Search
menu
Search

Vanaf 12 mei is de prikklok bij bedrijven in Spanje verplicht

Oeps ... foto ontbreekt!

Vanaf 12 mei is de prikklok bij bedrijven in Spanje verplicht

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 12 mei is het voor de werkgevers verplicht om de werknemers gebruik te laten maken van de prikklok. Door een prikklok te gebruiken is het mogelijk na te gaan wanneer een werknemer binnen is gekomen en hoe laat hij/zij weer weggaat. Op deze manier kan men beter de fraude op de werkplaats bestrijden.

De traditionele prikklok waarbij de werknemer een prikkaart van karton in de daarvoor bedoelde opening van het apparaat steekt waarna er een stempel met de datum en tijd op de kaart gedrukt wordt, wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Deze is vervangen door moderne gecomputeriseerde tijdregistratiesystemen.

Bij de moderne computersystemen moet de werknemer een nummer invoeren, een magneetkaart of badge bij het apparaat houden, een vinger op een sensor leggen of een 3D scan laten maken van het gezicht waarna de computer de code van de werknemer en het tijdstip vastlegt.

Vanaf 12 mei is het voor de werkgevers in Spanje verplicht om een prikklok te hebben waar de werknemers verplicht moeten in- en uitchecken. Op deze manier worden de echte werktijden geregistreerd en zijn werknemers beter beschermd zodat zij overuren ook betaald krijgen.

Bedrijven en ondernemers zijn er niet echt blij mee want ten eerste hebben zij niet veel tijd gehad om de prikklokken aan te schaffen en te installeren en ten tweede verwachten bedrijven dat ze miljoenen extra kosten gaan maken omdat extra uren betaald moeten gaan worden. Voldoen bedrijven niet aan de verplichte prikklokken dan kan men beboet worden tot 6.250 euro.

Uit de gegevens van de Spaanse overheid blijkt dat werknemers in 2018 gemiddeld 6,45 miljoen uren extra hebben gewerkt waarvan 48% niet uitbetaald werd en deze ook niet worden opgeteld bij de arbeidsgeschiedenis van de werknemers en deze ook niet meetellen bij de Seguridad Social.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?