Waarschijnlijk versoepeling corona-maatregelen in Spanje na 26 april

Waarschijnlijk versoepeling corona-maatregelen in Spanje na 26 april
Beeld: Moncloa.es

Waarschijnlijk versoepeling corona-maatregelen in Spanje na 26 april

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals bekend bevindt Spanje zich tot tenminste 26 april in een noodtoestand (estado de alarma) die op 15 maart werd afgekondigd. Deze zou in principe eerst twee weken gelden tot 30 maart maar werd verlengd tot 12 april en daarna nogmaals tot 26 april. Maar de minister van belastingzaken heeft in een interview gezegd dat er waarschijnlijk na 26 april een gecontroleerde versoepeling komt van de genomen maatregelen MAAR dit is nog niet helemaal zeker.

Zo spreekt minister María Jesús Montero over een ‘desescalada gradual’ van de genomen maatregelen die volgens velen de strengste zijn binnen Europa. Er wordt volgens de minister hard gewerkt aan verschillende scenario’s om op gecontroleerde wijze het normale leven weer op te pakken.

Dat wil echter niet zeggen dat vanaf 26 april alles weer zo wordt als voor de noodtoestand en de corona-crisis want er moeten nog steeds maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de dalende lijn wat betreft sterfgevallen en besmettingen weer een stijgende lijn wordt.

Mensen zouden na 26 april volgens de minister weer de straten en pleinen kunnen bezetten maar op een speciale manier zoals met extra social distancing (distanciamiento social) en eventueel verplichte mondmaskers. Over dat laatste moet nog gediscussieerd worden omdat deze maatregel alleen genomen kan worden als er ten eerste genoeg mondmaskers te vinden zijn in Spanje en of het nut van het dragen van mondmaskers inderdaad bewezen kan worden.

Maar de minister benadrukt dat er nog geen definitieve plannen zijn gemaakt en dat alles scenario’s nog onderzocht worden om een zo goed mogelijke teruggang naar het normale leven te verzekeren. Als de plannen doorgaan gaat het om een geleidelijke teruggang naar de dagelijkse routine maar veel is daar nu nog niet over bekend.

UPDATE: In een congres zitting heeft de minister van Volksgezondheid aangegeven dat het echter nog te vroeg is om aan te geven of men na 26 april weer deels de straat op mag. Weliswaar is de corona-curve aan het dalen of platter aan het worden, volgens minister Salvador Illa is het einde nog lang niet in zicht. Weliswaar bevindt deze zich in een stabilisatiefase maar we zijn er nog niet, aldus Illa.

Half mei

Er is echter een grote kans dat de noodtoestand tot half mei zal doorgaan maar dat er uitzonderingen komen zoals het naar buiten kunnen gaan met kinderen, wandelen of het gaan sporten. Half mei is gekozen als een mogelijke datum omdat men met een onderzoek start naar het percentage van de bevolking dat het coronavirus heeft gehad en daardoor een immuniteit heeft opgebouwd. Er worden gedurende enkele weken 30.000 huishoudens onderzocht waardoor er tenminste 60.000 personen getest kunnen worden. Die resultaten zullen pas na half mei beschikbaar zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.