Search
menu
Search

Guardia Civil neemt in Valencia meer dan 200 opgezette dieren in beslag 

Guardia Civil neemt in Valencia meer dan 200 opgezette dieren in beslag
Beeld: Europa Press

Guardia Civil neemt in Valencia meer dan 200 opgezette dieren in beslag 

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Op een landgoed in Valencia vond de Guardia Civil een verzameling van 200 opgezette dieren. Er loopt een onderzoek naar de herkomst en de legaliteit van de verzameling. In de collectie zaten ook heel wat bedreigde en beschermde diersoorten.

Het is een terugkerend thema in Spanje. De vondst van beschermde diersoorten, zowel levend als dood, vaak enkel en alleen als verzamelobject of versiering. Kort geleden was er nog de ontdekking van een aantal tot krukjes omgevormde olifantspoten , nu deed de Guardia Civil een gelijkaardige, grotere vondst in een dorp in de autonome regio Valencia.

Aanvankelijk ging het nochtans om een routinecontrole afgelopen woensdag nabij het dorp Bétera. En toch vond de Guardia Civil  in totaal 200 opgezette dieren. Een heel aantal onder hen waren beschermde soorten zoals de Afrikaanse leeuw of de tijger.

De eigenaar van het landgoed is een bekende zakenman uit Valencia. Hij behoort tot een familie met belangrijke activiteiten binnen de bouwsector. Samen met de opgezette dieren werd ook een grote hoeveelheid ivoren olifant hoorns gevonden. Tegen de man loopt dan ook een onderzoek naar een misdrijf tegen beschermde flora en fauna.

De zakenman en zijn advocaat waren aanwezig bij het doorzoeken van de loods waar het materiaal in lag opgeslagen. Deels door de grootte van sommige stukken duurde de hele zoektocht bijzonder lang. Om vast te stellen welke dieren precies wettelijke inbreuken zijn namen de autoriteiten contact op met de administratieve autoriteit CITES (Convención sobre el Comercio Internacional de Especies Amenazadas de Fauna y Flora Silvestres, conventie over de internationale handel in bedreigde soorten van wilde fauna en flora).

De CITES overeenkomst is een internationaal akkoord die de transnationale handel in bedreigde diersoorten probeert tegen te houden. Zij duidt aan welke soorten verboden zijn en welke straffen daarvoor gerechtigd zijn. De zakenman wacht de resultaten van het onderzoek af.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?