skip to Main Content
Groot Brittannië neemt maatregelen om vakantie fraudes te voorkomen
Diario Información

Groot Brittannië neemt maatregelen om vakantie fraudes te voorkomen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Britse maatregelen tegen vakantie-fraude Spanje

Diario Información

MADRID – Goed nieuw voor de hotelsector in Spanje nu het Britse Ministerie van Justitie heeft aangekondigd maatregelen te gaan nemen om de zogenaamde vakantie-fraudes te voorkomen. Het gaat daarbij om die frauduleuze aantijgingen van Britse vakantiegangers die na het bezoek van een hotel in Spanje ziek werden en een schadevergoeding eisten en vaak ook kregen.

Het Britse Ministerie van Justitie heeft aangekondigd eindelijk iets te gaan doen aan de zogenaamde “fraude por enfermedad” ofwel de vakantieziekte-fraude van Britse vakantiegangers in Spanje. De afgelopen drie jaar zijn deze meldingen met maar liefst 500% gestegen. Dat zal in de toekomst moeilijker gaan worden omdat men in Groot Brittannië een limiet gaat stellen aan de hoogte van vergoedingen.

Claim farm

Veel Britse vakantiegangers worden voor, tijdens en na de vakantie in Spanje bestormd door zogenaamde “claim farms”, bedrijven waar honderden advocaten werken en die niets anders doen dan geld claimen vanwege zogenaamde niet genoten vakanties vanwege ziektes etc. van de Britse klanten.

Jackson-law wet

In de uit 2013 daterende consumentenwet (Jackson law) in Groot Brittannië staat dat eenieder een claim kan indienen wanneer men bewijzen kan overhandigen. Dit kan zelfs nog gebeuren tot drie jaar na het gebruik van een product of dienst, dus ook in het geval van vakanties. Een simpel bewijs van een doktersbezoek of kassabon van een apotheek kan al genoeg zijn om een claim te rechtvaardigen.

Claims

Aan de Costa Blanca en met name in Benidorm was het aantal claims in 2015 minder dan 1.000 maar is dat in 2017 gestegen naar meer dan 10.000 claims die werden ingediend. Ook op de Balearen eilanden, en dan met name in de grote toeristenplaatsen van het eiland Mallorca, zijn in 2017 veel claims binnengekomen en is dat aantal met maar liefst 400% toegenomen in vergelijking tot 2016.

Dankzij voorzorgsmaatregelen van de Spaanse hotelsector zoals betere controle, steeg dit soort claims niet veel meer in 2017 maar nog steeds hebben de vakantie-claims de hotelsector miljoenen gekost.

Ziek

Het merendeel van de claims is vanwege ziekte en de gevolgen daarvan zoals overgeven en diarree en gastro enteritis. Dat zijn namelijk de moeilijkste om tegenin te gaan aangezien een simpel kassabonnetje van een apotheek al bewijs genoeg is voor een claim. Van een 10.000 euro claim gaat 7.000 euro naar de advocaten en 3.000 euro naar de zieke klant.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken