coronavirus, de helft meer dus.

Catalonië

In de autonome regio Catalonië wonen zo’n 64.000 ouderen in 1.073 bejaardenhuizen. Volgens de laatste regionale cijfers zijn er sinds 15 maart 909 bejaarden door/met het coronavirus overleden waarvan alleen al het afgelopen weekend 207 sterfgevallen. Er zijn 1.736 ouderen positief getest op het coronavirus en zij leven in quarantaine in de bejaardenhuizen. 393 bewoners van verzorgingshuizen liggen in het ziekenhuis waarvan tientallen op de ic-afdelingen, al is het aantal ic-patiënten niet bekend gemaakt.

Beeld: Freepik

Castilië en León

Een andere zwaar getroffen autonome regio wat betreft ouderen die in bejaardenhuizen wonen is Castilië en León. Daar zijn 1.045 personen overleden met/door het coronavirus waarvan slechts 409 positief zijn getest op het virus en 636 symptomen hadden. Er zijn in deze regio 48.000 bejaarden die in verzorgingshuizen leven. 

Andere regio’s

In Castilla-La Mancha zijn 297 bejaarden overleden terwijl er 1.160 positief getest zijn in de 177 verzorgingshuizen die de regio heeft.

In de regio Aragón zijn tenminste 266 inwoners van bejaardenhuizen overleden maar er zijn 856 bejaarden positief op het coronavirus getest. In Aragón leven 22.000 personen in bejaardenhuizen.

In de Valencia regio zijn 191 bewoners van verzorgingshuizen door/met het coronavirus overleden. Dat aantal is in Extremadura 168 bejaarden en in Andalusië 162 doden maar 1.153 besmette bewoners van bejaardenhuizen. 

In het Baskenland zijn 72 bejaarden overleden door/met het coronavirus terwijl dat aantal in Navarra 30 sterfgevallen is. In Murcia is het aantal doden bij bejaarden gestegen naar 82 maar het is niet bekend of dat kwam door het virus. Op de Balearen zijn er 14 bejaarden aan/met het coronavirus overleden en op de Canarische Eilanden is dat 8 bejaarden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.