menu: rubrieken, zoeken & meer

UITLEG: gezondheidsverklaring niet maar coronapas wel nodig om naar Spanje te reizen

UITLEG: gezondheidsverklaring niet maar coronapas wel nodig om naar Spanje te reizen
Beeld: SpanjeVandaag

UITLEG: gezondheidsverklaring niet maar coronapas wel nodig om naar Spanje te reizen

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Aan de hand van ons uitgebreide artikel op donderdag over de beëindiging van de eis om een SpTH gezondheidsverklaring in te vullen voordat je naar Spanje reist, nogmaals even een korte uitleg omdat er veel vragen zijn. De gezondheidsverklaring SpTH hoeft NIET meer ingevuld te worden maar reizen naar Spanje kan alleen met een geldig digitaal EU-covidcertificaat ofwel coronapas als je reist met het vliegtuig of een boot.

UPDATE: Sinds 2 juni 2022 hoeven reizigers uit Europese Unie en Schengenlanden die naar Spanje reizen GEEN digitaal EU-covidcertificaat of coronapas meer te hebben om Spanje in te mogen. Meer informatie lees je HIER.

In ons EERDER GEPLAATSTE uitgebreide artikel op donderdag hebben we de stappen beschreven die je kunt (niet moet) doen om jouw digitaal EU-covidcertificaat te valideren . Dat is een vrijwillig en niet verplicht proces wat niets meer is dan een proef/test om te controleren of jouw digitaal EU-covidcertificaat geldig is om Spanje binnen te mogen komen. Met name belangrijk in geval van gevaccineerden met de boosterprik (verplicht na 270 dagen na primaire vaccinatiereeks).

Wat heb je nodig?

NIET: De gezondheidsverklaring via de SpTH website HOEFT NIET MEER INGEVULD TE WORDEN. Dat wil zeggen, je hoeft niet meer voor aanvang van de reis alle reisgegevens en persoonlijke informatie door te geven om daarna 48 uur voor vertrek een QR-code aan te maken. Die eis is komen te VERVALLEN. Op deze website kun je wel vrijwillig jouw digitaal EU-covidcertificaat valideren om te controleren of deze geldig is in Spanje.

Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen digitaal EU-covidcertificaat ofwel coronapas te hebben en hoeven dus ook niet meer de SpTH gezondheidsverklaring in te vullen. Kinderen onder de 12 jaar kunnen dus zonder problemen met hun ouders meereizen.

WEL: Wat je WEL NODIG hebt is een digitaal EU-covidcertificaat of (internationale) coronapas zoals die in de CoronaCheck-app staat in Nederland en CovidSafe-app in België. Deze bestaat uit 1 van de volgende 3 documenten die verplicht zijn voor reizigers vanaf 12 jaar om Spanje binnen te mogen komen: vaccinatiebewijs OF testbewijs OF herstelbewijs. Lees HIER meer over aan welke eisen deze moeten voldoen.

NOTA: Mocht je in Spanje woonachtig zijn dan hebben we HIER omschreven hoe je jouw ‘Certificado COVID Digital de la UE’ kunt opslaan en bewaren in de SpTH-app.

Na aankomst Spanje

NIEUW: Na aankomst bij het vliegveld in Spanje moet je de borden volgen voor de ORANJE gezondheidscontrole. Daar moet je bij het personeel nogmaals jouw digitaal EU-covidcertificaat laten zien (dat kan dan via de smartphone app of de papieren/digitale versie). Reizigers die geen geldig digitaal EU-covidcertificaat hebben moeten de borden volgen voor de BLAUWE gezondheidscontrole en moeten dan ook de SpTH gezondheidsverklaring ingevuld hebben. Dat laatste geldt dus NIET voor diegene die een geldig digitaal EU-covidcertificaat hebben zoals hierboven beschreven.

Het dragen van een mondkapje in het vliegveld in Spanje is VERPLICHT. Ook na 20 april wanneer het dragen van mondkapjes in binnenruimtes in Spanje niet meer verplicht is. In het vliegtuig is het dragen van een mondkapje, net zoals in het openbaar vervoer (ook na 20 april) verplicht in Spanje.

ATTENTIE: Controleer ALTIJD voor aanvang van de reis de officiële websites van de autoriteiten zoals in Spanje het Ministerio de Sanidad , in Nederland Nederlandwereldwijd.nl  en in België Diplomatie.belgium.be . Kijk ook eens op Re-open EU  van de Europese Unie waar alle huidige regels staan. Dit artikel is geplaatst op 8 april 2022.