Schilderij Ecce Homo van Caravaggio is gekocht voor 36 miljoen euro door een Britse inwoner uit Spanje

Schilderij Ecce Homo van Caravaggio is gekocht voor 36 miljoen euro door een Britse inwoner uit Spanje
Beeld: El Prado / web

Schilderij Ecce Homo van Caravaggio is gekocht voor 36 miljoen euro door een Britse inwoner uit Spanje

Na vier jaar hard werk voltooide de Italiaanse kunstenaar en meester van clair-obscur, Michelangelo Merisi da Caravaggio, het prachtige werk “Ecce Homo”. Dit schilderij werd onderdeel van de privécollectie van koning Filips IV van Spanje. Nu, meer dan 400 jaar later, is het schilderij erkend als Cultureel Belang (BIC) door de regionale overheid van Madrid. Het werk heeft onlangs een nieuwe eigenaar gevonden die er maar liefst 36 miljoen euro voor heeft betaald.

In 2021 werd aangekondigd dat het schilderij ter veiling zou worden gebracht, met een startprijs van slechts 1500 euro, omdat het in eerste instantie werd toegeschreven aan een leerling van schilder José de Ribera. Later werd echter bevestigd dat het olieverfschilderij van Caravaggio bleek te zijn. Op maandag 6 mei 2024 kondigden het Prado Museum en de Colnaghi-galerij de verkoop van het schilderij aan. 

Tot nu toe was het schilderij in handen van de broers Pérez de Castro, die het via hun voorvader Evaristo Pérez de Castro hebben gekregen. De nieuwe eigenaar is nu een Brits staatsburger met oorsprong uit Spanje. Aangezien het kunstwerk als BIC is verklaard en niet-exporteerbaar is, mag het schilderij het land niet verlaten, behalve in uitzonderlijke gevallen op tijdelijke basis.

Hoewel de precieze aankoopprijs niet bekend is gemaakt, wordt algemeen aangenomen dat de “Ecce Homo” een van de duurste kunstwerken ter wereld is. De zeldzaamheid en historische betekenis van het werk, gecombineerd met de status van Caravaggio als een van de grootste meesters aller tijden, maken het tot een onschatbaar bezit.

Om ervoor te zorgen dat het brede publiek kan genieten van deze unieke ontdekking, zal de “Ecce Homo” tentoongesteld worden in een speciale zaal in het Prado Museum in Madrid. Vanaf 28 mei tot eind oktober 2024 zullen bezoekers van over de hele wereld de kans krijgen om deze meesterwerk met eigen ogen te aanschouwen en de grandeur van Caravaggio’s talent te ervaren. Na deze periode wordt het schilderij in de permanente tentoonstelling opgenomen.

Ga naar de inhoud