Waarschijnlijk versoepeling corona-maatregelen in Spanje na 26 april

Waarschijnlijk versoepeling corona-maatregelen in Spanje na 26 april
Beeld: Moncloa.es

MADRID – Zoals bekend bevindt Spanje zich tot tenminste 26 april in een noodtoestand (estado de alarma) die op 15 maart werd afgekondigd. Deze zou in principe eerst twee weken gelden tot 30 maart maar werd verlengd tot 12 april en daarna nogmaals tot 26 april. Maar de minister van belastingzaken heeft in een interview gezegd dat er waarschijnlijk na 26 april een gecontroleerde versoepeling komt van de genomen maatregelen MAAR dit is nog niet helemaal zeker.

Zo spreekt minister María Jesús Montero over een ‘desescalada gradual’ van de genomen maatregelen die volgens velen de strengste zijn binnen Europa. Er wordt volgens de minister hard gewerkt aan verschillende scenario’s om op gecontroleerde wijze het normale leven weer op te pakken.

Dat wil echter niet zeggen dat vanaf 26 april alles weer zo wordt als voor de noodtoestand en de corona-crisis want er moeten nog steeds maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de dalende lijn wat betreft sterfgevallen en besmettingen weer een stijgende lijn wordt.

Mensen zouden na 26 april volgens de minister weer de straten en pleinen kunnen bezetten maar op een speciale manier zoals met extra social distancing (distanciamiento social) en eventueel verplichte mondmaskers. Over dat laatste moet nog gediscussieerd worden omdat deze maatregel alleen genomen kan worden als er ten eerste genoeg mondmaskers te vinden zijn in Spanje en of het nut van het dragen van mondmaskers inderdaad bewezen kan worden.

Maar de minister benadrukt dat er nog geen definitieve plannen zijn gemaakt en dat alles scenario’s nog onderzocht worden om een zo goed mogelijke teruggang naar het normale leven te verzekeren. Als de plannen doorgaan gaat het om een geleidelijke teruggang naar de dagelijkse routine maar veel is daar nu nog niet over bekend.

UPDATE: In een congres zitting heeft de minister van Volksgezondheid aangegeven dat het echter nog te vroeg is om aan te geven of men na 26 april weer deels de straat op mag. Weliswaar is de corona-curve aan het dalen of platter aan het worden, volgens minister Salvador Illa is het einde nog lang niet in zicht. Weliswaar bevindt deze zich in een stabilisatiefase maar we zijn er nog niet, aldus Illa.

Half mei

Er is echter een grote kans dat de noodtoestand tot half mei zal doorgaan maar dat er uitzonderingen komen zoals het naar buiten kunnen gaan met kinderen, wandelen of het gaan sporten. Half mei is gekozen als een mogelijke datum omdat men met een onderzoek start naar het percentage van de bevolking dat het coronavirus heeft gehad en daardoor een immuniteit heeft opgebouwd. Er worden gedurende enkele weken 30.000 huishoudens onderzocht waardoor er tenminste 60.000 personen getest kunnen worden. Die resultaten zullen pas na half mei beschikbaar zijn.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

27 reacties op “Waarschijnlijk versoepeling corona-maatregelen in Spanje na 26 april”

 1. Piet Paëlla

  Spanjaarden kennende, zullen ze na uitgaans-opheffing allereerst massaal familie gaan bezoeken, dus de grootouders inklusief.
  Wat er dan gebeurt ? Wie het weet mag het zeggen…..

 2. Dat had met voorzorgen veel eerder moeten gebeuren..en in vergelijk met andere landen het hoogste aantal doden, dus niet erg overtuigd met deze wijze van werken..
  De meeste hebben makkelijk praten, die krijgen iedere maand hun pensioen overgemaakt.. alle ambtenaartjes hetzelfde..
  Praat eens met mensen die op hun apartementje zitten, en die voor hun geld moeten werken in plaats van krijgen..
  Zijn ondertussen meer bonnen uitgedeeld dan dat er overleden zijn

