skip to Main Content
Spanje verliest eerste internationale arbitrage proces vanwege ingetrokken subsidies op zonne-energie

Spanje verliest eerste internationale arbitrage proces vanwege ingetrokken subsidies op zonne-energie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Internationaal Centrum voor Beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID) heeft in een internationaal arbitrage proces tegen de Spaanse overheid een eerste uitspraak gegeven. Deze was echter niet in het voordeel van de Spaanse overheid maar van het in Groot Brittannië gevestigde Eiser Infrastructure Limited. In de uitspraak staat dat de Spaanse overheid inbreuk heeft gemaakt op artikel 10 van het Verdrag inzake het Energiehandvest. Spanje moet het Britse bedrijf nu 128 miljoen euro terugbetalen.

Het is de eerste keer dat een internationale arbitrage proces in nadeel is van Spanje aangezien de eerdere twee gehouden processen in het voordeel van Spanje waren. Dit keer vonden de drie arbiters echter dat het Britse investeringsbedrijf gelijk had en in plaats van de gevraagde 300 miljoen zullen ze nu 128 miljoen euro schadevergoeding moeten ontvangen van de Spaanse overheid.

Het heeft allemaal te maken met de subsidies die in eerste instantie gegeven werden aan internationale bedrijven en investeringsgroepen om geld te pompen in de zonne-energiesector in Spanje. De economische crisis gooide echter roet in het eten waardoor er flink bezuinigd werd in Spanje. De eerste bezuinigingen vonden plaats eind 2010 onder de socialistische PSOE regering van Zapatero. De tweede ronde bezuinigingen vonden plaats in 2013 toen de conservatieve PP aan de macht was gekomen waarbij tevens de Spanjaarden bekend werden met de zogenaamde zonbelasting.

Het Britse Eiser Infrastructure Limited, een investeringsfonds met banden met de ABN Amro, investeerde in 2007 ruim 935 miljoen euro in zonnepanelenvelden in de provincies Ciudad Real en Badajoz omdat ze toen graag mee wilden doen met de “boom” van de zonne-energie in Spanje. Die droom mocht voor hen en voor vele anderen echter niet lang duren. Spanje kan na deze uitslag waarschijnlijk meer arbitragezaken gaan verwachten want er zijn tientallen bedrijven en investeringsfondsen benadeeld door de Spaanse bezuinigingen en valse beloften.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Hè hè nu nog die belachelijke en schandalige soledariteits belasting voor particulieren aanpakken!

  2. Volkomen terecht! Het is een schande dat Spanje al niet voor ten minste 25% op groene energie draait. Als er 1 land in Europa is die dit percentage op zijn sloffen kan behalen is het Spanje wel. Over de reden dat dit niet zo mocht zijn, is al voldoende geschreven op deze site. Nu geen tijd meer verliezen en aan de bak!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken