Inwoners Málaga opgelet: de terral komt eraan met hoge temperaturen

Oeps ... foto ontbreekt!

Inwoners Málaga opgelet: de terral komt eraan met hoge temperaturen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Voor diegene die in de provincie Málaga woont is het een fenomeen dat elk jaar wel een, twee of meerdere keren voorkomt maar voor andere lezers is het wellicht iets nieuws. De ‘terral’ is een warme wind die kan zorgen voor ondraaglijke temperaturen.

Volgens de regionale media zal de ‘terral’ vanaf donderdag opnieuw in de provincie aanwezig zijn waardoor het kwik amper onder de 30 graden zal komen de komende dagen terwijl de gevoelstemperatuur hoger zal liggen omdat er praktisch geen luchtvochtigheid zal zijn op sommige plaatsen in de provincie.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet  zorgt de westelijke wind voor de komst van de terral op donderdag en zal waarschijnlijk dit weekend verdwijnen. In de kustplaatsen zal de temperatuur lager zijn dan in het binnenland van de provincie. Daarbij wordt gesproken over temperaturen boven de 30 of in ieder geval rond de 30 graden in het binnenland en 24 tot 25 graden langs de kust.

Ontstaan terral

Maar hoe ontstaat nu een terral? Vaak wordt verondersteld dat de terral wind afkomstig is uit Afrika maar, op uitzonderingen na, is dat niet het geval. Deze windsoort wordt in de provincie Málaga namelijk gevormd wanneer de zon verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt en het vasteland dat sneller afkoelt dan de zee.

Op dat moment stijgt de warme zeelucht en de plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of terral te voelen is.

De terral wind is dus niet afkomstig uit het zuiden/zuidoosten zoals de warme en droge Afrikaanse wind maar uit het binnenland, het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam ‘terral’ van ‘tierra’.

Hoogste temperaturen woensdag

Op woensdag werd in de provincie Málaga bij het vliegveld de hoogste temperatuur gemeten met 28,1 graden terwijl het in de haven van Málaga 27,8 graden werd. Op woensdag werd echter de hoogste temperatuur van Spanje gemeten in Murcia met 29,3 garden en in Lorca (Murcia) met 29,1 graden.

Ook in Alicante was het woensdag warm met 28,5 graden terwijl het in Xátiva (Valencia) 28,3 graden werd en bij het vliegveld Alicante-Elche 27,9 graden.

Ga naar de inhoud