menu: rubrieken, zoeken & meer

AstraZeneca-vaccin alleen nog toegediend bij personen tussen 60 en 65 jaar in Spanje

AstraZeneca-vaccin alleen nog toegediend bij personen tussen 60 en 65 jaar in Spanje
Beeld: 123rf

AstraZeneca-vaccin alleen nog toegediend bij personen tussen 60 en 65 jaar in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheids vertegenwoordigers, is men overeengekomen dat het AstraZeneca-vaccin alleen nog gebruikt zal worden bij personen tussen de 60 en 65 jaar (beiden inclusief).

Op de dag dat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA bekend heeft gemaakt dat er een mogelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes, heeft Spanje de vaccinatie-criteria met dit vaccin aangepast. 

Het EMA meent dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de bijwerkingen want de kans op de zeer zeldzame bijwerking is waarschijnlijk kleiner dan 1 op 100.000. 

Nederland heeft toch deze week het vaccineren met AstraZeneca momenteel gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar terwijl België alleen nog tijdelijk 55-plussers gaat prikken.

In Spanje heeft het Ministerie van Volksgezondheid in samenspraak met de autonome regio’s afgesproken dat het AstraZeneca-vaccin alleen nog gebruikt wordt bij personen tussen de 60 en 65 jaar. Alleen de Madrid regio was tegen dit besluit maar is toch begonnen met het annuleren van vaccinatie afspraken.

Later zal men beslissen of deze leeftijdsgroep uitgebreid kan worden naar 69 jaar. De personen tussen 45 en 59 jaar (inclusief) en personen jonger dan 45 jaar zoals gezondheidspersoneel en agenten of ander essentiële beroepen worden niet meer gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin.

Spanje heeft tot donderdag van het AstraZeneca-vaccin 3.232.200 dosissen ontvangen en reeds 2.154.772 gebruikt voor vaccinatie waarvan slechts 97 personen met een tweede dosis.