menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje annuleert deels mondkapjesplicht op het strand, bij het zwembad en in de natuur

Spanje annuleert deels mondkapjesplicht op het strand, bij het zwembad en in de natuur
Beeld: 123rf

Spanje annuleert deels mondkapjesplicht op het strand, bij het zwembad en in de natuur

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vorige week werd door middel van een publicatie in de staatscourant BOE aangekondigd dat er een mondkapjesplicht geldt in de openbare ruimtes zowel binnen als buiten. Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat het ook als het mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren, altijd verplicht wordt om een mondkapje te dragen zoals op het strand, bij het zwembad en in de natuur. Deze mondkapjesplicht-regel is nu aangepast maar moet nog officieel via een publicatie in de BOE bevestigd worden.

De publicatie in de BOE vorige week rondom de mondkapjesplicht in Spanje heeft voor aardig wat commotie gezorgd in en buiten Spanje. De tekst was zo algemeen geschreven dat men al snel de conclusie kon trekken (en gebaseerd op de tekst ook waar bleek) dat er een mondkapjesplicht zou gelden, ook als men de 1,5 meter afstand kan handhaven en zelfs als men op het strand of bij het zwembad aan het zonnen is of in de natuur wandelt.

Het duurde dan ook niet lang of de regionale overheden, met name in de toeristische regio’s, begonnen te klagen en men eiste een aanpassing . Het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsvertegenwoordigers hebben op woensdag het volgende afgesproken (LET OP: moet nog officieel bevestigd worden):

Er geldt geen mondkapjesplicht voor het individueel sporten en daarbij komt dat als er sprake is van een individuele intensieve fysieke inspanning van niet-sportieve aard in de buitenlucht en de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden men geen mondkapje hoeft te dragen. Daaronder valt onder andere het wandelen in de natuur of het fietsen, mits men 1,5 meter afstand bewaard van niet-samenwonenden.

De volgende activiteiten worden als onverenigbaar gezien met het gebruik van een mondkapje

  • Zwemmen in zee, meren, rivieren, waterreservoirs of zwembaden, overdekt of in de buitenlucht.
  • Het beoefenen van een sportieve activiteit in de wateromgeving.
  • Tijdens een pauze/rustmoment voor of na het zwemmen of sportieve activiteit in de wateromgeving.

Als je op een vast punt verblijft met 1,5 meter afstand hoef je op het strand of bij het zwembad geen mondkapje te dragen. Datzelfde geldt voor het zwemmen. 

Als je in beweging bent zoals naar een horecagelegenheid lopen, het strand of zwembad betreden of verlaten, strandwandelingen, het lopen naar en vanuit de zee, het gebruik van kleedruimtes (behalve douches) moet je WEL een mondkapje dragen.

LET OP want elke regionale overheid in de verschillende autonome regio’s kan de regels aanpassen, al geldt een algemene norm voor het hele land. Zo hebben de Balearen en Canarische Eilanden, Catalonië en andere regio’s al aangegeven de mondkapjesplicht niet te handhaven terwijl men in Andalusië zelfs strengere regels wil hebben.

ATTENTIE: Wanneer er meer informatie bekend wordt en deze aanpassingen officieel via de staatscourant BOE gepubliceerd worden zullen wij dat melden.