skip to Main Content
Bijna 99 procent van de inwoners van Spanje ademde verontreinigde lucht in 2015

Bijna 99 procent van de inwoners van Spanje ademde verontreinigde lucht in 2015

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

milieu1aMADRID – Ondanks het feit dat op veel plaatsen in Spanje het lijkt alsof de lucht die men ademt gezond en schoon is blijkt dat niet zo te zijn. Volgens een milieuvereniging is de verontreiniging in 2015 niet afgenomen, iets waar elk land naar streeft, maar juist toegenomen.

Volgens een onderzoek van Ecologistas en Acción is voor het eerst in zeven jaar tijd de hoeveelheid verontreinigde lucht weer toegenomen in Spanje. De belangrijkste veroorzakers hiervan zijn de uitstoot van de auto’s, de toename van het verkeer, de toename van de productie van elektriciteitscentrales en andere industrie. Ook de hittegolven van 2015 hebben ervoor gezorgd dat er meer verontreinigde lucht werd ingeademd.

In totaal waren er 45,9 miljoen personen die in Spanje wonen die verontreinigde lucht hebben ingeademd, dat is 98,6% van het totaal. In 2014 was dat aantal lager met 95,5% oftewel 44,6 miljoen personen.

In 2015 werd er in Spanje een verhoging waargenomen van het niveau van de vier meest voorkomende luchtverontreinigende stoffen: fijn stof (PM10 en PM2,5), stikstofdioxide (NO2), troposferische ozon (O3) en zwaveldioxide (SO2). De verontreiniging overtrof ook voor de tweede keer niveaus in kankerverwekkende koolwaterstoffen geproduceerd door de verbranding van biomassa of petroleum: benzopyreen.

Op veel plaatsen was er een toename van de klassieke milieuverontreiniging zoals fijn stof waaronder de steden Barcelona, A Coruña, Córdoba, Granada, Madrid, Murcia, Las Palmas de Gran Canaria en Valencia.

In Andalusië zijn de meest verontreinigde gebieden Huelva, Bahía de Algeciras in Cádiz, Carboneras in Almería en de gemeentes Córdoba, Granada, Málaga en Sevilla. In Catalonië zijn het de gebieden Vallès-Baix Llobregat nabij Barcelona en de provincie Tarragona die erg vervuilend zijn. In Madrid staat de hele bevolking bloot aan slechte lucht aangezien de stad vele malen de toegestane luchtvervuiling overtreft en er regelmatig acties ondernomen moeten worden om onder andere de smog tegen te gaan. In Valencia is er door het drukke verkeer veel vervuiling rondom de steden Valencia, Alicante, Castellón en Elche – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken