Sterftecijfer Spanje met 47% gestegen

Sterftecijfer Spanje met 47% gestegen
Beeld: Europa Press

MADRID – Het sterftecijfer is in Spanje tussen 17 maart en 4 april met 47% gestegen. Experts willen echter meer tijd om te bepalen of dit uitsluitend met het coronavirus te maken heeft of niet. Volgens de meest recente gegevens wat betreft corona-doden zijn er in Spanje 13.897 personen om het leven gekomen.

De gegevens werden op maandag 6 april bekend gemaakt door het Centro Nacional de Epidemiología waarbij opgemerkt wordt dat tussen 17 maart en 4 april er in Spanje in totaal 31.472 personen om het leven zijn gekomen. Dat is een toename van 10.091 personen of 47% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Bij de mannen steeg het aantal doden met 54,2% terwijl dat bij de vrouwen 36,9% is. Wat betreft de leeftijden steeg het aantal doden met 53,3% bij de leeftijdsgroep 74 jaar en ouder en 46,3% bij de groep 65-74 jaar terwijl dit 13,4% was bij de leeftijdsgroep 65 plus.

Maar de gegevens lopen wat betreft de data niet synchroon in alle regio’s en de meeste autonome regio’s hebben meer sterfgevallen genoteerd dit jaar dan vorig jaar. De periodes zijn echter niet overal hetzelfde zoals het onderstaande schema laat zien.

Beeld: ElDIario

De grootste stijging wat betreft het aantal sterfgevallen werd geregistreerd in de regio Castilla-La Mancha waar dit steeg met 2.078 personen naar 3.183 doden, 188,2% meer dan normaal.

In de autonome regio Castilië en León steeg het aantal doden met 1.686 naar 2.743 overleden personen wat 159,5% meer is dan normaal.

In de regio Navarra steeg het aantal doden met 285 naar 484 wat 143,2% meer is dan normaal.

Het aantal sterfgevallen in de autonome regio Madrid, het zwaarst getroffen door de corona-crisis en het bijhorende virus, steeg met 2.668 personen naar 5.063 doden wat er 111,4% meer zijn dan normaal.

Ook in de autonome regio’s Aragón (+83,5%), Extremadura (+76,3%), Catalonië (+69%) en Baskenland (+61,5%) steeg het aantal sterfgevallen boven het landelijke gemiddelde. 

Meer doden

Zoals wordt aangegeven door de autoriteiten zijn er meer corona-doden in Spanje dan de officiële cijfers. Op dinsdag 7 maart werden er 13.897 personen als corona-doden omschreven maar dat aantal zal waarschijnlijk veel hoger liggen. Het probleem is echter dat niet alle sterfgevallen geregistreerd kunnen worden als corona-doden omdat niet alle lichamen onderzocht worden. 

De gegevens in het rapport van het Centro Nacional de Epidemiología zijn afkomstig uit 4.000 civiele registers in het land waarmee 92% van de bevolking vertegenwoordigd wordt. Die gegevens worden verzameld via het Sistema de Monitorización de la Mortalidad (MoMo) waarna deze cijfers vergeleken worden met die van de cijfers tussen 2008 en 2019.

Discussie

In verschillende Spaanse kranten wordt gemeld dat er in Spanje wellicht twee tot drie keer meer corona-doden zijn dan officieel wordt aangegeven. Dat heeft volgens de pers te maken met de telmethode die het Ministerie van Volksgezondheid hanteert, iets dat het Ministerie niet wil veranderen. Zo telt men alleen de sterfgevallen mee van personen bij wie een corona-test is afgenomen maar dat is iets dat niet altijd gebeurt, zoals in bejaardentehuizen.

Diverse autonome regio’s die zwaar zijn getroffen door de corona-crisis geven aan dat het werkelijke aantal corona-doden vele malen hoger is dan officieel wordt aangegeven. De regio’s Madrid, Castilla-La Mancha, Castilië en León en Navarra houden zelf ook cijfers bij en die komen volgens de regionale autoriteiten niet overeen met die van het Ministerie van Volksgezondheid.

In de krant El País is te lezen dat er in Madrid wellicht 3.000 doden meer zijn te betreuren. In plaats van de officieel geregistreerde 3.349 doden zou dat aantal 6.612 doden zijn terwijl dat in Castilla-La Mancha niet de officiële 774 doden maar 1.921 sterfgevallen moet zijn. Maar het is niet duidelijk of deze personen zijn overleden als gevolg van het coronavirus, iets dat ook de autonome regio’s niet kunnen bepalen omdat er een groot gebrek is aan corona-tests.

De krant El Mundo geeft aan dat er wellicht geen 13.798 corona-doden zijn zoals de officiële cijfers aangeven maar dat er tot wel 41.000 corona-doden zijn in Spanje waarbij men spreekt over aantallen tussen de 27.000 en 41.000 sterfgevallen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

3 reacties op “Sterftecijfer Spanje met 47% gestegen”

 1. Om het even allemaal in perspectief te plaatsen. Het totaal aantal mensen die gestorven zijn in 2018 in spanje is ongeveer 427000. In 2019 waren het er minder. Ongeveer 400000. Spanje teld ongeveer 48.958.159 inwoners.

 2. Van de Walle Michael

  Van de Walle Michael
  zijn er bij de doden mensen bij die anders niet dood gaan ?
  dood gaan is toch geen schande Ik vind het wel een schande dat men mij van mijn vrijheid beroofd op mijn 73 jaar .
  Als men oorlogje speelt dan gebruikt men jonge mensen als kanonnenvlees .geef mij dan maar da virusje .
  Ik weiger beademd te worden . geef dat toestel maar aan jonge mensen

 3. Veel doden, hopelijk stopt het snel.

  Het is vooral interessant om te vergelijken met 2018 toen er een griepgolf was. Toen was de piek in januari met circa 48.000 doden in één maand. De piek van Corona lijkt maart/ april te zijn, dus kijken hoe het daarmee te vergelijken is. Nu is het op ongeveer 19 dagen circa 31500 doden en dan komen we ongeveer op het aantal doden uit van piek tijdens de griepgolf in 2018 als het zo doorzet.

  https://www.statista.com/statistics/450251/number-of-deaths-in-spain-by-month/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.