   1. Wim de Beer

    Had je opmerking nog niet gelezen Willy toen ik bovenstaande schreef, maar idd komt overeen met mijn reactie, bedankt voor de juiste benadering, Wim

  1. Wim de Beer

   Goeie morgen Dirk, ik zie mijn inkomen niet als Krijgen. Ik heb 55 jaar premie betaald voor dat krijgen en als dat in jou situatie niet zo is en je dus nog moet werken, ben je waarschijnlijk te laat geboren. Ik heb tot mijn 73 nog dagelijks gewerkt in Nederland, wel premies en belasting afgedragen maar geen hoger inkomen daardoor gekregen alleen al omdat ik leuk werk had en niet wilde investeren in….geraniums.

 3. “Europa amplía las recomendaciones del uso de mascarilla a toda la población y no solo al personal sanitario…” (20minutos).
  Eindelijk !! Dat hadden ze weken geleden a! moeten doen.

 4. Ik ben het ermee eens. In Nederland hebben we een “intelligente quarantaine” Ik ga alleen naar de supermarkt en zit samen met mijn man heerlijk in de zon en we werken in de tuin. In de supermarkt: handschoenen aan en mondkapje oo.
  Veel handenwassen!
  Het schijnt weer wat beter te gaan er wordt gedacht aan een 1 1/2 meter economie.
  Heb ik het goed dat de minister president van Spanje een basisinkomen voor iedereen in Spanje wil invoeren?
  Wat kost dat,? Als ik denk aan de vaak kleine apartementos in Spanje, lijkt het me toch zo langzamerhanddnodig dat de scholen weer open gaan. (rust!!!)

  1. Dommer kan niet. De meeste landen voeren nog strengere maatregelen toe. In Griekenland, waar veel minder corona gevallen en doden zijn mag men enkel buiten met een toelating van de politie die door een sms wordt bezorgd. Nu de hele boel opheffen en weer gaan wandelen enz… is compleet niet verandwoord. Of willen de mensen nog meer doden of zelf dood gaan ?? Een langere strengere quarantine is nodig, of we hervallen in een nog ergere situatie. Spijtig dat velen niet nadenken en er maar op los praten . Wij hebben te maken met een heel ernstige situatie, en velen denken aan een wandeling!! Mensen echt niet te geloven hoe dom die zijn.
   Ik denk dat velen noiet op de hoogte zijn van de situatie.
   Elke dag sterven er tusen de 500/600 mensen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! En mensen denken aan gaan wandelen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Maskers helpen niet, en zijn niet te verkrijgen, e echte goede maskers die U beschermt zijn niet te koop en kosten HEEL veel.
   Heb een aangename wandeling en stuur de kinderen maar de dood in. MVG

   1. Er sterven zonder Corona ook minimaal 1000 mensen per dag in Spanje, hoofdzakelijk ouderen,zwakkeren en zieken. Gezonde mensen en kinderen zijn bijna niet vertegenwoordigd ,exact hetzelfde geld voor de Corona doden waar kinderen en gezonde mensen niet of nauwelijks in voorkomen.

  2. Waarom is mijn reactie niet geplaatst. Houden jullie ook niet van de waarheid net als censuur face book.

  3. Ja klopt een basisinkomen maar iedereen in 209 landen. En ieder in zijn eigen land. Ook u krijgt een basisinkomen. Gesara heet dat. En er komt een heel nieuw financieel systeem. Effe iets anders dan corona.

   1. Die had ik ook gehoord ja, het huidige systeem schijnt ook al maandje geleden geimplodeerd te zijn axhter de schermen.

   2. Wim de Beer

    Zou zo maar kunnen, maar voor in Spanje iets besproken is en ook uitgevoerd zijn ar al veel Manaña´s verstreken. Daar waar het in 80% van de wereld geautomatiseerd of gedigitaliseerd, is het in Spanje nog een grote papierwinkel.
    Voorbeeld : Ik ging in Spanje naar de Guardia Civiel voor het verkrijgen van een NIE nummer ( BSN ) en kreeg een A4 in te vullen met het te betalen bedrag daarvoor, moest dat bij de bank gaan betalen. Het afhalen van het dokument duurde ca 2 maanden en ik kreeg schriftelijk een afhaalbericht. Bij het afhalen echter bleek dat het tarief 10 eurocent was verhoogd en ruiterlijk trok ik mijn portemonai om 10 eurocent op de balie te leggen. Ho ho ho, A4 tje met het bedrag erop van 0,10 euro en bij de bank gaan betalen. WERK hebben is geen kunst, maar werk HOUDEN !!!

 5. Sorry maar ik snap het even niet.
  We moeten met zijn allen binnen blijven al een aantal weken.
  Mensen die thuis ziek zijn geworden zijn er niet zoveel en een heleboel zijn daarvan in het ziekenhuis beland. Die hebben immuniteit. dus in feite is het cijfer al bekend van diegene die COVID-19 hebben gehad en immuniteit hebben.
  Die mensen die thuis moesten blijven die hebben geen immuniteit en als die personen half mei weer de straat op mogen en in aanraking komen met mensen die drager zijn dan worden ze weer ziek.
  Of zie ik dat verkeerd?

  1. Dat zie je goed. Als er een land is waar een tweede corona golf komt, zal dat Spanje zijn als gevolg van de te strenge maatregelen…..

   1. Cor ik vond je al simpel uit je nek kletsen maar dat wordt nu enkel maar erger, Spanje heeft helemaal geen te strenge maatregelen. Nederland heeft te softe maatregelen je moet ergens een lijn trekken de Wereld gezondheids dienst heeft Spanje gisteren juist een compliment gegeven vanwegen de goede aanpak tegen het virus. Maar neuh meneer Cor weet het allemaal weer beter. Gewoon thuisblijven boel uitzitten wat is daar nou zo moeilijk aan alles beter dan je familie leden kwijtraken omdat er 1 zonodig de straat op moet omdat deze denkt zoals Cor? Tot op heden is Spanje wel de braafste van de klas als het om het virus bestrijden gaat. En dankzei Brussel hebben alle EU landen een tekort aan materiaal want daar kon wel even zwaar op bezuinigd worden.

    1. Fred, je gefrustreerde manier van reageren bevalt me niet. Jammer dat je niet normaal een discussie aan kunt/wilt gaan. Geen teactie van mij dus.

  2. Knettergek zijn ze. Het gaat alleen maar weer om geld. Geld wat ze willen, en niet krijgen daar moeten wij onder lijden. Nederland licht O. A. Dwars daarvoor. Geen een land heeft nu meer viruspatienten als met de griep normaal. Tevens tellen ze alle zieke mensen verkeersongevallen etc,. Erbij. Hoera corona. Grote oplichting om de mensen zo vast te zetten, en een land naar de knoppen te helpen. Let maar op zo gauw ze geld krijgen is alles voorbij.

  3. Misschien een stom idee maar indien men de mensen erop zou wijzen alvorens de woning te verlaten ze eerst hun temperatuur opmeten en wanneer boven de 37gr verplicht thuis blijven en dat geld ook voor de rest van de famillie die binnen zijn.

  4. Er is helemaal geen immuniteit in China krijgen ex Corona patienten het virus gewoon weer opnieuw, dit waarschijnlijk volgens experts omdat het virus zeer snel kan muteren en je na de infectie gewoon de nieuwe variant weer kan krijgen- Daarom is het volgens experts ook zo dat we al te doen hebben met verschillende varianten van het virus de zware en de lichtere en wordt het lot van je ziekte bepaald aan welke variant van het virus je krijgt.

  5. Daarom kiest nederland ook voor de “intelligente” aanpak, je bouwt veel sneller de benodigde 60% groeps immuniteit op.

   1. En hoe weet u datnu ? Er wordt heel weinig getest in NL.
    Alle geleerden weten het zelfs nog niet eens.

    1. Omdat alle geleerden het wel met elkaar eens zijn dat er groeps immuniteit moet zijn voor je weer normaal verder kunt, en die bouw je nu eenmaal op door oftewel via de natuurlijke weg besmet te worden of via een vaccin. Ook het percentage komt van diezelfde geleerden, zijn boeken vol van geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.