skip to Main Content
Vanaf 12 mei is de prikklok bij bedrijven in Spanje verplicht
123rf

Vanaf 12 mei is de prikklok bij bedrijven in Spanje verplicht

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf 12 mei is het voor de werkgevers verplicht om de werknemers gebruik te laten maken van de prikklok. Door een prikklok te gebruiken is het mogelijk na te gaan wanneer een werknemer binnen is gekomen en hoe laat hij/zij weer weggaat. Op deze manier kan men beter de fraude op de werkplaats bestrijden.

De traditionele prikklok waarbij de werknemer een prikkaart van karton in de daarvoor bedoelde opening van het apparaat steekt waarna er een stempel met de datum en tijd op de kaart gedrukt wordt, wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Deze is vervangen door moderne gecomputeriseerde tijdregistratiesystemen.

Bij de moderne computersystemen moet de werknemer een nummer invoeren, een magneetkaart of badge bij het apparaat houden, een vinger op een sensor leggen of een 3D scan laten maken van het gezicht waarna de computer de code van de werknemer en het tijdstip vastlegt.

Vanaf 12 mei is het voor de werkgevers in Spanje verplicht om een prikklok te hebben waar de werknemers verplicht moeten in- en uitchecken. Op deze manier worden de echte werktijden geregistreerd en zijn werknemers beter beschermd zodat zij overuren ook betaald krijgen.

Bedrijven en ondernemers zijn er niet echt blij mee want ten eerste hebben zij niet veel tijd gehad om de prikklokken aan te schaffen en te installeren en ten tweede verwachten bedrijven dat ze miljoenen extra kosten gaan maken omdat extra uren betaald moeten gaan worden. Voldoen bedrijven niet aan de verplichte prikklokken dan kan men beboet worden tot 6.250 euro.

Uit de gegevens van de Spaanse overheid blijkt dat werknemers in 2018 gemiddeld 6,45 miljoen uren extra hebben gewerkt waarvan 48% niet uitbetaald werd en deze ook niet worden opgeteld bij de arbeidsgeschiedenis van de werknemers en deze ook niet meetellen bij de Seguridad Social.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Dit is voor veel kleine ondernemingen toch niet te doen!? Allemaal extra kosten om niets. Stel dit gewoon in voor bedrijven met meer dan xx werknemers!

 2. Hopelijk worden dan ook de uren “geprikt” die een werknemer (en met name een ambtenaar) weg is om te “ontbijten”! Vooral in Andalucia doodnormaal dat je een uur moet wachten tot iemand terug is…

  1. Ik weet niet over welk spanje je het hebt . Ik werk in Madrid en kan je wel vertellen dat hier afspraken worden nagekomen en er op mijn werk geen sprake kan zijn van te laat komen of bananen eten onder werk tijd.

 3. Het is een ouderwetse achterhaalde methode. Wat is er met gewoon vertrouwen?
  Ik heb in Nederland nog nooit een prikklok gezien. Je krijgt betaald voor je werk en als je dat niet goed doet lig je eruit. Simpel. Of je krijgt geen loonsverhoging.

  In Spanje hebben we zelf een bedrijf met 4 werknemers. Zolang ze hun werk doen maak ik er geen probleem van als ze eens te laat zijn, of eerder naar huis. Het gebeurt ook wel eens andersom. En als ik vindt dat het scheef gaat lopen krijgt men dat te horen. Nee, nou moeten we ineens alles nauwkeurig bij gaan houden. En wat als mijn werknemer meteen van huis naar zijn afspraak bij de klant gaat? Wie controleerd dat? Moet ie nu eerst naar de zaak komen of zijn gezicht te laten zien? Belachelijk. Het wordt je in Spanje als werkgever al bijna net zo ongemakkelijk gemaakt als in Nederland… bah…

 4. Terug naar het verleden. Verbaasd me … de positieve reacties die ik lees!!! Klok of niet.. je moet je werk af krijgen!! Daar gaat het toch om? Puffff

 5. Nou zijn de bedrijven die de werknemers altijd onderbetalen ineens niet meer zo blij. Gelukkig is daar nu eindelijk werk van gemaakt en wordt het dievengulde vanaf 12 mei goed aangepakt.

 6. Geldt dat ook voor de ambtenaren? Ik vraag dat want velen zitten niet op hun plaats en zijn terug te vinden in El Corte Inglés. Ik heb al eens voorgesteld de ambtenaren allemaal een gratis verplicht kostuum te geven wat ze dan dragen moeten, zodat zoiets meteen opvalt in El Corte Inglés, maar daar ging men niet op in.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken