AstraZeneca-vaccin alleen nog toegediend bij personen tussen 60 en 65 jaar in Spanje

AstraZeneca-vaccin alleen nog toegediend bij personen tussen 60 en 65 jaar in Spanje
Beeld: 123rf

AstraZeneca-vaccin alleen nog toegediend bij personen tussen 60 en 65 jaar in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheids vertegenwoordigers, is men overeengekomen dat het AstraZeneca-vaccin alleen nog gebruikt zal worden bij personen tussen de 60 en 65 jaar (beiden inclusief).

Op de dag dat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA bekend heeft gemaakt dat er een mogelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes, heeft Spanje de vaccinatie-criteria met dit vaccin aangepast. 

Het EMA meent dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de bijwerkingen want de kans op de zeer zeldzame bijwerking is waarschijnlijk kleiner dan 1 op 100.000. 

Nederland heeft toch deze week het vaccineren met AstraZeneca momenteel gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar terwijl België alleen nog tijdelijk 55-plussers gaat prikken.

In Spanje heeft het Ministerie van Volksgezondheid in samenspraak met de autonome regio’s afgesproken dat het AstraZeneca-vaccin alleen nog gebruikt wordt bij personen tussen de 60 en 65 jaar. Alleen de Madrid regio was tegen dit besluit maar is toch begonnen met het annuleren van vaccinatie afspraken.

Later zal men beslissen of deze leeftijdsgroep uitgebreid kan worden naar 69 jaar. De personen tussen 45 en 59 jaar (inclusief) en personen jonger dan 45 jaar zoals gezondheidspersoneel en agenten of ander essentiële beroepen worden niet meer gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin.

Spanje heeft tot donderdag van het AstraZeneca-vaccin 3.232.200 dosissen ontvangen en reeds 2.154.772 gebruikt voor vaccinatie waarvan slechts 97 personen met een tweede dosis.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.