skip to Main Content

Spaanse huizenverkoop daalt met 30,4%

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) In het eerste kwartaal van 2011 is de huizenverkoop gedaald met 30,4% tot 74.540 transacties ten opzichte van het eerste kwartaal in 2010. Dit blijkt uit gegevens van het ministerie van Publieke Werken. Het cijfer valt flink tegen na een recente publicatie van het Colegio de Registradores, waarin werd gemeld dat het percentage transacties van januari tot maart 2011 juist was gestegen met 33,9%.

Het grote verschil lijkt te liggen in het feit dat eind 2010 er veel transacties zijn gedaan naar aanleiding van de afschaffing van de belastingaftrek voor inkomens boven de 24.000 euro.

Alleen al in het vierde trimester van 2010 werden er 150.268 transacties gedaan. De gegevens van het ministerie van Werk echter zijn gebaseerd op de bij de notaris afgehandelde verkopen.

Dit betekent dat de transacties hier ongeveer 2 maanden later bekend zijn dan bij het eerder genoemde Colegio de Registradores.

Gekeken naar de cijfers van de laatste 12 maanden, van april 2010 tot en met maart 2011 werden er slechts 1,6% minder verkooptransacties gesloten.

Stijging IVA

Het ministerie interpreteert dit cijfers licht positief omdat er ook rekening gehouden moet worden met de economische crisis, de stijging van de IVA in juli 2010 en ten slotte het einde van de hypotheekrente-aftrek.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend