skip to Main Content
Inwoners Málaga opgelet: de terral komt eraan met hoge temperaturen
123rf

Inwoners Málaga opgelet: de terral komt eraan met hoge temperaturen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Voor diegene die in de provincie Málaga woont is het een fenomeen dat elk jaar wel een, twee of meerdere keren voorkomt maar voor andere lezers is het wellicht iets nieuws. De ‘terral’ is een warme wind die kan zorgen voor ondraaglijke temperaturen.

Volgens de regionale media zal de ‘terral’ vanaf donderdag opnieuw in de provincie aanwezig zijn waardoor het kwik amper onder de 30 graden zal komen de komende dagen terwijl de gevoelstemperatuur hoger zal liggen omdat er praktisch geen luchtvochtigheid zal zijn op sommige plaatsen in de provincie.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet  zorgt de westelijke wind voor de komst van de terral op donderdag en zal waarschijnlijk dit weekend verdwijnen. In de kustplaatsen zal de temperatuur lager zijn dan in het binnenland van de provincie. Daarbij wordt gesproken over temperaturen boven de 30 of in ieder geval rond de 30 graden in het binnenland en 24 tot 25 graden langs de kust.

Ontstaan terral

Maar hoe ontstaat nu een terral? Vaak wordt verondersteld dat de terral wind afkomstig is uit Afrika maar, op uitzonderingen na, is dat niet het geval. Deze windsoort wordt in de provincie Málaga namelijk gevormd wanneer de zon verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt en het vasteland dat sneller afkoelt dan de zee.

Op dat moment stijgt de warme zeelucht en de plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of terral te voelen is.

De terral wind is dus niet afkomstig uit het zuiden/zuidoosten zoals de warme en droge Afrikaanse wind maar uit het binnenland, het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam ‘terral’ van ‘tierra’.

Hoogste temperaturen woensdag

Op woensdag werd in de provincie Málaga bij het vliegveld de hoogste temperatuur gemeten met 28,1 graden terwijl het in de haven van Málaga 27,8 graden werd. Op woensdag werd echter de hoogste temperatuur van Spanje gemeten in Murcia met 29,3 garden en in Lorca (Murcia) met 29,1 graden.

Ook in Alicante was het woensdag warm met 28,5 graden terwijl het in Xátiva (Valencia) 28,3 graden werd en bij het vliegveld Alicante-Elche 27,9 graden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. “terwijl de gevoelstemperatuur hoger zal liggen omdat er praktisch geen luchtvochtigheid zal zijn” klopt niet. Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe ondraaglijke de warmte. Niet andersom.
  In de Tropen is het bij 30 graden en 80-100% luchtvochtigheid bijna niet uit te houden terwijl in de Sahara het makkelijk dik door de 40 graden kan worden maar het toch beter te doen. Hier is de luchtvochtigheid dan ook zeer laag…

  Als de luchtvochtigheid laag is kan het menselijk lichaam makkelijker transpireren, een process om het lichaam te koelen. Dat men in de Tropen meer lijkt te transpireren komt omdat het zweet amper verdampt en het lichaan dus nog harder gaat werken (transpireren) om toch maar koeling te bewerkstellingen.

  Ik kan me als jonge 22 jarige man nog herinneren dat ik eens op een sleepboot in Dubai, net aangekomen, bij 43 graden aan dek aan het werk was. Warm, maar te doen. We zijn toch Hollanders niet? Die zeuren niet…. En amper zweten. Er stond een lekker briesje dus het verdampte snel en het voelde ook niet echt als ‘heet’.

  Op gegeven moment moesten we iets doen in het ruim van het schip, waar amper wind stond. Daar binnen zag je binnen een minuut letterlijk de druppels zweet uit al je lichaams porien komen. Na 2 minuten helemaal zeik nat tot druppelen op de vloer aan toe. En na 3 minuten terug aan dek alwaar ik ook al snel onder zeil ging. “Oververhitting”. Na plaatsing in de airco (nog steeds 28 graden) ruimte en het deppen met handdoeken kwam ik al snel weer bij en werd me aangeraden om het wat rustiger aan te doen.

  Hetzelfde effect wat ze in Malaga krijgen komt ook bij Alicante wel eens voor. In de 19 jaar dat we hier op 30km landinwaarts op 600 meter hoogte van de stad Alicante wonen hebben we het een paar keer mee gemaakt dat het hier met een wind vanuit het binnenland dik in de veertig graden werd. Record is 48 graden! En gort droog… Soms kwam deze wind pas na het vallen van de avond opsteken en in plaats van dat het koeler werd ging de temperatuur dan ineens zo’n 5-8 graden omhoog! Heetste nacht ooit meegemaakt hier op mijn weerstation was 36 graden…..

 2. wanneer droge lucht over ons lichaam ruist zal hierdoor ons zweet sneller verdampen waardoor het net andersom frisser aanvoelt want verdamping vraagt om warmte uit de omgeving te ontnemen waardoor koeling ontstaat, het is een streven naar natuurlijk evenwicht. Vergelijk het met de situatie wanneer je net uit zee komt en de wind fris aanvoelt. En ook andersom: Je doet gewoon even de test door thuis je was te drogen hangen waardoor de ruimte vochtig wordt en daar zal het gevoelsmatig dan ook warmer aanvoelen omdat natuurlijke transpiratie tegengehouden wordt dus voel je hier minder afkoeling.

   1. Heerlijk hier. Moet maandag naar Nederland! Geef mij dan maar zon zee en warmte in Malaga, en gauw weer terug ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken