skip to Main Content
Wijziging in rijbewijs type B in Spanje
Freepik

Wijziging in rijbewijs type B in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wijziging in rijbewijs type B in Spanje

Freepik

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT gaat een wijziging invoeren in het verkeersreglement wat direct gevolgen heeft voor alle automobilisten met een Type B rijbewijs. Binnenkort is het toegestaan om auto’s te rijden die zwaarder zijn dan de tot nu toe maximale 3.500 kilo. Dit zal met name veranderd worden vanwege de vaak zwaardere op elektriciteit rijdende en hybride auto’s.

Met de aankondiging van de aankomende wijziging in de verkeersnorm heeft de Dirección General de Tráfico (DGT) alvast laten weten dat binnen niet al te lange tijd ook binnen de EU deze regels zullen gelden.

Op dit moment is het maximale gewicht van een voertuig wat een automobilist met een rijbewijs type B mag rijden 3.500 kilo. Alleen met een kar (maximaal 750 kilo zwaar) achter de auto mag men rijden met maximaal 4.250 kilo.

Na de wijziging in de Spaanse verkeersregels zal dat maximale gewicht verhoogd worden naar 4.250 kilo. Dat zal dan alleen gelden voor die automobilisten die al minstens 24 maanden (2 jaar) hun rijbewijs hebben. Beginnende automobilisten die nog een groen/witte L achterop de ruit hebben zullen dus niet kunnen genieten van deze wijziging.

Tot nu moet men voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo een Type C, C1 of C2 rijbewijs hebben (tussen de 3.500 en 7.500 kilo).

De verhoging van de kilo’s heeft alles te maken met elektrische voertuigen die extra zwaar zijn door de accu’s die men nodig heeft om energiezuinig en milieubewust te rijden. Elektrische en vooral ook hybride auto’s zijn vaak zwaarder dan 3.500 kilo vanwege de extra accu’s en de brandstoftank (in geval van een hybride).

De redactie vraagt zich nu af of de verhoging van de toegestane kilo’s op een gewoon rijbewijs type B ook gunstig zal zijn voor camperrijders in Spanje. Wie weet daar het antwoord op?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. Ik woon 25 jaar in Spanje, dus misschien is er het een en ander veranderd. Maar ik heb 1 keer mijn rijbewijs bij het consulaat kunnen verlengen. Daarna moet je het omzetten naar een Spaans rijbewijs.
  Het voordeel van een Nederlands rijbewijs is dat geen punten kunnen afnemen, maar ik vind het rijbewijs gemakkelijk omdat dit een soort Nie is in klein formaat. Er staat immers je nie nummer op.

 2. En beste nog even dit woonachtig of niet er is geen enkele instantie die je kan verplichten om je rijbewijs te veranderen in spaans is weer een oude doos truuk
  Ach mossat blijft catalaan doe eens een vraagje bij dgt

 3. Eric leek niet blij met je nl. Rijbewijs je had een es nu weer wisselen ….?. Welkom in spanje trouwens

 4. Als je Nederlander bent met een Nederlands rijbewijs is toch de Nederlandse wetgeving van toepasing. Dus als je hier niet zwaarder mag zijn dan 3500 kg mag je ook in Spanje niet zwaarder zijn dan 3500kg.Of je moet langdurig in Spanje wonen en je rijbewijs omzetten in een Spaans rijbewijs

  1. Dus Alfred, met jouw Nederlandse rijbewijs geldt de Nederlandse wet in Spanje omdat je Nederlander bent? Beetje rare bewering wel. Ook kun jij je Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans exemplaar zodra jij uitgeschreven bent uit Nederland en ingeschreven in Spanje . Dat moet je zelfs.

   1. Onzin, je kunt je rijbewijs als resident omwisselen voor een Spaanse. Je moet dat niet, je kunt je NL houden totdat het verloopt, daarna krijg je een Spaans rijbewijs.

    1. Ik dacht dat men hier in Catalonië een Spaans rijbewijs erbij kreeg op vertoon van je normale, maar het blijft maar 3j geldig. Ben er evenwel niet zeker van

    2. Jij schrijft onzin, zodra je uitgeschreven bent uit Nederland krijg je in Nederland geen nieuwe rijbewijs meer en moet je dat aanvragen in het land waar je woont. Bij het verlopen of verlies mag jij in spanje opnieuw afrijden, wat voor jou best moeilijk zal worden, met die onzin die jij schrijft hier.

     1. Gelieve te lezen wát er staat ipv iemand aan te vallen! Er staat letterlijk “Ben er evenwel niet zeker van”.
      Als ik kijk naar de structuur van je tekst vermoed ik dat het voor jou ook best moeilijk zal zijn zonder een degelijk vertaalprogramma! Als je iemand zomaar aanvalt kan je een reactie verwachten…ventje

     2. Anton, je schrijft dat je het rijbewijs MOET omwisselen als je resident bent in Spanje. Dat is niet waar, je MOET dat niet, je kunt het. Je kunt vrolijk nog 10 jaar op je NL of B rijbewijs hier rondrijden totdat het verloopt.Daarna is het verplicht.
      En wees niet zo zuur, het feit dat je hier woont maakt nog niet dat je alles weet. (voor je weer gaat schelden, ik woon en werk hier nu inmiddels 4 jaar).

     3. Even voor onze vlaamse patat boer, goed lezen is ook een kunst. Even goed lezen waarop gereageerd wórdt. Jij hebt echt een probleem als toetsenbord ridder. Daarbij komt dat ik alleen de nederlandse regelgeving ken en niet de Belgische, waar jij vandaan schijnt te komen gezien je stoere spreken en antwoorden. Iedere nederlander die zich uit heeft laten schrijven uit nederland en in Spanje ingeschreven is, heeft een probleem bij verlies van het nederlandse rijbewijs. Dan krijg nog in nederland of spanje een vervangend exemplaar en zal men opnieuw examen moeten doen. Of men hier eigendom heeft of al 10 jaar woont maakt weinig uit.

    3. Ik ben pas geleden aangehouden en er werd mij door de mossos gezegd dat ik mijn rijbewijs moet omwisselen

     1. Ik vorig jaar: ze vroegen of ik een NIE-nr had. Ik antwoordde: ja. Daarop wisten ze me te vertellen dat ik een Spaans rijbewijs moest halen. Ik zei daarop dat ik NO-RESIDENT ben. Waarop ze me vertelden dat ze dat niet konden controleren. Ik liet mijn DNI zien en zei dat alle verwante info erop staat waarop ze antwoorden dat ze de chip niet kunnen uitlezen. Wél: dát is niet mijn probleem!
      Bij navraag bleek dat het op dat moment nog niet van toepassing was (trouwens nu nog steeds niet).
      Och ja, voor het ventje Anton hierboven: het gaat hier dus wel over iemand die een eigendom heeft in Spanje, maar er niet officieel woont, dus “no resident”. Hopelijk begrijp je dit!

     2. Als EU burger mag je als resident je NL of wat voor land ook je rijbewijs houden in Spanje (als resident). Het is alleen geen identificatiebewijs zoals een Spaans rijbewijs is, dus het kan handig zijn om het om te wisselen. Het is niet waar dat je het moet omwisselen, een niet resident is helemaal onzin natuurlijk, zou betekenen dat iedereen met een vakantiehuisje dat moet. Ik snap dat een discussie met de Guardia niet is wat je wil, maar ga anders maar naar Trafico, daar kreeg ik de informatie.

 5. Het wordt tijd dat alle bij de EU aangesloten hierin meegaan, ex Zwitserland natuurlijk. Mijn camper is in Duitsland gebouwed (Hymer) en heeft oorspronkelijk een Technisch Toegestane Massa van 3800 Kg, maar in Nederland teruggebracht naar 3500Kg, om het rijden met een BE rijbewijs toe te staan. Nu wil ik de TTMM weer tergbrengen naar de 3800 KG. Ik ben in het bezit van het Z.g. Groot rijbewijs, zo wat is het probleem. Dan gaat de bureaucratie in Nederland in werking. Eerst een toezegging op papier van Hymer, inmiddels toegezegd, maar nog niet binnen met de officiele documenten kosten Euro 100,–, daarna het geheel opsturen naar RDW in Veendam…kosten 59,20, daarna naar een keuringsstation….ook niet gratis…Deze procedure loopt inmiddels ruim een maand. En ik wil zonder problemen door Europa reizen…..Kijk Zwitserland hoef je niet echt door, maar Oostenrijk doet lastig met weegbruggen naast de snelweg/parkeerplaatsen. J.C.( hij van boven) waar zijn ze mee bezig?

 6. Ik kan mij volledig vinden in de reactie van Fran Carlos.
  Het Europees gedrocht slaat weer toe, en alle baantjes jagers liften mee.
  De hele E U is een geld verslindende hobby, van materialisme.

 7. Ik weet niet waarop gebaseerd is dat elektrische auto’s zo zwaar zijn. De zwaarste elektrische personenauto met de grootste accu is de Tesla model S en weegt ruim 1000 kg minder dan de genoemde 3500 kg. Ik denk dat er een andere reden achter deze maatregel schuilt, zoals zo vaak in Spanje.

  1. Dat zijn daar nogal eens wagens he , die rijden met een extra batterij zekers ?

 8. Dus Spanje heeft al weer gecapituleerd voor de groene leugenachtigheid van de duurzaamheid. Accu’s behoren door hun beperkte houdbaarheid en hun giftige zware metalen en het accuzuur tot de meest vervuilende energiebronnen van de wereld. De zwaardere auto’s vormen een grotere belasting voor wegen en bruggen. Het wordt toch tijd dat er een halt wordt toegeroepen aan de terreur van de milieumaffia. Natuurlijk komt dit alles weer uit de koker van het EUSSR politbureau in Brussel. De nu electrische autolobby wrijft zich zelfvoldaan in de handen: de wereldvreemde, slechts in dienstauto’s rijdende politici zijn er weer ingetrapt.

  1. Niet akkoord: accu’s worden reeds 25j volledig gerecycleerd, inclusief die giftige stoffen. Als ik kan kiezen om te gaan staan achter een elektrische wagen of een wagen op fossiele brandstof, dan is mijn keuze snel gemaakt… En wat te denken van de duizenden raffinaderijen ter wereld die reeds een eeuw lang 24/24 de lucht verpesten en hierdoor ook meegewerkt hebben aan de opwarming? Hoog tijd dat we massaal overstappen op duurzamere energie!
   Wat betreft bruggen en wegen: deze zijn allen geconstrueerd met het oog op vrachtvervoer, me dunkt dat die 30-tonners wel iets meer wegen.

  2. Tsja, kijk eens naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en Utrecht. De helft(!!!!) van de bevolking heeft daar op extremistische partijen gestemd wat milieu betreft. Totaal ziek, die steden. Eigenlijk hoop ik dat deze extremisten de binnenstad helemaal afsluiten voor auto’s . Kan je lachen wat er dan gebeurd. Ik bedoel maar te zeggen: deze fundamentalisten zijn gewoon uit op destructie van de economie onder het mom van milieu.

   1. De groenen in België willen een EZ in gans het land. Tja, ik ben wel voorstander maar dan wel in fases. Je kan dit niet verwezenlijken in pakweg 25j he…ik ga het toch niet meer meemaken hoor!

 9. Wat zijn we toch weer het netste jongetje van de klas. We mogen weer jaar vooraan zitten. Door wetgeving in Nederland gedwongen om voor 1500,00€ C1 rijbewijs te halen.
  Kan ook weer in glazen kast.

 10. Voor de oudere type campers wel natuurlijk, want dan kun je met een grotere camper ook gerust op stap.
  Bij de nieuwe campers wordt ook steeds meer elektrisch, dus uiteindelijk verdwijnt dit voordeel dus ook weer!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken