Eerste met coronavirus besmette kat in Spanje overleden (UPDATE)

Eerste met coronavirus besmette kat in Spanje overleden
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In Catalonië is de eerste met het coronavirus besmette kat van Spanje overleden. Het gaat om het zesde geval wereldwijd waarbij een kat besmet raakte met het coronavirus maar de vierjarige Negrito heeft net zoals haar baasje de COVID-19 ziekte als gevolg van het coronavirus niet overleefd.

UPDATE: De kat Negrito is niet als gevolg van het coronavirus overleden zo hebben de autoriteiten en de DIrección General de Derechos de loas Animales bevestigd. De kat overleed door een hartstilstand en pas na de autopsie kwam men erachter dat de kat het coronavirus had wat niet de doodsoorzaak is geweest.

Negrito is de eerste kat van Spanje en de zesde wereldwijd geworden die besmet is geraakt met het coronavirus. De vierjarige kat leefde in een woning waar verschillende personen ziek waren als gevolg van het coronavirus en waar het baasje van de kat overleed aan de COVID-19 ziekte.

Negrito had hypertrofische cardiomyopathie, een van de meest voorkomende hartaandoeningen bij katten die meestal van genetische oorsprong is.

Negrito werd echter na een hartfalen bij een dierenkliniek opgenomen met een temperatuur van 38,5 graden en een laag aantal bloedplaatjes. Nadat ze Negrito hadden geëuthanaseerd stuurden de dierenartsen het lichaam uit voorzorg naar het Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) waar ze een biocontainment-eenheid hebben die veilig met coronavirus kan werken. Daar ontdekten ze SARS-CoV-2 RNA in monsters genomen uit de neus en het spijsverteringskanaal van het dier. 

De conclusie is nu dat de kat die aan cardiomyopathie leed later door de mens besmet werd met SARS-CoV-2 wat uiteindelijk de dood van de vierjarige Negrito heet versneld. Maar het coronavirus is niet de doodsoorzaak gebleken.

Negrito is daarmee de zesde kat ter wereld die positief zijn getest op coronavirussen, samen met acht tijgers, leeuwen en katachtigen in de Bronx Zoo in New York en twee honden in Hong Kong. In Nederland werd bij nertsen het coronavirus vastgesteld. In België werd het coronavirus ook bij een huiskat vastgesteld.

Vergeleken met de bijna vier miljoen bevestigde gevallen van mensen die wereldwijd besmet zijn met het coronavirus, is het aantal dieren met het virus erg klein. De kans dat een persoon een kat besmet, is extreem klein maar blijkbaar kan het dus wel gebeuren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.