skip to Main Content

Spanje vindt komkommercrisis schadevergoeding EU veel te laag

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Tijdens een spoedberaad van de Europese ministers van Landbouw in Luxemburg bleek dat de door de Eurocommissaris van Landbouw voorgestelde 150 miljoen euro schadevergoeding aan groentetelers veel te laag werd bevonden. Begin volgende week moet Dacian Ciolos terugkomen met een ander voorstel, dat volgens ingewijden eerder enkele honderden miljoenen euro’s moet zijn.

Vooral Spanje en Nederland vonden de voorgestelde 150 miljoen euro om de gedupeerde telers te compenseren voor hun geleden schade veel te weinig.

Alleen al de groentesector in Spanje zegt per week zo’n 200 miljoen euro verlies te hebben geleden als gevolg van de onterechte beschuldiging dat Spaanse komkommers de bron van de EHEC-besmetting zouden vormen.

Tijdens het spoedberaad werd besloten dat Duitsland géén schadevergoeding aan Spanje hoeft te betalen. Ook sprak de Europese Unie haar afkeuring uit over de boycot voor Europese groenten van Rusland.

Op Europees niveau verliezen groentebedrijven zo’n 417 miljoen euro per week naar aanleiding van de sterk gekelderde vraag naar verse groenten. Vooral de markt voor komkommers, tomaten en paprika’s is ingestort.

Het Spaanse parlementslid, Francisco Sosa Wagner stelt een mars in Brussel voor uit protest tegen de onterechte paniekzaaierij. Hij wil een eerherstel voor de Spaanse boeren.

Besmettingshaard

Aan de EHEC-besmetting zijn inmiddels 24 mensen overleden. Bijna 2400 mensen raakten besmet. De bron van de besmetting is nog niet gevonden en lijkt steeds moeilijker vindbaar te zijn, nu ook taugé van een Duits bedrijf als besmettingshaard werd uitgesloten en de tijd verstrijkt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend